logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać znikniętą partycję na dysku Seagate 160 GB w Windows 98 SE?

Remeknapr 28 Wrz 2007 14:50 2959 13
REKLAMA
  • #1 4328218
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Witam

Płyta K7S5A, Windows98 SE. Dysk Seagate Barracuda 160 GB. Podzielony na trzy partycje:
    1. 5 GB
    2. 125 GB
    3. 30 GB

Nie mam dostępu do trzeciej patrycji. Po którymś kolejnym zwisie i twardym resecie został uszkodzony system. Po jego odtworzeniu z obrazu trzecia partycja zniknęła. Dotarłem do jej bootsectora hexeditorem i stwierdziłem, że kilkanaście bajtów (min. sygnatura) zostało wysuniętych do następnego sektora. Czy da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4330223
    Remeknapr
    Poziom 33  
    tomsyty napisał:
    Próbowałeś przywrócić poprawną tablicę partycji programem TestDisk?

Spytam przekornie. A Ty kiedykolwiek próbowałeś i udało się? Próbowałem kilkunastu różnych programów, ale żaden nie potrafił niczego naprawić. Te darmowe wersje dostępne w sieci to w większości "pic na wodę". Albo demo version, albo okrojone. Prawdziwe narzędzia są albo niedostępne, albo niesamowicie drogie. BootIt poinformował mnie o braku sygnatury w konkretnym sektorze, ale nie umiał tego naprawić. Zapuściłem więc Easy Recowery, który zamiast iść do konkretnego sektora i zrobić co trzeba, poinformował mnie, że będzie pracował 9999 godzin. Paranoja. Wyłączyłem i walczę ręcznie hexedytorem. Jestem już w pół drogi. System już widzi partycję. Spróbuję jeszcze poprawić wpisy w FAT. Jeśli niedużo się zepsuło, to większość odzyskam.
  • REKLAMA
  • #4 4330303
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4330376
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Osiągnąłem tyle, że dysk podpięty jako drugi (niesystemowy) jest widziany w całości (wszystkie partycje) i wszystkie dane są w stanie nienaruszonym. Natomiast jak go podepnę jako master, to wtedy ta trzecia partycja jest niewidoczna. To coś w systemie na tym dysku jest żle zapisane.
  • REKLAMA
  • #6 4330391
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4330475
    Remeknapr
    Poziom 33  
    okzo napisał:
    to moze kolega poda odczyt 0-100 lba czy bedziemy dalej bajki opowiadac .

Nie mogę, ponieważ nie mam zwyczaju zaśmiecać sobie dysku byle czym. Instaluję programy, które sam uznam za stosowne.
  • #8 4330516
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10435
    W takim razie nie pros o pomoc tylko radz sobie sam zamiast zasmiecac forum.
  • REKLAMA
  • #9 4330921
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Kolobos napisał:
    W takim razie nie pros o pomoc tylko radz sobie sam zamiast zasmiecac forum.
    Prosiłem Cię o coś? Nie chcesz nie odpowiadaj i nie zaśmiecaj mi wątku. Opisuję fakty, a ktoś mi zarzuca opowiadanie bajek. Nie dotknęło by cię to?

PS Swego czasu w serwisie IGD była seria artykułów pt. Dyskologia. Może ktoś ma zarchiwizowane te artykuły? Jeśli tak, bardzo proszę o kontakt na PW.
  • #10 4331027
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4331062
    Remeknapr
    Poziom 33  
    okzo napisał:
    oznacza ze to sa bajki zwykle bajki!

Przestań mnie obrażać i wynieś się z mojego wątku. Jest tu moderator?
  • #12 4331073
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4331125
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4331236
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Nirvanowiec napisał:
    Kolega chce sie pozbyc rad jednego z najlepszych specjalistow od HDD?

Nie mam już zdrowia do czytania obraźliwych postów NAJLEPSZYCH specjalistów. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk Seagate Barracuda 160 GB podzielony na trzy partycje (5 GB, 125 GB, 30 GB) działający pod Windows 98 SE na płycie K7S5A. Po awarii systemu i odtworzeniu obrazu trzecia partycja zniknęła. Analiza bootsektora hexedytorem wykazała przesunięcie kilku bajtów, w tym sygnatury, do następnego sektora. Próby naprawy za pomocą popularnych narzędzi do odzyskiwania danych, takich jak TestDisk, BootIt czy Easy Recovery, nie przyniosły efektu. Dysk podłączony jako drugi jest widziany w całości, natomiast jako master trzecia partycja jest niewidoczna, co wskazuje na problem z zapisem systemowym na dysku. W dyskusji sugerowano wykonanie odczytu sektorów 0-100 LBA programem MHDD w celu analizy struktury logicznej dysku, jednak użytkownik odmówił instalacji dodatkowego oprogramowania. Wątpliwości i spory dotyczące sposobu pomocy oraz wymiany informacji technicznych doprowadziły do zamknięcia tematu przez autora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA