logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 120 GB ST3120026A - wolne działanie i błędy odczytu danych

arturjerzyk 25 Wrz 2007 16:49 2267 14
  • #1 4318392
    arturjerzyk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Posiadam dysk Seagate Barracuda 120 GB 7200.7 F: 8.54 Model: ST3120026A. dysk od około tygodnia zaczął okropnie się mulić. Na początku podejrzewałem wirusy, system. Po sprawdzeniu stanu technicznego dysku programem HDDTune mogę stwierdzić, że coś nie tak jest już z dyskiem. Otóż podłączyłem go do innego kompa. Najpierw uruchomiłem test "Benchmark" [MB\s] Doszło do ok. 30 % i wyskoczył błąd "read error". Najlepsze było to jednak jaka jest prędkość kopiowania danych ... w dysku WDC 80 GB wynosiła po 5 % ok 50 MB\s, w Seagate prędkość była w granicach 1 MB\s [często poniżej]. Następnie uruchomiłem "Quick skan" w error scanie. Znalazł 4 klastry uszkodzone. Zamierzałem zrobić Full, ale po 5 minutach wszystko było tak zamulone, że stwierdziłem że nie warto.
    Następnie uruchomiłem w nocy "naprawę" dysku programem HDD Regenerator. Rano włączyłem monitor i program pokazywał 1 znaleziony i naprawiony klastr. Włączyłem kompa i testy hddtune i nadal te same staty. W między czasie pokopiowałem dane z dysku (wszystko zajmowało 10 GB i kopiowało sie ok. 4 h, skopiowało się w ok. 90 % tzn. coś tam nie chciało sie skopiować). Przed chwilą uruchomiłem Victorie 4.3, wyniki z SMART Testu:

Jak narazie zostało mi sprawdzić dysk w MHDD, ale nie wiem czy to się jeszcze opłaci....

Proszę o rady, pomysły co jeszcze można zrobić.
  • #4 4318520
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4318569
    arturjerzyk
    Poziom 11  
    już nie pamiętam dokładnie co tam znalazł i naprawił HDD Regenterator, bodajrze 1 BAD SECTOR, ale to nie ważne bo i tak nic nie dał. W tej chwili zamierzam usunąć wolne i złe sektory. Długo będzie się to wszystko robić na tym dysku ??

Cytat:
    "3) Jak usunąć bad sektory i wolne sektory?
    Najlepszym sposobem na usunięcie badów i wolnych sektorów jest zerowanie a potem remap dysku (zerowanie powoduje bezpowrotną utratę danych)
    Aby wykonać zerowanie całego dysku w MHDD należy użyć komendy ERASE i liknąć 2 razy enter .
    Po zakończeniu zerowania wykonujemy następująco remap.
    Wciskamy F4 schodzimy strzałkami na opcje Remap i klikamy enter."
  • #7 4318840
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Przy...
    Reallocated Sector Count = 1 256
    to za wiele zrobić już nie można..., co najwyżej Self Scan...
    (Dużo zależy od tego w jakim stanie są głowice...)

Mikippp
  • #8 4318975
    arturjerzyk
    Poziom 11  
    Jeżeli to ma jakieś znaczenie to dysk działa całkiem cicho. NA drugim kompie robi się ERASE w MHDD. Przeskanował dopiero 9000 MB, a już sie robi ponad 1h. Prędkość ok. 2500 KB\s. Raczej trup już....
  • #9 4319003
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4319027
    arturjerzyk
    Poziom 11  
    Jak on będzie działał w najlepszym wypadku ?? Usunie się np. 50 GB dysku a reszta będzie przynajmniej działać z prędkością 30-40 MB\s ?? Jak najczęsciej bywa to w praktyce??

Można przerwać ten proces w MHDD ERASE?? Po wstępnych obliczeniach wychodzi, że będzie to trwało ok. 12 h.

Mikippp napisał:
    Witam,
    Przy...
    Reallocated Sector Count = 1 256
    to za wiele zrobić już nie można..., co najwyżej Self Scan...
    (Dużo zależy od tego w jakim stanie są głowice...)

Mikippp

Na czym polega self scan i w jakim programie można to zrobić ??
  • #12 4319246
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4319376
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Czy mozna uruchomic ten self-scan z poziomu ATA terminala.

• #14 4319464
    arturjerzyk
    Poziom 11  
    Cytat:

Dla tego zeby zrobic selfscana nalezy przygotowac sie nie na 12h a moze nawet i na ~120h oczekiwan i plus zrobic terminala dla tego zeby odpalic selfa, ale przed tym nalezy jeszcze skopiowac ATA overlay, Stuff, czy self nie dobije dyska ostatecznie pytanie, i z tego jak kolega czeka na 12h mysle selfscan bedzie meka.

Ostatecznie spróbuje jedynie z MHDD Erase, z selfscanem dam sobie już spokój. Czy w tym dysku można stwierdzić, że elektronika jest sprawna ?? Jak tak to sprzedam ją za parę złotych i porozglądam się za nowym dyskiem:)
  • Pomocny post
    #15 4319468
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Seagate Barracuda 120 GB ST3120026A wykazuje znaczne spowolnienie działania oraz błędy odczytu danych, potwierdzone testami programem HDDTune, który wykrył uszkodzone klastry i błędy "read error" podczas benchmarku. Próby naprawy za pomocą HDD Regenerator wykazały minimalną skuteczność (naprawa pojedynczego klastra). Zalecane jest użycie narzędzia MHDD do zerowania (erase) i remapowania uszkodzonych sektorów, co jednak wiąże się z utratą danych i długim czasem operacji (około 12 godzin dla 120 GB, z prędkością około 2,5 MB/s). Self scan dysku, możliwy do wykonania przez ATA terminal, jest procesem bardzo czasochłonnym (nawet do 120 godzin) i ryzykownym dla stanu dysku. W przypadku dużej liczby sektorów zdefektowanych (Reallocated Sector Count powyżej 1256) dalsza naprawa jest mało efektywna, a dysk może być już w stanie końcowym. Elektronika dysku działa prawidłowo, co pozwala na ewentualną sprzedaż samego podzespołu. Alternatywnie można spróbować zerowania w programie Victoria pod Windows XP. Ostatecznie, ze względu na poważne uszkodzenia i niską prędkość działania, rekomendowane jest rozważenie wymiany dysku na nowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA