logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłośnienie samochodu. Jak podłączyć głośniki?

klos47 04 Sie 2006 23:54 9210 13
REKLAMA
  • #1 2881842
    klos47
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam wspónie z kumplem postanowiliśmy troche nagłośnić mój samochód
    otóż sprzęt będzie montowany w samochodzie fiat cinquecento

do dyspozycji mamy nastepujacy sprzęt
    -radio cd kenwood 4x45 watt
    -2 małe głośniki tzw tweetery
    http://www.allegro.pl/item119158441_tweetery_philips_2_sztuki_para_za_15_zl_nowe.htm
    -2 x głośniki firmy 888 srednica 16,5 cm
    -2 x głosniki firmy jakiejś nieznanej?? srednica 20 cm

- 2 głośniki kenwood 10 cm to są chyba srednionisko tonowe ale nie jestem pewny wiem że są o mocy max 90 watt

a więc tak ja z kumplem nie mamy pojęcia jak te głośniki skonfigurować (tzn wiemy jak podłączyć z radiem) ale nie bardzo sie znamy na tym jak je rozmieścić aby uzyskać najlepszy efekt z nich

a tak wogóle to słuchamy rapu i hip hopu :D

mam taka propozyce
    tweetery dać z przodu samochodu a reszte głośników wsadzić na półke na tył samochodu
    powiedzcie mi czy to dobre rozwiązanie a może tweetery dać na tył razem z głośnikami basowymi??
    naprawde nie mamy pojęcia jak je rozmieścić aby grały najlepiej

mamy też w planach zakupić jakiś wzmacniacz ale tu też pojawia sie problem bo nie wiemy jaki zakupić o jakiej mocy też możecie coś poradzić

aha i jeszcze jedno bo z radia jest wyjście na cztery głośniki po 45 watt a my mamy w sumie 8 głośników i tu też pojawia się proble z konfiguracją
    które głośniki dać na tył a które na przód

i tu właśnie dobrym rozwiązaniem będzie zakup wzmacniacza
    i tu pytanie czy jak kupimy wzmacniacz cztero kanałowy i do tego w radiu jest wyjście na cztery głośniki czy to jakos można tak zrobić aby te wszystkie głośniki upchnoć do samochodu czy też jakieś głośniki są zbędne

prosze o pomoc w tych sprawach nie jesteśmy dobrzy więc postanowiłem sie was zapytać
    za wszęlką pomoc bardzo dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 2881888
    Tomek020789
    Poziom 13  
    te głośniki "888" to radze wyżucić.... to jest najwiekszy badziew... proponuje użyć tych alphardów mątując je w pułkę, do tego dokupic zwrotnice 2 drozną i gdzies z tyłu dac jeszcze 2 wysoko tonowe albo srednio. Z przodu w drzwiach daj te kenwoody a w przednich słupkach wmontuj wysoko tonowe.... zmachola ci na poczatek niebedzie trzeba a efekt powinien byc (jak na te warunki) zadowalający... Ja tak bym to własnie zrobił ;]

pozdro !!
  • REKLAMA
  • #3 2881899
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    888 jak sa nowe to już sie do nieczego nie nadaja , a tym bardziej ja sa w takim stanie jak na obrazkach , czyli potargana pianką , a co do rozmieszczenia raszty głośników to zrobił bym tak jak kolega wyżej napisał :D
  • #4 2882162
    klos47
    Poziom 10  
    niestety w dzwiach nie moge zamontować głośników jedynie z przodu jest miejsce na dwa głośniki 10 cm
    ale wtedy nie wiem gdzie zamontować te tweetery
    doradzcie

aha a jeszcze powiedzcie mi jaki układ połączeń tzn poradziliście mi zamontować 6 głośników a z radia jest wyjście na cztery głośniki

edit wspomniałeś o jakiejś zwrotnicy?? jestem ciemny w tych sprawach
    doradz jakąś zwrotnice ??
    czy te na allegro po 40 zł nadają sie??
  • #5 2884492
    Tomek020789
    Poziom 13  
    Jezeli chodzi o te tweetery to niewiem jakie masz (bo tamten link sie nie otwiera) ale ja bym wycioł na nie otwory w słupkach, tak ja sie to robi profesionalnie.... A te kenwoody 10cm wmontował w te miejsca na głośniki 10cm z przodu. J teraz tak: potrzebujesz 2 zwrotnice 2-drożne, kazdą z nich podłaczasz pod jeden kanał i ona ci rozdzieli sygnał na tweetera i srednio-niskotonowego (kenwood). A z tułu to daj tylko te alphardy (ja bym tu jeszcze dokupi zwrotnice i dał jakies 2 głosniki srednio tonowe i 2 tweetery) i powinno byc dobrze, jesli ktos ma inny pomysł lub sie w czyms myle to niech mnie poprawi...
    POZDRO !
  • #6 2884797
    robson@
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Mozna dokupic na przednie drzwi takie adaptory które montuje sie w miejsce plastikowej kieszeni na drzwiach.wtedy jest mozliwośc zamontowania z przodu glosników 17 cma na desce czy słupkach twetery.
  • #7 2885920
    klos47
    Poziom 10  
    narazie jestem na tym etapie

czy dobrze robie oddzielając pianką te głośniki
    czy może te pianke w jakiś inny sposób ułożyć albo wogóle czy jest zbyteczna??
  • REKLAMA
  • #8 2887028
    subal666
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Po pierwsze ta pianka jest tam zbendna amniejsza tylko objetosc pudła.
    Po drugie pólka powinna miec dno wyłozone mata wygłuszeniową jak nie dasz maty to bas bedzie przypominał trzaskanie młotkiem w to pudlo.
    Po trzecie połka musi miec otwor lub dwa otwory. Nie zaduże nie zamałe.
    Jak beda zaduze bas bedzie sie tracił jak beda zamałe powietrze przy wylocie zacznie wibrowac i bedzie słychac pierdzenie. AAA a te twetery powinny znajdowac sie na lini podszybia w okolicach słupków A. Na waszym miejscu kupiłbym 2 glosnki dwu lub trój drożne i zamontowałbym je w fabrycznych miejscach. A dwukanałowy wzmacniacz do połki tezby sie przydał.
  • #9 2887511
    Tomek020789
    Poziom 13  
    półka ok, tylko tą pianke rozetnij na grubośc 1 cm i wyłuz ją dno tej półki (po to co pisał kolega subal666). pomyśl jeszcze nad wmontowaniem tych tweterów w tej połce. Bo bedziesz miał mało wysokich tonów.
  • #10 2887884
    klos47
    Poziom 10  
    tomek a te tweetery moge umieścić w dzwiach czy tak jak mówisz w półce które rozwiązanie lepsze??
  • #11 2889353
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Ja bym je dał w przednich drzwiach.
  • #12 2889876
    subal666
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Najlepiej tweetery umiescic w dzwiach a jeszcze lepszym rozwiazaniem jest umieszczenie ich na podszybiu dla uzyskania optymalnego trójkąta stereo.
    Tak jak juz pisałem najlepszy do twoich potrzeb byłby zestaw 2 lub 3-drożny.
    Ale fabryczne miejsca w cwikle powinny sie nadaac na te piszczki. Jak beda w dżwiach zbyt nisko to kaszana.
  • REKLAMA
  • #13 2891269
    Tomek020789
    Poziom 13  
    niewiem jakie ty to masz te twetery, ale ja bym je dał w pułke lub w słupki bo niemogą byc nisko... to sa wysokie tony wiec sie nie roznosza tak jak bas.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu i konfiguracji nagłośnienia samochodowego w Fiacie Cinquecento z wykorzystaniem posiadanego sprzętu: radia Kenwood 4x45W, tweetery Philips, głośniki 888 (średnica 16,5 cm), nieznane głośniki 20 cm oraz głośniki Kenwood 10 cm (średniotonowe, max 90W). Zalecane jest odrzucenie głośników 888 ze względu na niską jakość i uszkodzenia. Proponuje się montaż głośników Kenwood 10 cm z przodu (w drzwiach lub na desce/słupkach), tweetery najlepiej umieścić na podszybiu lub w słupkach A, aby uzyskać optymalny trójkąt stereo i lepsze rozprzestrzenianie wysokich tonów. W tylnych częściach samochodu sugeruje się zastosowanie głośników Alphard z dwudrożnymi zwrotnicami, które rozdzielą sygnał na tweetery i średnio-niskotonowe. Zwrotnice dwudrożne są kluczowe do poprawnej separacji pasm i ochrony głośników. Półka tylna powinna mieć otwory bass-reflex o odpowiedniej wielkości oraz być wyłożona matą wygłuszającą dla poprawy jakości basu; pianka stosowana do oddzielania głośników jest zbędna i zmniejsza objętość pudła. Montaż tweetów w drzwiach jest możliwy, ale ich zbyt niskie umieszczenie pogarsza jakość wysokich tonów. Zaleca się rozważenie zakupu wzmacniacza dwukanałowego do półki oraz adaptory do montażu większych głośników w drzwiach. Autor prosi o dalsze porady dotyczące zwrotnic, gdyż ma wyjście na 4 głośniki, a planuje podłączyć 6.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA