logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto naprawiać zasilacz Codegen 250XA1 300W samodzielnie?

Ksiezyc2 02 Paź 2007 22:41 2651 8
REKLAMA
  • #1 4343030
    Ksiezyc2
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, problem polega na tym, że przepalił mi się zasilacz, a w związku z tym mam trzy pytania:
    1. Czy mając raczej mierną wiedzę na temat zasilaczy (ogólnie naprawa czegokolwiek) mam szanse go naprawić przy odpowiedniej mobilizacji?

Odkręciłem obudowę z zasilacza i podłączyłem do prądu. zaczął się dymić :| załączam zdjęcie z zaznaczonym obszarem,gdzie powstawał dym
    zasilacz to Codegen 300W model: 250XA1.

2. Czy do mojego komputera wystarczający będzie zasilacz 200W? Sprawdzałem na jakiejś stronie, tyle ze miałem problemy ze znalezieniem swojego komputera, a podstawiając podobna konfiguracje wychodzi mi, ze potrzeba zasilacz w okolicy 215W. Jeśli zasilacz będzie za slaby, jakie mogą być tego konsekwencje?
    3. Mój komputer: Athlon 1,3G 266, karta graficzna GF2MX400 64MB. Dysk twardy Western Digital 40GB, wentylator od procka CMI12V, SDRAM 133MXz 1x256, CDRW LG40x, karta muzyczna zintegrowana, płyta ECS K7VZAB.
    4. Dioda na płycie główniej świeci czy to znaczy, że nie spaliła się?

Jak już pisałem nie znam się za bardzo, tak wiec jeśli napisałem jakaś głupotę proszę mi wybaczyć :) z góry dziękuję za każdą i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4343048
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Jak sie slabo znasz, to lepiej chyba kupic jakiegos Fortrona na allegro za 50 zl i tyle. Codegen to najgorszy zasialcz jaki jest chyba dostepny. :|
  • REKLAMA
  • #3 4343106
    Ksiezyc2
    Poziom 11  
    kompa chcialem sprzedac za 200 zl... a przy takiej cenie nawet 50 zl to spory wydatek ;/ a orientujecie sie moze czy ten zasilacz 200W wystarczylby? mialbym go za free
  • #4 4343138
    phoe
    Poziom 29  
    Ksiezyc2 napisał:
    kompa chcialem sprzedac za 200 zl... a przy takiej cenie nawet 50 zl to spory wydatek ;/ a orientujecie sie moze czy ten zasilacz 200W wystarczylby? mialbym go za free

Dobry 200 watowy zasilacz powinien wystarczyc spokojnie, ale nie 200W Codegena.
  • REKLAMA
  • #5 4343191
    Ksiezyc2
    Poziom 11  
    phoe napisał:
    Ksiezyc2 napisał:

Dobry 200 watowy zasilacz powinien wystarczyc spokojnie, ale nie 200W Codegena.

dzieki za odpowiedz.zapomnialem tylko dodac,ze pod ten zasilacz podlaczona bedzie wtyczka ze starego 14' monitora.czy da rade mimo tego?zreszta sam zasilacz tez ma 10 lat
  • #6 4343248
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    przeciez monitor jest zasilany 230V z gniazdka... to w zaden sposob nie wplynie na wydajnosc zasilacza.
  • REKLAMA
  • #7 4343258
    Ksiezyc2
    Poziom 11  
    qscgu napisał:
    przeciez monitor jest zasilany 230V z gniazdka... to w zaden sposob nie wplynie na wydajnosc zasilacza.

ano wlasnie nie jest zasilany z gniazdka tylko przewod leci pod zasilacz.w nowych monitorach idzie przewod do gniazdka,ale to jest stary monitor i leci do zasilacza...
  • #8 4343291
    phoe
    Poziom 29  
    Ksiezyc2 napisał:
    qscgu napisał:

ano wlasnie nie jest zasilany z gniazdka tylko przewod leci pod zasilacz.w nowych monitorach idzie przewod do gniazdka,ale to jest stary monitor i leci do zasilacza...

Ale to tylko jest taki jakby przedluzac, no monitor ci nie zajmuje dodatkowego miejsca w gniazdku, zasialcz(komputerowy rowniez) jak sama nazwa wskazuje sluzy do przeksztalcania AC na DC, monitor jest zasilany z 230V(prad przemienny - AC), wiec zasialcz nie ma nic do tego, taka "przelotka" i tyle.
  • #9 4343315
    Ksiezyc2
    Poziom 11  
    phoe napisał:
    Ksiezyc2 napisał:
    qscgu napisał:

Ale to tylko jest taki jakby przedluzac, no monitor ci nie zajmuje dodatkowego miejsca w gniazdku, zasialcz(komputerowy rowniez) jak sama nazwa wskazuje sluzy do przekrztalcania AC na DC, monitor jest zasilany z 230V(prad przemienny - AC), wiec zasialcz nie ma nic do tego, taka "przelotka" i tyle.

aha :) tego nie wiedzialem.dzieki za udzielanie sie,juz chyba wiem wszystko co chcialem:)

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz Codegen 250XA1 300W uległ uszkodzeniu, co objawiło się dymieniem podczas podłączenia do prądu. Ze względu na ograniczoną wiedzę techniczną, naprawa samodzielna jest ryzykowna, a Codegen jest oceniany jako niskiej jakości zasilacz. Zalecane jest zakupienie lepszego, używanego zasilacza, np. Fortrona. W kwestii mocy, dobry zasilacz 200W powinien wystarczyć do komputera z procesorem Athlon 1,3 GHz, kartą graficzną GF2 MX400 64MB, dyskiem Western Digital 40GB, pamięcią SDRAM 256MB i płytą ECS K7VZAB. Użycie zasilacza o mocy niższej niż wymagana (około 215W) może prowadzić do niestabilnej pracy systemu. Podłączenie przewodu monitora CRT do zasilacza nie wpływa na jego wydajność, gdyż monitor jest zasilany bezpośrednio z sieci 230V, a zasilacz komputera przetwarza prąd AC na DC niezależnie od tego połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA