logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21PT 5407 L01.1E - TV wyłącza się po burzy, cykanie przekaźnika

Andrzejewski 22 Wrz 2007 21:40 3102 10
REKLAMA
  • #1 4310578
    Andrzejewski
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Problem dotyczy TV Philips 21PT 5407 chasiss L01.1E. Uszkodzenie powstało w czasie burzy. Dotychczas wymieniono : koncówkę odchylania pionowego, koncówkę fonji, procesor fonji NICAM. wymieniono profilaktycznie pamięć 24c16 i na nowo ją zapisano. Po tych czynnościach TV zachowuje się następująco : Po włączeniu do sieci dioda led zapala się prawidłowo i swieci swiatłem ciągłym i nie sygnalizuje żadnych błędów (nie pulsuje kodem). Po nacisnięciu na pilocie Stend-bay następuje start a po kilku sekundach zaczyna swiecić ekran i widać "snieg". Geometria wydaje się że jest prawidłowa. Po wejściu kineskopu w pełną jaskrawość TV się wyłącza i ponownie próbuje startować słychać wtedy cykanie przekaźnika włączającego pentlę rozmagnesowującą. Po paru próbach startu TV przechodzi w stan czuwania a dioda LED nie pokazuje kodu błędu. TV można wtedy ponownie włączyć z pilota i wszystko się powtarza jak wcześniej opisałem. Dodam że przez chwilę kiedy się pojawi śnieg można zauwarzyć że grafika jest prawidłowa , widać regulację głosu, można równiesz zmieniać kanały. Podłączony przez EURO widać prawidłowy obraz w kolorze ale bez głosu. Sugestie które czytałem na forach - ustawienie prawidłowego napięcia na S2 ograniczenie prądu kineskopu nic nie daje. Odłączyłem równiesz nogę Protect z procesora głównego żeby nie blokował jeśli wystąpią nieprawidłowości, i nic - dalej to samo. Z wypowiedzi kolegów z branży wynika że ten typ chasiss często tak się zachowuje. Wyczerpały mi się pomysły, jedynie co mi pozostało to wymiana procesora głownego TDA9555H/N1/3/1016 tylko z nie mogę nigdzie go dostać. Czy ten procesor z programem 1016 można zastąpić procesorem z innym programem ?. Podejrzewam że jest on częsciowo uszkodzony mimo że prawidłowo reaguje na pilot, ale czy na pewno ?. Nie chciałbym niepotrzebnie bo wymienać. Czy ktoś spotkał się z takim problemem. Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 4310697
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Jak po burzy to trzeba jeszcze wziąć pod uwagę głowicę i klucz w euro-jeśli był wtedy podpięty kabel.
  • REKLAMA
  • #3 4310918
    janp52
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Spróbuj ustawic g2 .zewrzyj zwory 9631i 9641.może odczytasz błędy.
  • REKLAMA
  • #4 4313791
    Andrzejewski
    Poziom 15  
    Głowicę wymieniłem na samym początku bo zwierała +5V ale zapomniałem napisać, co do regulacji napięcia na G2 to równiesz próbowałem zmniejszyć i zwiększyć bo wiem że w tych chasiss lubi się blokować przy nieprawidlowum prądzie kineskopu ale nic to nie dało. Wymieniłem równiesz profilaktycznie koncówkę matryc RGB na płycie kineskopu iadalej to samo. Podejrzewam procesor główny ponoć ma on swoją wewnetrzną pamięć którą równiesz można ustawiać niezależnie od zewnętrznego eproma, ale sprawdzę jeszcze te zwory o których wspomina kolega. Jak sprawdzę jutro na warsztacie to napiszę. Dzięki za podpowiedzi.
  • #5 4315714
    struzynski
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam.Wymienic tranzystor smd 7561 jest to tranzystor pdtc 143zt.
  • #6 4315832
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Dziś walczyłem z tym identycznym objawem w tym chassis. Po wymianie podstawki kinola problem znikł.
  • #7 4319978
    Andrzejewski
    Poziom 15  
    Zwory o których kolega pisze są już orginalnie założone ale dioda LED nie pokazuje żadnych błędów. Sprawdzę jeszcze ten tranzystor. Ponadto ustaliłem tor w.cz działa poprawnie bo przez ten moment zanim TV się wyłączy widać prawidłowy obraz z anteny ale bez fonji podobnie jak przez AV.
  • REKLAMA
  • #8 4322086
    janp52
    Poziom 16  
    te dwie zwory należy zewrzeć i włączyc, tv wejdzie w tryb sdm odczytasz błędy.Pozdrawiam.
  • #9 4348952
    Andrzejewski
    Poziom 15  
    Po zwarciu tych punktów dioda led pokazała błędy 5-4-1-6-1. Z posiadanej serwisówki i tabeli błędów wszystko wskazuje na procesor, tym bardziej że większość scalaków wymieniłem. Ale nigdzie nie ma procesora TDA9555/H/N1?3/1016 to znaczy są ale nie z programem 1016 a o ile mi wiadomo to inny program nie podejdzie. Może znajdę gdzieś z wylutu.
  • #10 4349116
    janp52
    Poziom 16  
    Są u" Lewandowscy "z innym progr ale chodzą.Zadzwoń na pewno pomogą.
  • #11 4474753
    Andrzejewski
    Poziom 15  
    Przepraszam że wczesniej nie kontynuowałem tematu ale klient nie mógł się zdecydować czy naprawiać ten TV. Ostatecznie odstąpiłem od naprawy z powodu zbyt wysokiego kosztu naprawy. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Philips 21PT 5407 z chassis L01.1E, który po burzy wyłącza się podczas pełnej jasności kineskopu, a słychać cykanie przekaźnika odpowiedzialnego za pętlę rozmagnesowującą. Wymieniono końcówki odchylania pionowego i fonji, procesor fonji NICAM oraz pamięć 24c16, jednak problem pozostał. Po włączeniu dioda LED świeci ciągłym światłem bez kodów błędów, a po naciśnięciu standby następuje start i pojawia się "śnieg" na ekranie. Geometria obrazu jest prawidłowa, a tor w.cz. działa poprawnie, lecz po chwili TV się wyłącza i próbuje restartować. Zalecano sprawdzenie i zwarcie zwor 9631 i 9641 w celu odczytu kodów błędów, które po wykonaniu tej czynności wskazały błędy 5-4-1-6-1, sugerujące uszkodzenie procesora głównego. Wskazano również na konieczność wymiany tranzystora SMD 7561 (typ PDTc 143zt) oraz podstawki kineskopu jako potencjalne przyczyny. Próby regulacji napięcia G2 i wymiana koncówki matryc RGB nie przyniosły efektu. Ostatecznie naprawa została przerwana ze względu na wysokie koszty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA