Witam
Zrobiłem programator wg. tego projektu. Podłączyłem i nie wiem czy dziala czy nie. Jak to sprawdzić? Próbowałem zaprogramowac PIC12F629 ale coś nie szło. Probowalem programami; WinPic, melabs Programmer Beta. Może trzeba je jakoś ustawić? Proszę o pomoc.
Wszystko ustawiłem. Jak chce zaprogramować PIC 12F629 to wyskakuje Warning: Brak danych do kalibracji oscylatora. Czy napewno chcesz użyć wartości z pliku (3FFFh) zamiast bieżącej? Klikam tak i potem wsykakuje błąd weyfikacji przy adresie 0000h !. Nie wiem co jest nie tak.
Ale jak odczytuje z pamieci to odczyta (coprawda wszystko 0000 ale odczyta) tzn. że programator działa?
P.S.
...i mam pytanie odnośnie tego programatora- osobiście jestem w trakcie budowy takiego samego, a moje pytanie brzmi następująco: jak do tego obwodu podłączyć diodę sygnalizującą pracę programatora przy programowaniu (czy sposób włączenia diody DATA LED przedstawiony na poniższym schemacie będzie prawidłowy??)
Do_KUKI_:
Znalazłem stronkę z aktualnym IC- Progiem i sterownikami do XP- spróbuj może to coś da. ( http://www.simemu.pl/down.htm )
Niestety jak wszystko ustawie i zainstaluje ten sterownik to tak samo wyskakuje ten warning a potem bład. Może można jakoś sprawdzić czy programator wogole działa?
Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:
Już wiem co robie nie tak. Wystarczyło wyłączyć opcje "weryfikuj po zaprogramowaniu" Teraz można programować. Ale nie mogę odczytać jest jakieś zabezpieczenie odczytu. Wie ktoś jak zaprogramować żeby nie było tego zabezpieczenia przed odczytem?
Dyskusja dotyczy sprawdzenia działania programatora PIC zbudowanego według schematu na złącze DB9, przeznaczonego do programowania mikrokontrolera PIC12F629. Użytkownik miał problemy z programowaniem i weryfikacją układu przy użyciu programów WinPic i Melabs Programmer Beta oraz IC-Prog. Zwrócono uwagę na konieczność poprawnego podłączenia masy (GND) do portu LPT, zwłaszcza przy wykorzystaniu złącza DB9, gdzie pin 5 jest GND. Zalecano użycie programatora typu JDM w IC-Progu, zgodnie z informacjami ze strony autora schematu. Problem z komunikatem "Warning: Brak danych do kalibracji oscylatora" i błędem weryfikacji przy adresie 0000h rozwiązano przez wyłączenie opcji "weryfikuj po zaprogramowaniu". Odczyt pamięci zwracał same zera, co sugeruje zabezpieczenie przed odczytem. Poruszono także kwestie sterowników IC-Proga dla systemu Windows XP oraz możliwość dodania diody sygnalizującej pracę programatora. Wskazano na potrzebę dokładnego sprawdzenia połączeń i ustawień programatora oraz oprogramowania, aby zapewnić poprawne programowanie PIC12F629. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.