logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompaktowy akumulator 9V-12V o dużej pojemności - jakie opcje?

Lukaszoluk 23 Maj 2016 23:45 1179 2
  • #1 15694989
    Lukaszoluk
    Poziom 1  
    Szukam akumulatora (min. 9 V - optimum 12V) o możliwie jak najmniejszych rozmiarach. Pojemność - więcej, to lepiej, ale tutaj nie mam

Cały układ świetnie spisuje się na bateriach 12V (te używane chociażby w pilotach do szlabanów/bram garażowych). Tylko one mają pojemność ~60 mAh (trochę mało, ale ewentualnie może być) i nie znalazłem na rynku akumulatorków 12v w tym rozmiarze (spotkał się ktoś z takimi?)

Testowałem akumulatory 310 mAh w rozmiarze baterii 9V. Nie jest to złe rozwiązanie, ale 9V to raczej dolna granica napięć no i rozmiar baterii jest trochę za duży.

Kamery sportowe mają akumulatorki na zbyt małe napięcie, baterie od telefonów odpadają z tego samego względu. Akumulatory od dużych kamer też są zbyt masywne.

Znacie jakieś rozwiązanie?
  • #2 15695047
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1657
    W kwestii akumulatorów - możesz zrobić stos z 10 akumulatorków guzikowych NiMH jak z linku:
    http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=25350
    Bateria 10 ogniw będzie mieć wymiary 6,1 cm wysokości i 1,55 cm średnicy. Bateria GP23 (taka od pilota do bramy) ma wymiar 1 cmx 2,8 cm więc ten stos będzie 2 razy większy. Ale będzie dostarczał napięcia o wymaganej wartości.
    A tak poza konkursem - nie możesz użyć np.
    Lukaszoluk napisał:
    baterie od telefonów
    i do tego przetwornica DC-DC podwyższająca napięcie? Taka przetwornica jest dostępna na alledrogo za kilkanaście złotych. Podłączasz ją pod akumulator i masz napięcie o wymaganej wartości. Proste i skuteczne.
  • #3 15695154
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    Pakiet 3 aku od komórek.
REKLAMA