logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVC-760: Brak dostępu z zewnątrz przez DDNS i NAT, jak to naprawić?

Przemyslaw 01 Paź 2007 19:14 6899 16
REKLAMA
  • #1 4338948
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Internet doprowadzony jest po łączu telefonicznym (dostawca lokalny - nie Neostrada). Modem VDSL Planet VC-102S podłączyłem do routera ASMAX BR-604. Z tego routera sygnał rozdzielany jest na kompa, switcha 8 portowego oraz na rejestrator. Do switcha podłączone są jeszcze 2 kompy w drugim pomieszczeniu.
    Lokalny Dostawca Internetu identyfikuje moją stację po numerze MAC karty sieciowej i mam IP z DHCP. W Routerze ustawiłem CLONE MAC i na wszystkich kompach działa net bez zarzutu. Również LAN działa łącznie z udostępnianiem plików.
    Problem dotyczy łączności z rejestratorem. Po sieci lokalnej wszystko jest bez zarzutu: wpisuję 192.168.0.22 loguję się i oglądam.
    Aby wyjść na zewnątrz ustawiłem w routerze przekierowanie IP rejestratora na adres zewnętrzny od dostawcy za pomocą NATa i dodatkowo powiązałem to z usługą DDNS. Konfiguracja DDNS jest zrobiona na routerze.
    No i teraz schody: wpisując w wyszukiwarce mój IP zewnętrzny lub nazwę skojarzoną poprzez DDNS otrzymuję zawsze stronę logowania do mojego rejestratora. I dotąd jeszcze OK. Loguję się, naciskam SUBMIT i... "The requested URL was not found on this server "....
    Tak jest na kompach w mojej sieci lokalnej. Również na niektórych kompach podłączonych do sieci za pomocą tego samego dostawcy. U innych dostawców - nie wiem.
    U sąsiada na neostradzie działa, u mnie w domu (ten sam dostawca co podłączyłem rejestrator tylko przez radiówkę) też działa. U kolegi na radiówce innego dostawcy nie działa :(
    Java pobrana, proxy próbowałem włączać i wyłączać... nic z tego.
    Pomóżcie coś komputerowcy. Za każdym razem łączymy się ze stroną logowania do rejestratora. Dlaczego na niektórych komputerach nie można wczytać strony następnej??? Może to wina przeglądarki ale w LANie na tym samym kompie i przeglądarce chodzi. Z IP zewn. juz nie!
    Moze ktoś się natknął na ten problem i gdzie grzebać?
  • REKLAMA
  • #2 4342968
    utc1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jeżeli to jest router ze strefą DMZ to wpisz tam ip rejestratora czyli 192.168.0.22 i daj zahaczkę na enable.. Byc może router nie pozwala do niego zaglądnąć z zewnątrz? Dając enable w strefie zdemilitaryzowanej pozwolisz na to.
  • #3 6437491
    tylas
    Poziom 2  
    Witam!

mam problem z rejestratorem AVC760
    udalo mi sie skonfigurowac połączenie po sieci LAN
    podglad mam na programie VideoViewer poniewaz na video serwer e nie moge sie zalogowac chciałbym mieć możliwosc podgladu przez internet
    badz to przez przegladarke badz przez program viever lub video server
    mam neostrade i router DLINK DSL-2640B Firmware Version: EU_3.07 Hardware Version: B2

zarejestrowalem sobie ddns
    wpisalem wszystko i niestety cos jest nadal nie tak

Daje screeny

Proszę o radę
  • REKLAMA
  • #4 6438076
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    kolego mi działa podglad do ciebie :D

Na PW wysłalem ci hasło admina na twoj rejestrator

PS. wpisz w przegladarce adres
    http://tylas1988.dyndns.org:81/

o ile to twoj rejestrator (zdjecie w załaczniku)

• REKLAMA
  • #5 7573924
    Jaremko
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Odświeżę temat. Ja mam podobny problem: "The requested URL was not found on this server ", z tym, że tylko z niektórych komputerów taki jest komunikat. U mnie w domu na przykład, jak chcę się połączyć z moim rejestratorem to poprzez Mozillę nie mogę, ponieważ właśnie mam powyższy komunikat, a przez Internet Explorer'a wchdzę bez żadnego problemu. Czym to jest spowodowane? Czy aby nie jakimiś ustawieniami w przegladarce?
  • #6 7573950
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    ActiveX -ff nie obsługuje.
  • #7 7574502
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    chyba że coś w "javowym" środowisku jest napisane, ale zwykle to norma idzie tylko w IE :(
  • #8 7575245
    qwor
    Poziom 12  
    Dzień dobry.

Firefox jak najbardziej obsługuje ActiveX ! Tylko to nie IE "by klik i już" trzeba troszkę gimnastyki ;-)

Ps. Dla jasności mam namyśli oczywiście środowisko Windows

Pozdrawiam
  • #9 7583838
    Ryo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A może trzeba jeszcze port na routerze przekierować na ip rejestratora?
  • #10 11278674
    1Adam85
    Poziom 10  
    Witajcie. Odświeżam temat. Mianowicie mam AVC-760 (właściwie to tylko z tymi miałem styczność) i w moim najnowszym (odkupionym) nie działa sieć LAN - Tzn. podpinam kabel do routera Sprawdzam Client List a tu nawet nie wskoczy, że jest podłączony nowy sprzęt przez co nie mogę się połączyć przez przeglądarkę w celu konfiguracji bo nie mam monitora i przejściówki. Proszę o pomoc co może być przyczyną i czy ktoś miał już taki problem. Pozdrawiam.
  • #11 11278689
    jimasek
    1Adam85 napisał:
    Proszę o pomoc co może być przyczyną i czy ktoś miał już taki problem. Pozdrawiam.

Przy podłączeniu do routera dioda na porcie jest aktywna (zapala się)?
  • #12 11278704
    1Adam85
    Poziom 10  
    Tak...dioda przy wtyczce się świeci i miga...na routerze też. Reset ze zwarciem pinów też był.
  • REKLAMA
  • #13 11278715
    jimasek
    Trzeba by podłączyć monitor lub TV i sprawdzić czy skuteczny był ten reset. Prawdopodobnie została jakaś adresacja na karcie sieciowej.
  • #14 11278722
    1Adam85
    Poziom 10  
    Też tak myślę...proszę tylko podrzućcie mi jakiś link albo nazwę jakiejś przejściówki do monitora na d-sub.
  • #15 11278728
    jimasek
    Podłącz pod tv na chinch-a lub euro.
  • #16 11278741
    1Adam85
    Poziom 10  
    Aha...fakt - też wyjście. Dziękuję - nie pomyślałem. A tylko jeszcze jedno - a czy może na to że nie ma sieci mieć wpływ że mam nieoryginalny zasilacz 19V na 3,42A a oryginalny ma być na 19V i 2,21A tylko, że nigdzie nie moge go dostać?
  • #17 11278766
    jimasek
    To tylko większy prąd maksymalny. Rejestrator pobiera sobie tyle ile chce. Ważne jest napięcie znamionowe.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku dostępu do rejestratora AVC-760 z zewnątrz sieci lokalnej poprzez DDNS i NAT. Internet jest dostarczany przez lokalnego operatora na łączu VDSL, z modemem Planet VC-102S i routerem ASMAX BR-604, do którego podłączony jest rejestrator oraz inne urządzenia przez switch. Lokalna sieć działa poprawnie, a dostęp do rejestratora w LAN jest możliwy pod adresem 192.168.0.22. Konfiguracja DDNS i przekierowania portów na routerze została wykonana, jednak przy próbie dostępu z zewnątrz pojawia się strona startowa routera lub komunikaty błędów. Sugerowane rozwiązania to: ustawienie adresu IP rejestratora w strefie DMZ routera, poprawne przekierowanie portów na routerze, sprawdzenie kompatybilności przeglądarek (Internet Explorer obsługuje ActiveX wymagany przez rejestrator, Firefox wymaga dodatkowej konfiguracji), a także weryfikacja fizycznego połączenia i reset urządzenia. W przypadku problemów z siecią LAN rejestratora, zalecane jest podłączenie monitora lub telewizora do urządzenia w celu sprawdzenia konfiguracji i resetu. Zasilacz o wyższym natężeniu prądu niż oryginalny nie powinien powodować problemów, ważne jest zachowanie odpowiedniego napięcia znamionowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA