logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie zdobyć transformator sieciowy i lampę AZ1 do AGA RZS-E z 1948?

misiek_45 29 Wrz 2007 10:27 2378 6
REKLAMA
  • #1 4330825
    misiek_45
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Dzisiaj dostałem od zony na imieniny coś, o czym marzyłem starą AGĘ RZS-E z 1948 roku. Niestety stan obudowy dość kiepski ale tym się nie przejmuję - lubię takie zabawy. Gorszą sprawą jest brak transformatora sieciowego i lampy AZ1. Może ktos wie SKĄD ZDOBYĆ TE CZĘŚCI? Lampy pojawiają sie na ALLEGRO ale co Z TRAFEM?
    Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 4331116
    electronictubes
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    misiek_45 napisał:
    Witam,
    Dzisiaj dostałem od zony na imieniny coś, o czym marzyłem starą AGĘ RZS-E z 1948 roku. Niestety stan obudowy dość kiepski ale tym się nie przejmuję - lubię takie zabawy. Gorszą sprawą jest brak transformatora sieciowego i lampy AZ1. Może ktos wie SKĄD ZDOBYĆ TE CZĘŚCI? Lampy pojawiają sie na ALLEGRO ale co Z TRAFEM?
    Pozdrawiam
    Michał

Lampę AZ1 mam 3 sztuki i jedną wymienię za podstawkę pod nią a trafo sieciowe można nawinąć według danych fabrycznych, chyba że poszukasz oryginalne.
  • REKLAMA
  • #3 4332707
    misiek_45
    Poziom 11  
    electronictubes niestety podstawki do lampy nie mam, więc nie mogę się wymienić. A może chcesz sprzedać tą lampę?
    Jeżeli chodzi o transformator, to wolę oryginalny ale zdaję sobie sprawę, że cięzko będzie go zdobyć...
  • #4 4333397
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    misiek_45 napisał:
    electronictubes niestety podstawki do lampy nie mam, więc nie mogę się wymienić. A może chcesz sprzedać tą lampę?
    Jeżeli chodzi o transformator, to wolę oryginalny ale zdaję sobie sprawę, że cięzko będzie go zdobyć...

AZ1 jest bez problemu i tanie do kupienia na Allegro, podstawka do niej też. Z transformatorem jest gorzej. Aga to dość popularne radio, i transformatory do niej się co jakiś czas spotyka luzem, ale jak się nie wie jak wyglądają, to można nie zauważyć. Najlepiej chyba kupić jakies zwłoki z tymi elementami.
  • REKLAMA
  • #6 4335645
    misiek_45
    Poziom 11  
    Dzięki za cenne informacje. Kupię jakieś radio z transformatorem i być może też z AZ-1
    Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #7 4346419
    spiga
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    misiek_45 napisał:
    Dzięki za cenne informacje. Kupię jakieś radio z transformatorem i być może też z AZ-1
    Pozdrawiam
    Michał

Jesli stać Cię na podróż do Gliwic - odstapię chętnie (darmo) któryś z tych odbiorników. Właśnie sprzątam swoje pomieszczenia i zbiory:D

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując transformatora sieciowego i lampy prostowniczej AZ1 do radia AGA RZS-E z 1948 roku, użytkownicy wskazują, że lampę AZ1 można bez problemu nabyć na Allegro, podobnie jak podstawki do niej. Transformator sieciowy jest trudniejszy do zdobycia, ale można go nawinąć samodzielnie według danych fabrycznych lub poszukać oryginalnego, często spotykanego luzem w innych odbiornikach. Transformatory z modeli Syrena, Stolica i Vola pasują do AGA RZS-E. Zaleca się zakup całego radia z kompletnym transformatorem i lampą lub wymianę części z kolekcjonerami. Istnieje także możliwość otrzymania używanych odbiorników z transformatorami za darmo, np. w Gliwicach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA