logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam programu do diagnozy uszkodzeń telefonów - wybór modelu i problemu

pafcio 21 Lis 2003 20:40 1818 13
REKLAMA
  • #1 408887
    pafcio
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    witam
    mam takie pytanko. Czy słyszał ktoś o takim programiku w którym to podobno mozna sobie wybrac rodzaj telefonu , rodzaj uszkodzenia, a w drugim oknie pojawia sie prawdopodobne przyczyny uszkodzenia czy nazwy elementów które za to moga odpowiadac ( kolega cos takiego widzial u takiego jednego co sie fonami troche zajmuje ale nie dowiedzial sie co do nazwy ani skad ten kolo to mial'
    z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi w tym temacie moze ktoś coś takiego ma lub wie gdzie to dostać podobno to bylo w jezyku polskim
  • REKLAMA
  • #2 408948
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Ja potrzebuje taki do monitorów, tv, tunerów, VCR, komputerów ... :) Do tel też sie przyda. Jakby ktoś miał to też chce.
  • #3 408985
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    Jest taki program co się nazywa EURAS i on właśnie tak działa jak mówicie. Ale jest drogi, poszukajcie na forum bo to juz było poruszane. Możecie zajrzeć też tu www.euras.com. Niestety nie wiem czy program jest też w języku polskim, w angielskim napewno. A i jeszcze jedno, nie wiem czy obejmuje telefony bo TV napewno.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • #4 409020
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    jak by jeszcze kawe robił to kupiłbym ale pewnie tego nie robi hehe.
    Jesli chodzi o naprawe na glupa to ja sie niestety na to nie pisze, mozna oczywiscie cos z tego wyniesc, obczaic co jak działa, ale np nokia wypusciła quick serwis manual, lub tzw repairy, i tak szczerze mowiac cos sugeruja ale bez full serwis manual czyli pełnych schematow nic sie nie zrobi, wiec jezeli chce ktos naprawiac za pomoca programiku to bedzie kiepskim serwisantem.
  • REKLAMA
  • #5 409375
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Euras to bardziej system niż program. Trzeba się rejestrować i aktualnie jest tylko miesiąc za free. Są jeszcze płyty CD ale...
    Tak szczerze mówiąc szukałem już nieraz ale jakoś mi nie pomogły te tipsy - może nie miałem szczęścia?
  • #6 411725
    aarecki
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Widziałem na allegro w dziale telefony/ akc.serv.
    Jakiś gość pisze takie solucje...
    Cena niska, ale z tego co udało mi sie przyglądnąć to
    każdy servisant takie usterki jak: brak dzwonków w 3310, o wyświetlaczu 3310 to chyba przez sen zapytany powie jak trzeba to naprawić!!!!
    Jeżeli mogę Tobie radzić to najlepszy jest pożądny schemat i miernik a przewalanie idiot-programu zajmie Tobie więcej czasu niż czytanie dobrego schematu z naprawą....
    Pozdrawiam....
  • REKLAMA
  • #7 460932
    ziom
    Poziom 11  
    Moim zdaniem wintesla jest najlepsza ponieważ przeprowadza pełny test telefonu przy pomocy kabla M-BUS.
  • REKLAMA
  • #9 462785
    arci02
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Z jakiej stronki można ściągnąć wintesle?
  • #11 465271
    arci02
    Poziom 12  
    Dzięki za wintesle ale link to stronki z opisem jest nieprawidłowy.Pozdrawiam i dzieki
  • #12 465278
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Jak ktoś nie ma pojęcia o elektronice i o prądach błądzących:) to nawet najlepszy program mu nie pomoże."Podstawa to miernik i otwarty umysł"-jak mawiał pan na fizyce.
  • #13 465416
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 115
    Witam
    Adres jest dobry,tylo bez kropki na końcu
    wintesla
  • #14 465420
    arci02
    Poziom 12  
    ok mam.Dzieki i pozdro...

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano programu diagnostycznego do telefonów, który umożliwiałby wybór modelu i rodzaju uszkodzenia oraz wskazywałby prawdopodobne przyczyny i elementy odpowiedzialne za awarię. W dyskusji wskazano program EURAS, który działa na podobnej zasadzie, jednak jest drogi, dostępny głównie w języku angielskim i niekoniecznie obejmuje telefony. Podkreślono, że bez pełnych serwis manuali i schematów naprawa telefonów jest utrudniona, a programy diagnostyczne nie zastąpią wiedzy i doświadczenia serwisanta. Wspomniano także o programie Wintesla, który przeprowadza pełne testy telefonów za pomocą kabla M-BUS. Udostępniono link do pobrania Wintesli oraz biblioteki telefonów, choć pojawiły się problemy z poprawnością adresu strony. Zwrócono uwagę, że podstawą naprawy są miernik i schematy, a programy mogą jedynie wspomagać, ale nie zastąpią praktycznej wiedzy elektronika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA