logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór systemu: Windows XP Pro czy Vista Home Premium dla AMD Athlon 64 X2?

Husiek 24 Wrz 2007 11:15 1604 15
REKLAMA
  • #1 4315037
    Husiek
    Poziom 11  
    Witam potzebuje rady co do wyboru systemu zaopatrzylem sie w komputer o konfiguracji :

Procesor: AMD Athlon 64 X2 3600+ AM2
    Mobo: MSI K9NU-Neo N-force M1697
    Ram: 2 GB Ram DDR2 533MHz
    Grafika: Galaxy GeForce 8600GT 256MB DDR3 600@1600MHz
    HDD: Seagate Barracuda 160GB ATA & Samsung 160GB SATA II : Total 320GB
    Audio: CREATIVE Sound Blaster Audigy

i teraz moje pytanie jaki system do niego zakupic xp prof czy Vista Home Premium ?

potrzebuje konkretnej rady bo musze sie szybko zdecydowac wiec prosze o pomoc, jesli byl juz taki watek to sorka , oczytalem sie duzo o sporach miedzy xp a Vista na innych forach i dalej nic z tego nie wiem...

Pozdrawiam i dziekuje za odpwiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 4315077
    raddeon
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Zależy co chcesz na nim robić? Jeżeli tylko oglądać filmy, przeglądać sieć czy słuchać muzyki to polecam darmowy program LINUX. A jeżeli chodzi o rozstrzygnięcie xp czy vista to polecam xp dlatego że vista jest nie dopracowana pełno w niej jeszcze błędów i nie wszystkie sterowniki są do niej gotowe.
  • REKLAMA
  • #3 4315088
    Husiek
    Poziom 11  
    Tez myslalem nad Linuxem bo duzo ludzi poleca Ubuntu czy jakos tak ;) skad go mozna dostac i czy jest darmowy ? Bo zawsze moge miec dwa systemy, skoro jeden byl by darmowy.
  • #4 4315101
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Ubuntu/Kubuntu Możesz za friko ściągnąć z netu. www.ubuntu.pl i wszystkiego się dowiesz w downloadzie pobierzesz ISO. Możesz również całkowicie za darmo zamówić sobie oryginalne płytki do domu które producent na swój koszt ci przyśle trwa to ok 4-6tyg. https://shipit.ubuntu.com/.
    Vistę sobie daruj poczekaj aż wyjdzie do niej Service Pack 2 dopiero wtedy ten system się do czegoś nada. Proponuję Kubuntu/Ubuntu lub ich ojca z którego się wywodzą Debiana i WinXP.
  • REKLAMA
  • #5 4315112
    Husiek
    Poziom 11  
    czy ten Ubuntu jest na 1CD czy az na 3 bo nie zbyt sie lapie w tym systemie...
  • #6 4315119
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Na 1 CD.

Ostatnio ściągnąłem i wypaliłem na płytę ale nie mogłem zainstalować systemu ponieważ płyta była źle nagrana i musiałem pożyczyć oryginał.
  • #7 4315131
    Husiek
    Poziom 11  
    a system plikow na partycji to dalej ext2 czy jakos tak ? znajomy instalowal jakiegos linuxa i musial zmieniac partycje a dokladnie jej system plikow oraz jak jest pozniej z powrotem do normalnego srodowiska widnows ?

Sciaglem plyte 1CD 690MB i jesli wlaczam ja w deamonie to wlacza sie jakis pokaz menu oraz u gory na pasku tytulu pisze DiscTree hmm czy to napewno dobra wersje pobralem ?
  • REKLAMA
  • #8 4315139
    Mery84
    Ubuntu/Kubuntu jest na 1CD.
    Ubuntu to wersja z GNOME.
    Kubuntu ma KDE.
    Xubuntu ma XFCE.
    To co widzisz jako różne CD to:
    PPC dla Maców
    x64 dla 64bitowych procesorów AMD/Pentium
    x86 to dla 32bitowej architektury.
    Dla ciebie zalecam wersję x64 bo masz 64bitowy procek. Zastosowanie systemu 64bitowego pozwoli wykorzystać w pełni jego możliwości. Polecam Kubuntu ze względu na ładne KDE. XFCE jest przeznaczone dla słabych komputerów bo to najmniej wymagająca wersja.

@MarekSLU problem ze źle nagranymi CD występuje czasem w przypadku wznawiania pobierania pliku z obrazem CD. Mam również CD z nagranym ISO ale pobierałem Torrentem.

System plików to ext2/ext3 jak dla każdego linuxa. Możesz mieć dysk podzielony np. pól na NTFS i pól na ext. Z poziomu każdego systemu można konwertować/formatować partycje na inny typ. W windowsie jest od groma narzędzi do partycji więc jeśli ci Linux nie spasuje to przekonwertujesz jego partycje na NTFS/FAT i będą dostępne w windowsie. W linuxie możesz użyć Gparted do tego samego celu. Wiedz że linux zobaczy dyski windowsa i możesz z nich korzystać normalnie natomiast windows dysków ext2/3 nie widzi.
  • #9 4315145
    Husiek
    Poziom 11  
    KDE. XFCE < dla mnie to czarna magia xD
  • #10 4315159
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Cytat:
    a system plikow na partycji to dalej ext2 czy jakos tak ? znajomy instalowal jakiegos linuxa i musial zmieniac partycje a dokladnie jej system plikow oraz jak jest pozniej z powrotem do normalnego srodowiska widnows ?

Może być ext3 lub ext2 pamiętaj jeszcze o partycji wymiany.
    Łatwo. Możesz również zrobić ze zainstalujesz sobie Windowsa i Linux-a na jednym komputerze.

Usunięcie Linuxa i zainstalowanie Windowsa to kwestia sformatowania dysku.
    Cytat:
    @MarekSLU problem ze źle nagranymi CD występuje czasem w przypadku wznawiania pobierania pliku z obrazem CD. Mam również CD z nagranym ISO ale pobierałem Torrentem.

Bardzo możliwe, następnym razem ściągnę FlashGetem.
  • Pomocny post
    #11 4315167
    Mery84
    Więc po kolei. ;) Linux to darmowe jądro systemu napisane przez Linusa Torwaldsa. Każda dystybucja to system zbudowany w oparciu o jądro (kernel) i posiadająca dodany przez autorów dystrybucji zestaw wolnego oprogramowania. Sam kernel to konsola poleceń w trybie tekstowym więc programiści napisali serwery graficzne XFree86(wychodzący z obiegu) i Xorg stosowany teraz prawie wszędzie. Więc żeby mieć okienka i coś w stylu windowsa powstały X`y czyli GNOME,KDE,XFCE - to te najpopularniesze. Te odpalają się właśnie przy pomocy Xorga i dają użytkownikowi graficzny interfejs wyglądający jak windows (prawie ;)). Odpalając np Ubuntu system załaduje kernela, przygotuje serwer X i poprosi użytkownika w ładnym graficznym okienku o podanie swojego loginu i hasła po czym przeniesie go do gotowego systemu zawierającego pulpit, pasek, ikony i okienka czyli to co znamy z windowsa. Będąc w trybie graficznym nadal mamy przez terminal dostęp do konsoli i możliwość wydawania poleceń tekstowych lub wykonywanie tych samych rzeczy ręcznie myszką i klawiaturką.
    Mam nadzieję że troszkę ci wyjaśniłem. Co to ROOT jak jest dokładnie zbudowany system poczytaj TU

Polecam w zakładce Wybór Systemu rozwiązać QUIZ i dowiesz się jaki linux będą ci proponować.
  • #13 4371241
    erni83
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Tylko linux, Ubuntu, Kubuntu, Knoppix, Slackware, Mandriva, itp. albo FreeBSD.
  • #14 4372359
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Mandrivy nie bierz nawet to istna katastrofa:P

Sciagnij Ubuntu 7.05 Frywolny Fulmar
    System wrecz swietny, ladnie dziala nie zajmuje duzo ramu. A co do niektorych wypowiedzi Linux nie sluzy tylko do filmow i neta, grac tez mozna spokojnie, programowac, pisac prace czy nawet obrabiac wideo.
  • #15 4373954
    kobra_kg
    Poziom 11  
    Hmmmm... moje skromne zadanie jest takie.... jesli system z rodziny UNIX'ów to tylko Gentoo:) a jesli z Microsoftu to XP. Ewentualnie mozesz sobie dwa zainstalowac i po sprawie nie bedziesz mial dylematu.
  • #16 4374082
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Gento to na poczatek raczej nie jest dobry (choc system swietny), a dwa systemy to bezsensowne tracenie miejsca i czasu na instalacje. Sciagnij sobie linuxa livecd (Knoppix, Ubuntu) i zobacz jak wyglada, jak to nie dla ciebie to bierz XP (bo chyba wiesz jak wyglada:P ).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru systemu operacyjnego dla komputera z procesorem AMD Athlon 64 X2 3600+ i konfiguracją zawierającą m.in. płytę MSI K9NU-Neo, 2 GB RAM DDR2, kartę graficzną Galaxy GeForce 8600GT oraz dyski Seagate Barracuda i Samsung SATA II. Użytkownik rozważa zakup Windows XP Professional lub Vista Home Premium. Wiele odpowiedzi rekomenduje Windows XP ze względu na większą stabilność, lepsze wsparcie sterowników i mniejsze wymagania sprzętowe, wskazując, że Vista jest niedopracowana i wymaga Service Pack 2, by być użyteczną. Alternatywnie proponowane są systemy Linux, zwłaszcza dystrybucje Ubuntu, Kubuntu lub Xubuntu, które są darmowe i dostępne w wersjach 64-bitowych, co pozwala w pełni wykorzystać procesor AMD 64-bit. Omówiono kwestie instalacji Linuxa, systemów plików ext2/ext3, partycjonowania dysków oraz możliwości dual-boot z Windows. Podkreślono, że Linux oferuje graficzne środowiska GNOME, KDE i XFCE, a także możliwość łatwego powrotu do Windows po usunięciu Linuxa. Wskazano, że Linux nadaje się nie tylko do podstawowych zastosowań, ale także do gier, programowania i obróbki wideo. Wskazano też, że Mandriva jest mniej polecana, a Gentoo jest systemem zaawansowanym, niezalecanym dla początkujących.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA