logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy interfejsy VAG z Allegro mogą uszkodzić sterowniki w Passacie B5?

maciek bogatynia 07 Paź 2007 09:32 6341 9
REKLAMA
  • #1 4355509
    maciek bogatynia
    Poziom 14  
    Ocena: 129
    Proszę o wyjaśnienie mi czy interfejsy kupowane na allegro mogą uszkodzić oprogramowanie w sterownikach.
    Mam taki przypadek poprzez diagnozę Passata B5 ,że po diagnozie airbaga wyskoczył błąd :

65535 - Internal Control Module Memory Error
    00-00 - -
    Według znawców posypał się program w sterowniku,dlatego proszę o wypowiedz grona na temat ewentualnych szkodliwości tanich fejsów.
  • REKLAMA
  • #2 4355526
    fructon
    Poziom 33  
    Ocena: 979
    była seria sterownikow air bagu które sypały sie podczas diagnozy dotyczy to tylko odpowiednich numerow serii, dobry program vag ostrzegał przed tym podczas połaczenia , nie znane mi sa inne przypadki uszkadzania czegokolwiek w aucie przez prawidłowa diagnoze fejsem
  • REKLAMA
  • #4 4355552
    maciek bogatynia
    Poziom 14  
    Czyli dotyczy to samochodów przed 2000 rokiem ,czego nie można jeszcze diagnozować takimi fejsami.

Orginalny vag nie jest mi potrzebny akurat zajmuje sie trochę innym sprzętem "żurawie na samochodach" a fejs kupiłem dla potrzeb amatorskich.
  • #5 4356597
    neo2k
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    maciek bogatynia napisał:
    Czyli dotyczy to samochodów przed 2000 rokiem ,czego nie można jeszcze diagnozować takimi fejsami.

Orginalny vag nie jest mi potrzebny akurat zajmuje sie trochę innym sprzętem "żurawie na samochodach" a fejs kupiłem dla potrzeb amatorskich.

czytac nie umiesz?
    wyraznie jest napisane, ze dotyczy to wybranych egzemplarzy sterownikow (serii 6Q0 909 605 A oraz 6Q0 909 605) montowanych w samochodach w rocznikach 2000 i 2001 a nie tych z przed 2000.
    poza tym vag com przed podlaczeniem ze sterownikiem airbagu wyswietla ostrzezenie.
  • REKLAMA
  • #6 4357874
    maciek bogatynia
    Poziom 14  
    To dlaczego taki błąd wyskoczył w Passacie B5 1998r.
  • REKLAMA
  • #8 4358526
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1081
    Możesz wytłumaczyć to dla klienta że ten typ tak ma, poza tym trzeba się języków uczyć i czytać co pisze program. Ma u siebie 2 takie Audi z identycznym błędem, problem nie wynikł przy diagnozowaniu tylko przy spadku napięcia zimą.
    Kup Vaga CAN HEX i nie będzie takich problemów.
    Teraz programator UPA i do naprawy sterownik.

Launch ładnie opisuje te problem jako błąd sumy kontrolnej

Kolejna przestroga dla zawodników z kablami za 50 zł, czasami lepiej zajechać i zapłacić za diagnozę u fachowca.
  • #9 4359974
    neo2k
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    maciek bogatynia napisał:
    To dlaczego taki błąd wyskoczył w Passacie B5 1998r.

bo passat byl zdrowo walniety i ktos przy drutowaniu go wstawil "mlodszy"sterownik z podanej wyzej serii
  • #10 4360173
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    wystarczy sprawdzić numery sterownika

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ryzyka uszkodzenia oprogramowania sterowników w Passacie B5 podczas diagnozy interfejsami VAG kupowanymi na Allegro. Problem błędu 65535 - Internal Control Module Memory Error w sterowniku airbagu występuje w wybranych seriach sterowników (6Q0 909 605 A oraz 6Q0 909 605) montowanych w samochodach z roczników 2000 i 2001, a nie w modelach sprzed 2000 roku. Oryginalne programy VAG ostrzegają przed potencjalnym ryzykiem podczas połączenia z tymi sterownikami. W przypadku Passata B5 z 1998 roku błąd może wynikać z wymiany sterownika na nowszy model lub uszkodzeń powstałych niezależnie od używanego interfejsu. Zaleca się stosowanie oryginalnych lub wysokiej jakości interfejsów, np. VAG1552 lub VAG CAN HEX, aby uniknąć problemów. Diagnostyka tanimi, nieoryginalnymi kablami może prowadzić do błędów, a w razie uszkodzenia konieczna jest naprawa sterownika programatorem UPA. Program Launch opisuje ten problem jako błąd sumy kontrolnej. Warto sprawdzić numery sterowników przed diagnozą, aby uniknąć nieporozumień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA