logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć energię błysku stroboskopu z kondensatorem 36uF i napięciem 311V?

wojtek2812 30 Wrz 2007 12:03 1266 4
REKLAMA
  • #1 4334369
    wojtek2812
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Witam serdecznie!Mam stroboskop którego schemat zasilacza dołączam.Pojemność kondensatora błyskowego to w sumie 36uF,napięcie na zaciskach lampy 311V.Próbowałem obliczyć energie błysku ze wzoru W=U^2*C i wychodzi mi jakiś śmieszny wynik 1,74 J.To jest niemożliwe,gdyż porównywałem go ze strobskopem kolegi który ma 20 wat i mój o wiele mocniej błyska.Palnik jaki zastosowałem to YA 69(świński ogonek).Ponadto kondensatory ładowane są dużym prądem.Jak obliczy energie błysku??
    Załączniki:
    • Jak obliczyć energię błysku stroboskopu z kondensatorem 36uF i napięciem 311V? schemat.JPG (20.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4334390
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    energię błysku w takiej lampie możesz policzyć z różnicy energii zgromadzonej w kondensatorze, przed błyskiem i po, mierząc wartości napięcia kondensatora, odpowiednio U1 i U2, oraz znając (i tu może być problem) wartość pojemności C kondensatora.

W = C•(U1² - U2²)/2

Natomiast subiektywne odczucie "mocy" błysku nie ma z powyższym wiele wspólnego, ponieważ zależy, m. in., od jakości odbłyśnika, jego konstrukcji, itp.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4334404
    wojtek2812
    Poziom 22  
    no ale jak mam zmierzyć napięcie po błysku??dodam tylko ze nie posiadam oscyloskopu tylko zwykły multimetr cyfrowy.analogowym to może bym jakoś dał rade;]\
    aha i jeszcze jedno.o którym kondensatorze mówisz ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4334418
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    wojtek2812 napisał:
    no ale jak mam zmierzyć napięcie po błysku??dodam tylko ze nie posiadam oscyloskopu tylko zwykły multimetr cyfrowy.analogowym to może bym jakoś dał rade;]

jak błyśniesz sobie tylko raz, to jaki to problem by zmierzyć wartość napięcia na zaciskach kondensatora?
    Tylko na chwilę przed błyskiem należy odłączyć zasilanie z sieci, by nie nastąpiło ponowne jego ładowanie.

Musisz również mieć świadomość, iż przy kolejno następujących po sobie błyskach wartość napięcia na zaciskach kondensatora może być mniejsza od zmierzonej przed błyskiem jednorazowym.

Pozdrawiam
  • #5 4334459
    wojtek2812
    Poziom 22  
    aha rozumiem dzięki.temet uważam za zamknięty
REKLAMA