logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać dźwięk 5.1 z karty Creative SB Live! 5.1 na Yamaha RX-V530?

Dyzio1237 30 Wrz 2007 16:51 1859 11
REKLAMA
  • #1 4335259
    Dyzio1237
    Poziom 11  
    Witam posiadam kino domowe tzn Amplituner yamaha rx-v530 i glosniki eltax discovery i karte dzwiekowom Creative SB live! 5.1 i problem ktwi w tym ze niemam dzwieku 5.1 tylko stereo Doradzcie co zrobic jakie kable kupic bo jestem ciemny Dzieki z góry

w zalonczniku dodam foty
    Załączniki:
    • 09-30-2007_16-18.rar (4.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4335678
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Jeśli użyłeś połączenia cyfrowego, to 5.1 będziesz miał tylko w przypadku odtwarzania materiału z zapisaną ścieżką 5.1 (np. filmy ze ścieżką AC3/DD lub DTS). Sęk tkwi w tym, że Twoja karta nie potrafi kodować dźwięku wielokanałowego dla wyjść cyfrowych, jedynie "przepuścić" na nie gotową ścieżkę AC3, ewentualnie stereo. Jeśli chcesz mieć 5.1 w każdej sytuacji (gry, programy do obróbki dźwięku itp.), to powinieneś użyć połączenia analogowego (użyjesz wejścia "6-Ch Input" w amplitunerze).
  • #3 4336174
    Dyzio1237
    Poziom 11  
    a jak bym zmienil karte dzwiekową ?? na jaką ?? aa podłaczylem na te 6 kanałów i nic cisza???
  • REKLAMA
  • #4 4336399
    wiezlak
    Poziom 35  
    Znałem tylko jedną konstrukcję, która kodowała dźwięk 5.1 do AC3 - zintegrowany Sound Storm na płytach z NForce 2.

Zerknij do tego wątku oraz wskazanych w nim - wygląda na to, że jednak SB Live / Audigy daje się zmusić do kodowania AC3 po zainstalowaniu sterowników KX wraz z redocneXK. Stamtąd, jako ciekawostki dowiedziałem się, że zintegrowana Azalia w moim Asusie M2N-SLI podobno koduje do AC3 (tylko co mi po tym, skoro i tak nie mam do czego podpiąć toru cyfrowego ;)). Jeśli czujesz się na siłach i wiesz, co się wiąże z instalacją KX-ów, to próbuj. Jeśli nie, to odżałuj te kilkanaście zł. na 3 kable mini-jack -> 2xRCA i połącz dodatkowo kartę z amplitunerem torem analogowym.
  • #5 4336634
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    Dyzio1237, a powiedz czy wogole zmieniles w ustawieniach karty na tryb 5.1?? bo w tej karcie masz do wyboru 2 glosniki, 4 glosniki i 5.1
    przestawiales to??
  • #6 4336793
    Dyzio1237
    Poziom 11  
    tak sciognij sobie tego rara tam sa all foty
  • REKLAMA
  • #7 4336838
    Pawel S.
    Poziom 39  
    hahaha dobry jestes :lol: musisz dokupic jeszcze 2 takie kabelki i wtedy bedzie dopiero dzialalo ;)
    narazie masz stereo i to dodatkowo podlaczyles nie przody tylko tyly :P to zielone gniazdo to przody a to brazowe to sub + center
  • #8 4337122
    Dyzio1237
    Poziom 11  
    to jak mozesz to wes daj fotke pod co to podpiąc w ampli bo tam tylko mam na 2 chinc wejscie pod audio
  • #9 4337139
    wiezlak
    Poziom 35  
    Kolego Dyzio1237 - dlaczego nie czytasz swojego wątku?

Cytat:
    Jeśli chcesz mieć 5.1 w każdej sytuacji (gry, programy do obróbki dźwięku itp.), to powinieneś użyć połączenia analogowego (użyjesz wejścia "6-Ch Input" w amplitunerze).
    Cytat:
    Jeśli czujesz się na siłach i wiesz, co się wiąże z instalacją KX-ów, to próbuj. Jeśli nie, to odżałuj te kilkanaście zł. na 3 kable mini-jack -> 2xRCA i połącz dodatkowo kartę z amplitunerem torem analogowym.
    Cytat:
    narazie masz stereo i to dodatkowo podlaczyles nie przody tylko tyly to zielone gniazdo to przody a to brazowe to sub + center

To za mało? Jeszcze rysunków chcesz? :|
  • REKLAMA
  • #10 4339919
    Dyzio1237
    Poziom 11  
    wytłumacz mi co i jak mam podłonczyc zebym mial 5.1 tylko tak jak dla zielonego :P
  • #11 4340052
    wiezlak
    Poziom 35  
    Kolego Dyzio1237 - chyba żartujesz. Wygląda na to, że nawet nie próbujesz przeczytać ze zrozumieniem zacytowanych powyżej fragmentów z których wystarczająco jasno wynika co, jak i czym podłączasz po analogu. Twoje lenistwo, Twój problem - to nie ma nic wspólnego z "zielonością" w danym temacie.
  • #12 4340268
    Pawel S.
    Poziom 39  
    ja mam jeszcze odrobine cierpliwosci...

musisz posiadac 3 kable jack 3,5mm - 2xRCA (czyli takie jak masz teraz)
    wtyczki JACK wpinasz w karcie w czarne, zielone i brazowe gniazdo
    w amplitunerze musisz podlaczyc odpowiednie tyczki RCA do 6 gniazd odpowiadajacych poszczegolnym kanalom... (niestety nie napisze ktore gdzie bo na tych fotkach nic nie widac)

jezeli nadal nierozumiesz to znaczy ze temat jest do zamkniecia i musisz wezwac wykwalifikowany personel serwisowy aby to odpowiednio podlaczyl :P

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz amplitunera Yamaha RX-V530, głośników Eltax Discovery oraz karty dźwiękowej Creative SB Live! 5.1 zgłasza problem z brakiem dźwięku 5.1, otrzymując jedynie stereo. Dyskusja wyjaśnia, że karta Creative SB Live! 5.1 nie koduje wielokanałowego dźwięku 5.1 na wyjściach cyfrowych, a jedynie przesyła gotowe ścieżki AC3 lub stereo. Aby uzyskać dźwięk 5.1 w każdej sytuacji (gry, programy), należy użyć połączenia analogowego, podłączając kartę do wejścia "6-Ch Input" w amplitunerze za pomocą trzech kabli mini-jack 3,5 mm do 2xRCA. Ważne jest prawidłowe podłączenie kabli do odpowiednich gniazd (zielone – przody, brązowe – subwoofer i center, czarne – tyły) oraz ustawienie w sterownikach karty trybu 5.1. Istnieje możliwość wymiany karty na taką, która koduje dźwięk 5.1 do AC3 (np. zintegrowany Sound Storm na płytach NForce 2) lub wymuszenia kodowania AC3 na SB Live!/Audigy poprzez instalację sterowników KX i redocneXK, jednak jest to rozwiązanie zaawansowane. W przypadku braku zrozumienia podłączenia zalecane jest skorzystanie z pomocy serwisu.
REKLAMA