Problem dotyczy TV Philips 21PT 5407 chasiss L01.1E. Uszkodzenie powstało w czasie burzy. Dotychczas wymieniono : koncówkę odchylania pionowego, koncówkę fonji, procesor fonji NICAM. wymieniono profilaktycznie pamięć 24c16 i na nowo ją zapisano. Po tych czynnościach TV zachowuje się następująco : Po włączeniu do sieci dioda led zapala się prawidłowo i swieci swiatłem ciągłym i nie sygnalizuje żadnych błędów (nie pulsuje kodem). Po nacisnięciu na pilocie Stend-bay następuje start a po kilku sekundach zaczyna swiecić ekran i widać "snieg". Geometria wydaje się że jest prawidłowa. Po wejściu kineskopu w pełną jaskrawość TV się wyłącza i ponownie próbuje startować słychać wtedy cykanie przekaźnika włączającego pentlę rozmagnesowującą. Po paru próbach startu TV przechodzi w stan czuwania a dioda LED nie pokazuje kodu błędu. TV można wtedy ponownie włączyć z pilota i wszystko się powtarza jak wcześniej opisałem. Dodam że przez chwilę kiedy się pojawi śnieg można zauwarzyć że grafika jest prawidłowa , widać regulację głosu, można równiesz zmieniać kanały. Podłączony przez EURO widać prawidłowy obraz w kolorze ale bez głosu. Sugestie które czytałem na forach - ustawienie prawidłowego napięcia na S2 ograniczenie prądu kineskopu nic nie daje. Odłączyłem równiesz nogę Protect z procesora głównego żeby nie blokował jeśli wystąpią nieprawidłowości, i nic - dalej to samo. Z wypowiedzi kolegów z branży wynika że ten typ chasiss często tak się zachowuje. Wyczerpały mi się pomysły, jedynie co mi pozostało to wymiana procesora głownego TDA9555H/N1/3/1016 tylko z nie mogę nigdzie go dostać. Czy ten procesor z programem 1016 można zastąpić procesorem z innym programem ?. Podejrzewam że jest on częsciowo uszkodzony mimo że prawidłowo reaguje na pilot, ale czy na pewno ?. Nie chciałbym niepotrzebnie bo wymienać. Czy ktoś spotkał się z takim problemem. Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie.