logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu Siemens C 17-2 - przesterowany obraz i wolna reakcja kursora

mecenasandy 25 Wrz 2007 21:42 3585 29
  • #1 4319555
    mecenasandy
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    witam i o rady pytam:

trafil mi w rece TFT Fujitsu Siemens C 17-2, podswietlenie panela jest OK, obraz jest jakby przesterowany, na powierzchni panela widoczne sa roznego rodzaju i wielkosci "plamy" no i co jest najbardziej dziwne, czas reakcji obrazu na ruchy np. kursora przekracza 1-2 sekundy....
    Na tylnej plytce sterowania panelem znalazlem narazie dwa uszkodzone podzespoly, SMD podwojna dioda , BAV 99 W albo DW, trudno odczytac, kod KJG, nic wiecej, i chyba podwojny tranzystor, element o oznaczeniu X1 na obudowie, w tym miejscu utknalem....

z gory dziekuje za pomoc....

pozdrowienia

mec
  • #3 4319745
    mecenasandy
    Poziom 11  
    ..... dzieki, podejrzewam jednak, ze problem tkwi w matrycy, ponoc ten problem byl juz czesto opisywany przy monitorze Philips, ale .....wyszukiwarka jakos u mnie nie dziala....

czy uszkodzenie sterowania panelem moze spowodowac tego typu "efekty"??

sorki za takie pytanie, ale jak narazie z TFT nie mialem zbyt duzo do czynienie..:cry:
  • #4 4319795
    rasz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    >tylnej plytce sterowania panelem

bylo by milo uscislic czy chodzi ci o pcb ze skalerem czy pcb na panelu, a najlepiej strzelic fotke
  • #5 4319798
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6843
    Jest to standartowa przpadłośc w tym typie F-S... na linii +12V
    prawdopodobnie z winy błednego umieszczenia na bloku matrycy w/w elementów oznaczonych jako D5,Q5,D7 (górna płyta)
    przegrzanie ??? za słabe mocowo?
    nie wiem

po wymianie powinno działać !?(przynajmniej do tej pory tak bywało)
  • #6 4319829
    mecenasandy
    Poziom 11  
    ....strzele fotke jutro wieczorkiem ;.)

:D
  • #8 4322632
    mecenasandy
    Poziom 11  
    Witam, wlasnie "strzelilem" makro z plytki, z tego , co znalazlem w forum, wynika, ze jest to choroba "wrodzona" tego urzadzenia.....
    D 5, Q 5, D 7.....

Bylbym BARDZO wdzieczny za wskazowki, co wstawic w miejsce tych elementow, na co jeszcze zwrocic szczegolna uwage....

z gory dziekuje

mec
  • #9 4329809
    mecenasandy
    Poziom 11  
    .....brak ochotnikow do pomocy?????

:D

wstawilem na probe za Q 5 2 X BC 639 ( niezla choinka !!) ale mam problemik z D 5, jest to podwojna dioda..... albo lepiej, byla....
    w kazdym razie po wielu probach wiem jedno, panel jest OK, potrzebuje tylko odpowiedniki uszkodzonych elementow....

HELP!!!!!!!!:cry:
  • #11 4329954
    mecenasandy
    Poziom 11  
    Hi,

no, z tym spoczywaniem na laurach, to przesada, szukam od tygodnia konkretow w sieci, wp.pl- hm, nie znam, nie odwiedzam ;-)
    D 5 na mojej plycie jest w obudowie SOT 23, a nie w SOT 363, a wiec nie jest to BAV 99 DW

moze sie myle?

Dodano po 7 [minuty]:

zwracam sie do Was o prosta porade, bo tu gdzie mieszkam, w Bawarii, niestety, nikt nie jest w stanie udzielic mi jakiejkolwiek pomocy, wlasnie na www.repdata.de poradzono mi kupno nowego monitora, bo chyba matryca jest "posadzona"....

..... chyba.....

no comments ;-)
  • #13 4330038
    mecenasandy
    Poziom 11  
    mam nadzieje, ze wiesz, o czym mysle.... ;-)
    Serwisant niemiecki najchetniej proponuje kupno nowego monitora....:D
  • #14 4330773
    mecenasandy
    Poziom 11  
    KJG oznacza albo BAV99W, jesli jest w SOT 23, albo BAV99DV, jesli jest 6 pin SOT 363........

albo musze nauczyc sie inaczej myslec :D:|:D
  • #15 4339918
    mecenasandy
    Poziom 11  
    ..... no, i sprawa sie "rypla", po wstawieniu zamiennika Q 5 ( 2 X BC 639 itd, matryca zaczela reagowac bez opoznienia, obraz niestety zbyt jasny, zero regulacji przez MENÜ, hm, potem F1 poszedl " na spacer" po wymianie mam tylko podswietlenie matrycy, bez zawartosci obrazu...

napiecia 12 i 3,3 V na matrycy w porzadku....

?????:cry:
  • #17 4341291
    mecenasandy
    Poziom 11  
    Satgal: mozesz podac oznaczenie tej diody Zenera, nigdzie nie widze w zasilaczu diody 10 V, a poza tym, przed "grzebaniem" w sterowaniu matrycy sprawdzilem napiecia zasilacza, 12 i 3,3 V byly jak DRUT....

Jesli mozesz podac jakies blizsze wskazowki, bede wdzieczny, bo to ze
    cos przeoczylem, sam wiem i widze... :D

mec
  • #18 4351675
    mecenasandy
    Poziom 11  
    :?::?::?: dialog skonczony?

Dodano po 4 [minuty]:

.... tak "daleko" jeszcze sie nie posunalem :D
  • #19 4357528
    mr_b
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Czesc!
    Wiesz ja takich Display jak twoj widzialem pare. Mam jeszcze takie dwa w domu i mam tez dwa z rozwalonym Display. Wiesz o czym mowisz, czy przeszczepienie elektroniki i tak nic tu nie da, bo przyczyna jest inna (np. zasilanie), ze tylko bialy obraz widac?

edit.

pomylilem sie, mam c17-1, a te maja Panel od LG.Philips, ale problem ten sam.
    Mam Quanta, ale QD17EL07, a ten wyglada inaczej, niz ten na twojej foto. Wenn Du es gebrauchen kannst, gib kunde, ist Displaybruch....
  • #20 4357614
    mecenasandy
    Poziom 11  
    Hi,
    moj Panel mial "standardowe" uszkodzenie, D5. Q5, D 7, ponoc jest to choroba tej serii.

Niestety, przez moja nieostroznosc "wsadzilem" paluchy nie tam, gdzie trzeba, i teraz nie mam nawet menü , podejrzewam dalsze elementy, np AAT1 343, niestety, jechac do Tajwanu po czesci zamienne nie mam ochoty, wiec pozostaje tylko jedna mozliwosc, eksperymenty ze zlomem ! :D

mr_b, skad piszesz? jesli mieszkasz w Niemczech ( Schwab?) to moze sie jakos dogadamy, skoro masz Haufen takich paneli w domu... :?:
  • #21 4357711
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Typową wadą tych monitorów jest zasilacz który niby działa OK ale powoduje uszkodzenia w monitorze jest sporo postów na ten temat wystarczy wpisać do wyszukiwarki w tym dziale np 170s4 i będą tam wskazówki jak go przerobić aby działał poprawnie i nie uszkadzał zawartości pamięci i elektroniki matrycy. Wadliwa dioda Zenera 10V/5W w tym zasilaczu jest oznaczona jako element 6115.
  • #24 4360554
    mr_b
    Poziom 11  
    @mecenasandy
    I jak pzyda Ci sie ten Quanta QD17EL07? Jak masz zainteresowanie, to napisz...

PS. mieszkam w NRW
  • #25 4360633
    mecenasandy
    Poziom 11  
    mr_b, narazie probuje zdobyc taki sam typ matrycy, jak moj, bo w zasadzie potrzebuje tylko elektronike na "przeszczep", QD17EL07 zawiera chyba (?) troche inne sterowanie, podejrzewam tylko..... ale dzieki za oferte, jakby co, to wiem, gdzie zapukac... ;_)
  • #26 4362997
    mr_b
    Poziom 11  
    Ta matryca jestz Philipsa 170S4, czyli nie wszystkie 170S4 sa odpowiednikiem Fujitsu Siemens C17-2...
  • #27 4363209
    mecenasandy
    Poziom 11  
    najprawdopodobnie tak, ale..... jezeli moglbys zrobic zdjecie plytki sterowania tej matrycy, byloby interesujace powrownanie... ....
  • #28 4381848
    mr_b
    Poziom 11  
    jak zwykle troche pomieszalem. Ten z Philipsa 170S4 to LG Philips:
    a to na czesci...
  • #29 4382365
    mecenasandy
    Poziom 11  
    no problem, wlasnie kupilem z eBaya uszkodzony C 17-2 , zobaczymy, czy cos sie z niego da zrobic....:D:D
  • #30 4390667
    mecenasandy
    Poziom 11  
    Dzisiaj udalo mi sie zlozyc z dwoch "zlomow" jedno poprawnie dzialajace urzadzenie....

Zwrocilem jednak uwage na fakt, ze w zasilaczu monitora o ktorym mowa w moim poscie, nie ma diody 6115 !!!!!

Wlasnie ten zasilacz "przeszczepilem" do innego monitora,w ktorym "siedzial" tez zasilacz, tam byla dioda 6115 , i do tego, uszkodzona...... i chociaz jeden monitor dziala....

Dzieki wszystkim za porady i wskazowki !!<

mec

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z monitorem TFT Fujitsu Siemens C 17-2, który charakteryzuje się przesterowanym obrazem, widocznymi plamami na panelu oraz bardzo wolną reakcją kursora (opóźnienie 1-2 sekundy). Na tylnej płytce sterowania panelem znaleziono uszkodzone elementy SMD: podwójną diodę (oznaczoną jako KJG, prawdopodobnie BAV99W lub BAV99DW) oraz podwójny tranzystor (oznaczony jako X1). Wymiana tranzystora na dwa BC639 poprawiła czas reakcji matrycy, jednak obraz pozostał zbyt jasny, a regulacja przez menu przestała działać. Wskazano, że problem jest typowy dla tej serii monitorów i często wynika z wadliwego zasilacza, który mimo pozornie prawidłowych napięć (12V i 3,3V) uszkadza elektronikę matrycy. Szczególną uwagę zwrócono na diodę Zenera 10V/5W (oznaczona jako element 6115) w zasilaczu, która jest częstą przyczyną uszkodzeń i wymaga przeróbki zasilacza. Wymiana uszkodzonych elementów D5, Q5, D7 na odpowiedniki (BAV99, BAS16T, BC639) jest zalecana, jednak nie zawsze rozwiązuje problem całkowicie. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do podobnych problemów w monitorach Philips 170S4 oraz panelach LG Philips, które mają zbliżone usterki. Użytkownik ostatecznie złożył działający monitor z dwóch uszkodzonych egzemplarzy, podkreślając brak diody 6115 w jednym z zasilaczy. Wskazano również dostępne źródła informacji i schematy do identyfikacji elementów SMD oraz linki do forów z poradami dotyczącymi przeróbek zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA