logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak tanio zbudować lub przerobić samochód RC 1:24 na wyścigi? Koszty?

Biku94 29 Wrz 2007 19:02 4288 21
REKLAMA
  • #1 4332403
    Biku94
    Poziom 10  
    Hej ! Wpadliśmy z kumplami na pomysł, aby w szkole zorganizować wyścigi samochodów RC. Ale mniejsza o to. Chodzi mi o to aby jak najmniejszym kosztem zbudować zdalnie sterowany samochód RC lub przerobić model samochodu 1:24 lub większego. Dałoby radę ? Jaki byłby koszt wykonania ?
  • REKLAMA
  • #2 4332943
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    serwa + silnik napędowy + sterowanie - razem około 1000zł jeśli to ma być coś trwalszego i do wykorzystania w przyszłości, najtaniej to kupić model w markecie za jakieś150zł i zbudować coś na jego modułach.

Powodzenia

ps. pochwal się wynikami:)
  • #3 4333728
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Nie opłaca się robić, lepiej kupić chińskie zabawki.

Nim zbudujesz coś sam, w szkole zmieni się moda, to nie jest ani tanie, ani proste.
  • #4 4333910
    Biku94
    Poziom 10  
    Nie chodzi o modę w szkole, więc raczej szybko się nie zmieni. A dałoby radę tak, jak pisał kolega Unitral ? Czyli kupić sobie model w np. Tesco i później go przerabiać ? Np. silnik z allegro i te sprawy.

PS. Mógłby być np. Graupner 400?

Moderowany przez McRancor:

Usunąłem link do aukcji allegro

• REKLAMA
  • #5 4334083
    McRancor
    Da się tak przerabiać, aczkolwiek może się to okazać bardziej skomplikowane niż wlutowanie nowego silnika. Jeśli nie masz - od razu zaopatrz się w multimetr ;)
  • REKLAMA
  • #6 4334372
    misiek1994
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    To prawda. Jeżeli jednak koszty nie przysparzają ci gęsiej skórki to musisz wiedzieć, że to nie jest zabawa na 2 dni!!! Podsumowując potrzebujesz kasy, czasu i wiedzy.
  • #7 4334691
    Biku94
    Poziom 10  
    A dałoby radę do metalowego modelu samochodu (nie RC) np 1:10 lub 1:24 wsadzić wszystkie "bebechy" ? I czy wyniosłoby to jeszcze drożej ?
  • #8 4334947
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Wszystko co mówisz da radę.
    Jednak praktycznie każde z tych rozwiązań jest droższe niż kupienie gotowego zestawu - a do tego potrzeba dużej wiedzy, żeby porządnie je zrealizować.
  • #9 4335009
    Biku94
    Poziom 10  
    Co do tego pomysłu z metalowym samochodem, to mógłby mi ktoś zrobić kosztorys najważniejszych częsci ? Będę bardzo wdzięczny.
  • Pomocny post
    #10 4335145
    misiek1994
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    No to tak:
    samochód - ok. 50 zł
    dwa silniki lub serwa: - 2x 80 - 130 zł
    nadajnik + odbiornik 60 - 120 zł
    pozostała elektronika - 30 zł
    Te koszty są przypuszczalne. Jako początkujący musisz się liczyć z tym, że przypadkiem możesz coś spalić, uszkodzić itp. Dodatkowo musisz mieć jeszcze trochę narzędzi :lutownica, wiertarka, obcęgi itp. itd.
    Jak już ktoś wcześniej powiedział taniej wyjdzie kupić gotowe autko.
  • #11 4335217
    Biku94
    Poziom 10  
    No to nie wychodzi znowu tak bardzo drogo ;) A nadajnik + odbiornik moga być wymontowane z jakiegoś taniego samochodzika RC ?

PS. Model samochodu już mam :) Dostałem kiedyś :P:P Aha i wszystkie narzędzia raczej mam bo jeden brat poszedł na elektronikę, a drugi na mechanika :P
  • #12 4335611
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    No to skoro jeden z braci poszedł na elektronikę, to proponuję porozmawiać najpierw z nim ;)
  • #13 4335622
    Biku94
    Poziom 10  
    Tylko jest jeden problem :) Gadałem z nim i powiedział, że nie ma czasu na takie bzdury, a tak poza tym to brat cioteczny i nie mam z nim za dobrego kontaktu:/ Jeżdżę do niego ok. co miesiąc. Ale narzędzia na pewno się znajdą.
  • #14 4335725
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    misiek1994 napisał:
    ...dwa silniki lub serwa: - 2x 80 - 130 zł...
    W jaki sposób chcesz napędzać samochód serwem ? I to jeszcze samochód do wyścigów.
    misiek1994 napisał:
    ...nadajnik + odbiornik 60 - 120 zł....
    Tu już całkiem nie wiesz o czym piszesz. Silniczki do napędu modeli mają apetyt sięgający 40 Amper. To jak chcesz to podłączyć do odbiornika ? Konieczny jest do tego sterownik silnika. To nie jest takie proste jak by się mogło wydawać. Dla kogoś kto z modelarstwem RC nie miał wiele wspólnego, a chce się tym "pobawić" najlepszym wyjściem jest kupno gotowego zestawu. Jaki to będzie zestaw zależne jest tylko od zasobności kieszeni. Może to wyjść taniej niż składanie czegoś z niczego. Że o straconych nerwach nie wspomnę.
  • #15 4335868
    Biku94
    Poziom 10  
    ?o mógłby mi ktoś napisać bardziej "profesjonalny" kosztorys, abym mógł zobaczyć czy jest wogóle sens o takiej konstrukcji myśleć ? Na allegro pewien modelarz wyprzedaje używane części, więc myślę, że wyniosłoby to troche taniej niż z nowych części.

PS. Zmieści się to wszystko do samochodu 1:24 czy musi być 1:10 ?
  • REKLAMA
  • #16 4336155
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Biku94 napisał:
    ....?o mógłby mi ktoś napisać bardziej "profesjonalny" kosztorys, abym mógł zobaczyć czy jest wogóle sens o takiej konstrukcji myśleć ?...
    Nikt Ci nie napisze "profesjonalnego" kosztorysu bo nikt nie wie o co tak właściwie chodzi. Określenie "wyścigi samochodów RC" jest dość pojemne. Sprecyzuj najpierw jakie to mają być samochody. Mogą mieć napęd na jedną oś jak również na dwie osie. Mogą być przeznaczone do jazdy po torze lub do jazdy w terenie. Obydwa typy modeli dość drastycznie się różnią.
    Biku94 napisał:
    ....Zmieści się to wszystko do samochodu 1:24 czy musi być 1:10 ?...
    No, tutaj to już potrzebna jest wróżka.
  • #17 4336203
    McRancor
    To nie jest tak że da się zrobić prosty kosztorys, połączyć wszystko do kupy i działa - to nie klocki lego.

Doświadczony elektronik może nie oszacować dokładnie kosztów, jeśli takiego samego układu wcześniej nie robił. Wszelkie liczby będą wyssane z palca i całość w rzeczywistości może wyjść nawet kilkukrotnie droższa.

Moja rada jest taka: Kup gotowe autko i spróbuj najpierw wymienić w nim silnik. Zobaczysz że nawet taki manewr może się okazać prosty, a efekt - inny niż spodziewany.

Jeżeli nie masz warsztatu i doświadczenia (wiedzę można łatwo zdobyć) to szybko zniechęcisz się i nic z tego nie wyjdzie.
  • Pomocny post
    #18 4336259
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Aparatura 200-300 PLN...
    Serwo 50-100 PLN...
    Silnik 30-100 PLN... klasa 280-600...
    Regulator 100-250 PLN... w zależności od dopuszczalnego prądu...
    Przekładnia i przeniesienie napędu... nie mam pojęcia jak zamierzasz to rozwiązać...
    Aku teraz to już Li-Pol bo NiCd już sie nie specjalnie opłaca...
    Nie mniej zakres cen jest ciekawy... 80-1000 PLN
    Ładowarka ~150 PLN... powinien być chociaż nie jest konieczny balancer...
    Cena pakietu będzie zależeć od silnika jaki zastosujesz (prądu jaki pobiera)...
    Kosztorys jest pi razy drzwi jak i pytanie... :)
  • #19 4337098
    Biku94
    Poziom 10  
    Samochód raczej ma mieć napęd na 1 oś, bo taniej wyjdzie :) I oczywiście do jazdy po torze. Dzięki Pubus o taki kosztorys właśnie mi chodziło ;)
  • #20 4337902
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Myśle że twój brat wie czym to pachnie (nieprzespane noce żeby to złożyć do kupy) i dlatego ci nie pomoże, musiałby sam to złożyć tylko dla twojej radości. Jak wspomniał przedmówca - to mechanika bedzie największym problemem. Bo władujesz wszystko w zabawkę która nawet dobrych łożysk nie ma, problemy z mocowaniami mechanizmu, wyważenie itd... Co do projektu wszystko ok tylko pamiętaj że z fachowcami nie wygra ten twój model bo to wszystko pieniążki. Ale do pojeżdzenia zabawka w sam raz i to dużo taniej niż wyścigowa.
  • #21 4337986
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6160
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Robotyka Amatorska Hobby
  • #22 4338106
    Biku94
    Poziom 10  
    Fyszo napisał:
    ...Co do projektu wszystko ok tylko pamiętaj że z fachowcami nie wygra ten twój model bo to wszystko pieniążki...

A czy ja powiedziałem że będę sie ścigał z fachowcami ? Wszystkie pojazd, które mają brać udział w wyścigach mają być własnoręcznie robione lub przerabiane.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości taniego zbudowania lub przerobienia samochodu RC w skali 1:24 lub większej na potrzeby szkolnych wyścigów. Koszty podstawowych komponentów, takich jak serwa, silnik napędowy, nadajnik i odbiornik, szacowane są na około 500-1000 zł, przy czym taniej może wyjść zakup gotowego modelu i jego modyfikacja. Przeróbka metalowego modelu samochodu na RC jest możliwa, ale wymaga dużej wiedzy technicznej, narzędzi (lutownica, multimetr, wiertarka) oraz czasu. Kluczowe elementy to silnik o odpowiedniej mocy (klasa 280-600), regulator prądu, przekładnia, akumulator Li-Pol oraz aparatura sterująca. Wskazano, że napęd serwem jest nierealistyczny ze względu na wysokie prądy silników (do 40 A), konieczny jest sterownik silnika. Kosztorys jest trudny do precyzyjnego określenia ze względu na różnorodność modeli i wymagań, a także ryzyko uszkodzeń podczas montażu. Zalecane jest rozpoczęcie od gotowego zestawu i ewentualna wymiana silnika. Modele do wyścigów torowych z napędem na jedną oś są tańsze i prostsze w realizacji. Projekt wymaga kompromisu między kosztami, czasem i poziomem wiedzy technicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA