Witam. Z góry przepraszam jeżeli zamieściłem temat w złym miejscu ale nigdy tego nie robiłem więc proszę o wyrozumiałość i w razie potrzeby przerzucenie tego tematu w odpowiednie miejsce. Do rzeczy... stałem się posiadaczem Yamahy RX-V450 założenie było takie iż podłączę ją pod komputer kablem optycznym, tak też się stało ale sygnał jaki yamaha rozpoznaje jest sygnałem stereo. Karty mam dwie, Sb X-Fi Fatal1ty pro oraz zintegrowaną z płytą, obydwie wielokanałowe i na obydwu jest to samo. Próbowałem chyba wszystkiego, zmiany ustawień głośników na 5.1 i tak dalej nic nie pomogły, wszelakie kombinacje, reinstalacje sterowników i tak dalej też nic nie dają, w amplitunerze mam ustawioną ilość głośników jednak to nic nie daje. Myślałem że amplituner od złej biedy sam to przerobi na wielokanałowy dźwięk jednak jedyne co może zrobić to dodać do otrzymanego sygnału jakieś efekty związane z DD DTS czy PLII , przy muzyce mi to nie przeszkadza, gorzej jest z filmami ripowanymi najczęściej z bluray do których potrzebna jest paczka kodeków no i karta która dekoduje ten sygnał 5.1 , o grach z dźwiękiem wielokanałowym nie mam co marzyć... nie wiem już co robić, zwracam się więc do Was z prośbą o pomoc... co mogę zrobić aby sygnał był nadawany przez kartę jako 5.1 i tak też rozpoznawalny przez amplituner ?? pozdrawiam i z góry dziękuję.