logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CarAudio w CC. Jakie przekroje kabli musiałbym mieć?

Pałchon 23 Wrz 2007 18:08 2346 13
  • #1 4312916
    Pałchon
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam Fiata Cinquaocento i będę w nim robił car audio radio będzie kolo 40-50 watów, głośniki na przód 90 wat, na tył wzmacniacz 100 wat i głośnik po 100 wat jakie przekroje kabli musiałbym mieć, oryginalnie są tam chyba 0,5
  • Pomocny post
    #2 4313034
    error03
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Pałchon napisał:
    Mam Fiata Cinquaocento i będę w nim robił car audio radio będzie kolo 40-50 watów, głośniki na przód 90 wat, na tył wzmacniacz 100 wat i głośnik po 100 wat jakie przekroje kabli musiałbym mieć, oryginalnie są tam chyba 0,5

hehe gratulacje ;]

Po 1 jaki fundusz na to przeznaczasz?
    Po 2 jakiej muzyki sluchasz..?
    Po 3 radia maja kolo 17 wat zeczywistej mocy wiec 90 watowy bedzie za mocny dla niego (chyba ze to moc pmpo xD)
    Po 4 glosniki w polke czy jakis sub..? bo piszesz ze glosnik ma po 100wat
    Po 5 1,5mm powinno wystarczyc do glosnikow a zasilajace zalezy jakiej klasy wzmacniacz

pozdro
  • #3 4315687
    Pałchon
    Poziom 12  
    OK, dzięki z resztą dam se rade, zamykam temat bo takich pewnie tu pełno jest.
  • #4 4315733
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    dobry pomysł autorze z zamknięciem tematu , na marginesie popraw pisownie na drugi raz

pozdr
  • #5 4315759
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 123
    Pałchon, nie zamykaj tylko odpowiedz na pytania kolegi.
    wiemy ze i tak pewnie zrobisz po swojemu ale moze uda nam sie wybrac najbardziej optymalne glosniki tak zeby to zagralo i zebys sie nie wkurzal ze zmarnowales kase...
  • #6 4316146
    Pałchon
    Poziom 12  
    Niech będzie.
    Zaczne od tego że nie chce robić z auta jeżdżącej dyskoteki i słucham każdej muzyki prócz blusa i rapy.
    Dwa głośniki na przód kupiłem za 20 zł nie dużo na nich pisze 3,5" 90W max power 4 omy
    Radio bym chciał z usb i czytnikiem kart.
    dwa głośniki(oryginał z renault megane, więc też nie rewelacja) na tył ze wzmacniaczem dostane od kumpla, podepnę zobaczę jak gra i wtedy sie zastanowie.
  • #7 4317225
    Alukard
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    hehe no
    jestem ciekaw :)
    pewnie ebdzie fajnie <lol>
  • #8 4317747
    Pawel S.
    Poziom 39  
    szczerze mowiac to juz bym wolal zakupic 4 szerokopasmowki tesli, do tego ewentualnie wysokotonowki od octavi lub te philipsy z VW i jak bedziesz chcial basu wiecej to dokupisz w przyszlosci pozadnego suba - tzn min na STX a nie jakies VK, peingi itp

a tak przy okazji to mam do sprzedania takiego suba :P
  • #9 4318081
    error03
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Pawel S. napisał:
    pozadnego suba - tzn min na STX

Hehe :?: Bardziej bym mu polecil tego Lanzara max 12
  • #10 4318390
    Pawel S.
    Poziom 39  
    error03, zobacz co chlopak pakuje do samochodu. przeciez nie kupi dobrego zestawu przedniego + wzmak + sub do bagaznika
    a taki STX za 100zl ze skrzynka mu w zupelmnosci wystarczy i bedzie lepszy niz chinszczyzna...
  • #11 4318470
    Pałchon
    Poziom 12  
    Nie mówi że tak to zostanie, mam okazje tanio kupić jeśli stwierdzę że to mi wystarczy to tak to zostawię, jeśli nie to sięgnę po coś lepszego
  • #12 4318682
    walkuba
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Pewnie chodzi Ci o radio na USB z czytnikiem kart firmy Dalco albo First - stanowczo odradzam - dźwięk totalna klapa, a na wyjściu jakieś 13W/ kanał rzeczywistej mocy. Dokładając 100zł masz firmowe, porządne radio.

Chciałbym Ci zaproponować dobre i sprawdzone nagłośnienie do CC, które ma mój kumpel:

- radio Kenwood KDC-W3037A (oczywiście z mp3 - radyjko gra wspaniale i bardzo mocno - jeżeli nie potrzebujesz "dyskoteki" w aucie to w zupełności wystarczy bez wzmacniacza - kolega też go nie posiada, a i tak bardzo mocno i czysto gra)

koszt: ok 300zł (kumpel rok temu płacił za nie 550zł)

- 2 głośniki niskotonowe z przodu 16cm średnicy BOSCHMANN MODEL AL - D 16 MW zamontowane na dystansach z mdf`u

koszt: ok 100zł

- 2 tweetery BOSCHMANN na słupkach wraz ze zwrotnicami

koszt: ok 60zł

- 2 głośniki niskotonowe z tyłu w półce także BOSCHMANN o średnicy 20cm SYLB-8

koszt: ok 200zł

Razem za całość wychodzi ok 660zł. Myślę, że za tą cenę bardzo się opłaca i to najlepsze rozwiązanie jakie w CC widziałem, a raczej słyszałem :D

Pozdrawiam
  • #13 4318825
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Ja już niedługo wwalam do cc : orion h2 i Hifonics 1606, zobaczymy jak to gra :)
  • #14 4319002
    kondzio1717
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Wystarczy ze spojrzymy na CA jakie zmontowala w tym sezonie firma Almar w swoim niebieskim SC (bylo widac m in. na Automuzyce w Poznaniu)

Ja nie mam pytan :D :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru przekrojów kabli do instalacji car audio w Fiacie Cinquecento z radiem o mocy około 40-50 W, głośnikami przednimi 90 W oraz tylnym wzmacniaczem i głośnikiem po 100 W. Zalecane przekroje kabli do głośników to około 1,5 mm², natomiast przekrój kabla zasilającego zależy od klasy wzmacniacza. Wskazano, że oryginalne kable 0,5 mm² są niewystarczające. Dyskutowano także o doborze sprzętu audio – sugerowano zakup porządnego radia z USB i czytnikiem kart, np. Kenwood KDC-W3037A, oraz głośników marki Boschmann (niskotonowe 16 cm i 20 cm oraz tweetery ze zwrotnicami). Wspomniano również o alternatywach takich jak szerokopasmowe głośniki Tesla, wysokotonowe Philips z VW, subwoofery STX lub Lanzar Max 12. Podkreślono, że moc radia zwykle jest niższa niż deklarowana, a dobór sprzętu powinien uwzględniać oczekiwania co do jakości dźwięku i budżet. Autor planuje testować sprzęt od znajomego i ewentualnie ulepszać system.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA