logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative X-Fi Xtreme Audio (PCI Express) brak 5.1 na SPDIF

koko115 05 Mar 2008 00:46 2663 4
REKLAMA
  • #1 4874978
    koko115
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Witam, kupiłęm dzisiaj karte muzyczną Creative Karta X-Fi Xtreme Audio (PCI Express), i mam ją podłączoną do amplitunera Yamaha RX-V396RDS przewodem światłowodowym. Problem tkwi w tym że nie mogę jej przestawić w tryb 5.1, zawsze i wszędzie w opcjach DIGITAL AUDIO jest tylko stereo. Na wyjściach analogowych jest funkcja działająca 5.1, natomiast w ustawieniach digital audio jest tylko stereo. System operacyjny to VISTA X64, załączam screena z ustawieniami zaawansowanymi, chyba że poprostu tak ma być, i opcja 5.1 uaktywnia się kiedy jest taka potrzeba, ale chyba nie bo Colin DIRT chodzi mi tylko w przednich głośnikach :-( Możecie mi pomóc, dzięki z góry

• REKLAMA
  • #2 4875255
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Spdif to ścieżka cyfrowa i sama karta nie przemieli sygnału stereo na 6 osodnych kanałów. W przypadku źródła stereo włącz w amplitunerze DSP surround. W przypadku filmów nagranych w ac3 5.1 oczywiście światłowodem będzie przesyłany format w 6ściu kanałach.

I polecam:
    http://pclab.pl/art17707-8.html
  • REKLAMA
  • #3 4876429
    koko115
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    dziękuje za odpowiedź, tylko dziwi mnie jedna sprawa, do tego amplitunera mam rónież podłączony tuner satelitarny (też światłowodem) i jak włącze TVN który często nadaje w DOLBY DIGITAL to amplituner przełącza się sam w DOLBY, natomiast jak przełącze go na komputer i uruchomie Gre która jest w 5.1 to nic się na amplitunerze nie przełącza i gra idzie tylko w dwóch głośnikach, natomiast jak podłącze ten amplituner do karty muzycznej analogowo czyli 3x jack, to dzwięk jest 5.1. Grają wszystkie głośniki. Przeczytałem ten artykuł z linku jaki podałeś, ale z niego dowiedziałem się tylko dlaczego creative miał na pieńku z microsoftem, nie stety reszty nie zrozumiałem
  • REKLAMA
  • #4 4883252
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Aby umożliwić przesył sygnału Ac3 5.1 w digital z filmu z pc potrzebujesz do tego programu ac3 filter.

Skonfiguruj go mniej więcej tak:

Z gier niestety tylko analogowo działa 5.1
    To samo chciałem zrobić z Hl2 i udaje się tylko przez analogowe łącza.
  • #5 5462101
    Szpaner997
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.

Mam podobny problem tylko że z zestawem głośników Logitech Z-5500.
    Mam ta kartę X-Fi PCI Express i próbuję podłączyć dźwięk światłowodem. I niestety dekoder Logitecha nie rozpoznaje źródła dźwięku światłowodem :( do tej pory tylko raz przełączył na Optical i więcej już nie chce :(
    Co robić ?
REKLAMA