logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Palio 1.6 brak iskry i pompy, błąd klucza elektronicznego

Michu10 26 Wrz 2007 09:39 5243 9
REKLAMA
  • #1 4320509
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Witam jak w temacie auto nie chce zapalic , brak jest iskry , pompa paliwowa nie chodzi , po podłączeniu pod Examiner wychodzi błąd " klucz elektroniczny sygnał nie odebrany " Wyglada na to ze rozkodowały sie klucze.
    Niestety posiadam tylko dwa klucze brakuje mi klucza matki i karty kodowej , dodam tylko ze po przekraceniu kluczyka w stacyjce kontrolka code gasnie jakby wszystko bylo ok.
    Sprawdzilem antene ma 19 Ohm czyli jest dobra , wyglada na brak komunikacji miedzy centralka wtrysku a code. Zalożyłem inna centralke code na probe to odrazu mrugala kontrolka kluczyka czyli moja jest tez ok tak myslę.
    Zna sie ktos na tych zabezpieczeniach Fiatoskich ? Bo ja nie wiem co zrobic prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4321348
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    podaj numer komputera jak masz pojecie o programowaniu motoroli to Ci pomoge.jesli nigdy tego nie robiles odpusc temat i daj zarobic komus kto sie natym zna.
  • REKLAMA
  • #3 4322064
    Michu10
    Poziom 32  
    Ok podam numer komputera jutro go spiszę a jestes pewien że właśnie po jego stronie leży wina ?

Dodano po 3 [minuty]:

A dodam tylko że dostałem pozostałe klucze wraz z matką oraz kartą kodową i nie hula niestety. Masa jest ok , przejścia są . Zastanawiam się czy wogóle wina jest po stronie code. Podwójny przekażnik wtrysku też sprawdziłem bo on zasila centralkę i jest wporządku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4322555
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    sprawdz w parametrach rzeczywistych czy sterownik widzi obroty tzn krec silnikiem i zobacz czy sterownik to widzi?w elementach wykonawczych wlacz tzn sprawdz iskre wlacz pompe paliwa i wszystko sie wyjasni.ale przypuszczam ze immo trzeba wywalic.
  • #5 4322714
    Michu10
    Poziom 32  
    Słuchaj jak podłączyłem Examiner i sprawdziłem iskrę oraz pompę przez diagnozę aktywną z Examinera to miałem iskrę na czterech garach oraz pompa paliwa też załączała się , ale normalnie nic nie działa.
    Cuda na kiju.

Dodano po 12 [minuty]:

Jutro zerknę czy sterownik widzi obroty
  • Pomocny post
    #6 4322897
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 342
    Prawdopodobnie wysypała się zawartość pamięci mikrokontrolera w sterowniku. Sterownik to IAW 1ABB.92, siedzi tam TMS374. Objawy to brak sterowania przekaźnikiem podwójnym oraz brak sterowania wtryskiwaczami. Kontrolka immo i wtrysku gaśnie a test elementów wykonawczych przechodzi bez problemu. Przerabiałem ten temat w swoim samochodzie. Jeżeli auto ma LPG i jeżeli sterownik gazu pozwala na awaryjne odpalenie to silnik powinien zapalić na gazie po podaniu z zewnątrz masy na cewkę przekaźnika podwójnego. Zostanie wtedy zasilona, między innymi, cewka WN, pompa paliwa i wtryskiwacze. U mnie pomogło przeprogramowanie sterownika, nie mam programatora do tego TMS'a więc zleciłem to komuś kto się tym zajmuje. Mogę podać namiary...
  • #7 4323797
    Michu10
    Poziom 32  
    Spisałem numer sterownika to faktycznie IAW1ABB.92 , dodam tylko ze po podłaczeniu pod Examiner w parametrach obroty silnika jest wartość 0 , czyli centralka nie czyta obrotów z czujnika na wale podczas kręcenia rozrusznikiem. Więc co to może być faktycznie sterownik czy może czujnik wału by blokowała le przecież on nie ma wpływu na pompe paliwa prawda lecz na iskrę

Dodano po 22 [minuty]:

Aha dodam ze problem pojawil sie po 2 dniach od mycia silnika czego jestem zagożałym przeciwnikiem , ale wszystkie połaczenia sprawdziłem i przecisciłem dla pewności żeby wyeliminować ingerencje wody gdzieś na stykach

Dodano po 8 [minuty]:

Założyłem nowy czujnik obrotów i dalej nie odpala.
  • REKLAMA
  • #8 4324088
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    wtakim przypadku niewiadomo czy wogole ruszy po programowanu tms ale nic innego ci nie pozostaje.niemam teraz czasu sprawdzac ale moze by poszlo wsadem czyszczacym tzn flash.
  • #9 4324098
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4324099
    Michu10
    Poziom 32  
    Ok postanowiłem poprzekładac centralke wtrysku wraz z centralka code oraz antena i klucz od innego 1.6 16V z tym samym wtryskiem , i bede miec 100 % pewnosci ze padl sterownik

Dodano po 3 [minuty]:

Elektrit czujnik sprawdziłe i podłożyłem nowy

Dodano po 32 [minuty]:

Ok temat zamykam wina leży po stronie sterownika , przełożyłem zestaw od innego 1.6 16V ale Marea i zagadał .
    Ot te Fiatoskie rozwiązania

Podsumowanie tematu

✨ Fiat Palio 1.6 16V nie odpala z powodu braku iskry i braku pracy pompy paliwowej. Po podłączeniu do diagnosty Examiner pojawia się błąd "klucz elektroniczny sygnał nie odebrany", co sugeruje rozkodowanie kluczy lub problem z immobilizerem. Sprawdzono antenę (19 Ohm), przekaźnik podwójny, masę i połączenia, które są poprawne. Sterownik silnika IAW 1ABB.92 nie wykrywa obrotów silnika (wartość 0 w parametrach rzeczywistych), mimo wymiany czujnika wału. Test aktywny z Examinera pokazuje działanie iskry i pompy, lecz silnik nie zapala. Podejrzenie padnięcia pamięci mikrokontrolera sterownika (TMS374), co powoduje brak sterowania przekaźnikiem i wtryskiwaczami. Rozwiązaniem okazała się wymiana całego zestawu sterownika wtrysku, centralki code, anteny i klucza z innego Fiata 1.6 16V (Marea), po czym auto odpaliło. Problem pojawił się po myciu silnika, co mogło spowodować uszkodzenie elektroniki. Konieczne było przeprogramowanie lub wymiana sterownika, gdyż czujnik wału i inne elementy były sprawne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA