logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hałasująca lodówka Polar po gwarancji - co zrobić? Szukam niezadowolonych klientów!

kurgan01 04 Paź 2007 18:47 1923 2
REKLAMA
  • #1 4346061
    kurgan01
    Poziom 1  
    LUDZIE CZAS NA BUNT !!!! Ile jeszcze bedziecie płacic serwisom i płacić za wadliwy sprzet. Moja lodówka własnie skończyła gwarancje POLAR i co? mam ja naprawiać? bo strzela i trzaska????poprzednią miałam 20 lat i gdyby nie pokryła sie rdzą to by jeszcze stała. Producenci robia lodówki z tanich wadliwych komponentów w tym celu zeby za 2-5 lat kupic nastepną i następną. Czas podać ich do Sądu za TOWAR WADLIWY. Mamy do tego prawo. Jeśli znajdę 5 niezadowolonych urzytkowników lodówej Firmy POLAR to prosże o kontakt. Im wiecej niezadowlonych klientów tym łatwiej postawić zarzuty firmie. Zapraszam!

Moderowany przez skryn:

Wydzieliłem z tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic404007.html

• REKLAMA
  • #2 4346255
    XAX
    Poziom 21  
    Ocena: 159
    Witam

:arrow: Kurgan01
    Zanim zaczniesz batalie sądową warto najpierw wszystko opisać i wysłać pismo do producenta i odczekać co odpowie ponieważ:

1) Do sądzenia się masz zawsze prawo pytanie tylko czy masz na to czas a przede wszystkim dużo pieniędzy i nerwów.

2) Sprawy sadowe trwają lata a przez ten czas jako dowód w sprawie trzeba trzymać sprzęt.

3) Koncerny mają dobrych prawników i na pewno dużo więcej kasy na nich niż my.

4) Dostając wszelkie certyfikaty wykonują różne badania o których ty czy my nawet nie wiemy i nimi się będą podpierać. Na przykład badania głośności są robione w komorach akustycznych i jeżeli chrupanie nie przekracza ustalonych dB to jest wszystko w porządku. Jak sprawdzą twój sprzęt i będzie dobrze to do rachunku za proces dostaniesz jeszcze około minimum 1500 pln za takie badanie + transport + biegły sądowy (a znam taki przypadek).

5) Producent wytoczy argument ze na przykład na 10000 wyprodukowanych sztuk tylko 5 osobom się coś niepodobna więc nie jest to regułą i zdziwiacie.

6) Zgodnie z przepisami producent daje ci gwarancje na poprawne działanie sprzętu na okres określony w gwarancji. Po niej musisz sobie radzić sam. Czyli w uproszczeniu jak coś padnie dzień po gwarancji to nic ci się od niego nie należy. Oczywiście możesz jechać z tytułu wad ukrytych ale patrz punkty powyżej. Nawet jak by ci się udało wygrać to tylko twój zysk i nic to nie zmieni. Czasem jednak nawet po skończeniu gwarancji producenci idą klientom na rękę i wykonują jakieś naprawy nieodpłatnie. Więc najpierw napisz pismo do przedstawicielstwa.

7) Za produkcje sprzętu gorszej jakości tak naprawdę jesteśmy odpowiedzialni my kupujący. Chcemy kupować coraz tańszy i ładniejszy produkt to go dostajemy. Popierając wojnę cenową tak naprawdę sami walnęliśmy sobie gola. Kiedyś sprzęt pracował 20-30 teraz 8-10 i niema to znaczenia czy jest to lodówka za 600 złotych, telewizor za 3000 czy samochód.
  • #3 4346382
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    kurgan01 napisał:
    Producenci robia lodówki z tanich wadliwych komponentów w tym celu zeby za 2-5 lat kupic nastepną i następną

To nie tak. Owszem robią z tanich komponentów i przez to częściej wadliwych, ale nie po to żeby sprzęt się popsuł, ale po to żeby taka dajmy na to lodówka, która kiedyś kosztowała przeszło 2000,- teraz ma kosztować 1000,-. Znaczne obniżenie cen AGD pociągnęło za sobą drastyczne pogorszenie się jego jakości. A takich obniżek żądają klienci, do których Ty też się zaliczasz. Czyli przyłożyłeś się do pogorszenia jakości AGD :D
    Ale nie tylko ceny zepsuły sprzęt. Dużo złego narobiły te zasra.... klasy A.
REKLAMA