logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić sprawność wyświetlacza lampowego? Podłączenie i napięcia

cezarnero 21 Lis 2003 19:08 3017 3
REKLAMA
  • #1 408753
    cezarnero
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam kilka wyswietlaczy lampowych takich jak w zalaczniu. Chcialbym je sprawdzic czy sa sprawne.

Czy jest jakis prosty sposob aby stwierdzic czy dana lampa jest sprawna.
    Jak to ustrojstwo podlaczyc aby cos sie zaswiecilo
    Jakie napiecia ?
    itp.

Dzieki za odpowiedzi
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić sprawność wyświetlacza lampowego? Podłączenie i napięcia hhhh.jpg (41.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 409365
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2812
    To jest wyświetlacz VFD i to chyba radziecki ŁN12 czy jakoś tam. A więc anodowego wymaga ze 30V, na siatkę +1V i żarzenia pewnie z 1-3V. Ważne jest dobranie napięcia żarzenia. Przy nieodpowiednim wyświetlaczyk krócej żyje (albo umrze natychmiast). Wyświetlacz ze zdjęcia jest przystosowany do pracy multipleksowanej. A więc każda cyfra ma wyprowadzenie swojej siatki.
    Pierwej znajdź żarzenie omomierzem. Przejście przez żarzenie daje znaczne prwdopodobieństwo, że wyświetlacz jest w porządku. No chyba, że katoda straciła emisję. W żarzenie trzeba włączyć 1-2 paluszki 1,5V. Następnie musisz mieć anodowe 30V. Możesz w tym celu użyć 3-4 baterie 9V. Minusem łączysz do jednego z przewodów żarzenia, plusem do segmentów. To już trzeba szukać albo popatrzeć wewnątrz bańki. Wprwne oko umożliwi odnalezienie poszczególnych segmentów. No i przez jakiś duży opór np.10M z plusa baterii anodowej trzeba dawać na poszczególne siatki. Wtedy będą się zapalać te same segmenty poszczególnych cyfr.
    W ten sposób można zaświecić ten wyświetlacz. Ale gdyby przyszło tym sterować to nie obędzie się bez tranzystorów kilku tttli względnie cmosów lub mikroprocka.
  • REKLAMA
  • #3 409472
    cezarnero
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzieki wielkie :))))

Wyswietlacz dziala
    Świeci na niebiesko
  • #4 443779
    benny111
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    tylko uwaga - ja byłem zdolny jakoś uroiłem sobie że to wyświetlacz podo bny do nixie i przy durzo wyższym niż 30V napięciu wyświetlacz zrobił papa, a ja byłęm wtedy bez okularów, tak przy okazji to apeluję o ostrożność przy experymentach bo okulary przeciw odłamkowe nei są drogie a oczy - bezcenne
REKLAMA