logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z ciągłościa sygnału WLA5000APv2, antena panel 20dBi

trębacz 07 Paź 2007 10:12 1221 2
REKLAMA
  • #1 4355608
    trębacz
    Poziom 15  
    Ocena: 85
    Witam
    Jestem użytkownikiem bezprzewodowej lokalnej sieci internetowej. Połączony jestem w taki sposób że anteny się nie widzą bo nie było innej możliwości na drodze fali są ze 4 drzewa. W lecie sygnał był bardzo dobry nie przycinał się, ateraz na jesień gdy jest prześwit do anten bo opadły liście raz jest bardzo dobry a raz trzeba czekać i czekać.
    Posiadam antenę panelową 20dBi 5GHz oraz Access Point WLA5000AP v2 to połączone mam za pomocą kabla koncentrycznego 10m. Operator twierdzi aby przenieść AP na maszt antenowy, jak na razie ja tego nie chciałem bo instalatorzy to jakieś fajtłapy a po drugie czy taki AP przystosowany do wewnętrznego użytku nie będzie źle funkcjonować w warunkach zewnętrznych w lecie na dachu się nagrzeje itd. Czy nie lepiej kupić sobie STRONGBRIDGE A2 + Panel 24dBi 5GHz i uniezależnić się od sprzętu operatora, a z czasem jak by sieć do której jestem podłączony upadłą czy coś po prostu wykorzystać ja do rozdziału sygnału neostrady na sąsiednie domki jednorodzinne? Może mnie ktoś uświadomić jak sprawdzić poziom sygnału?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4355908
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Narazie zostaw sobie tego AP co masz, nie ma sensu wydawać pieniędzy na nowy sprzęt. Operator dobrze mówi kabel jest za długi, nie rozumiem tylko dlaczego od razu nie dał krótszego kabla? Nie musi być od razu AP na maszcie, ale najlepiej żeby kabel nie przekraczał 2m.
    Jeżeli AP ma być na maszcie to wsadź go do puszki hermetycznie zamkniętej (koniecznie koloru białego).

Poziom sygnału sprawdzisz po zalogowaniu do AP, powinna być tam zakładka "survey" czy coś podobnego. Tylko pamiętaj, że w ten sposób sprawdzasz tylko tak orientacyjnie i kolejne pomiary mogą się od siebie różnić.
    Sprawdź lepiej czy pingi idą. Wpisz w start-> uruchom "ping xxx.xxx.xxx.xxx -t", gdzie za x wstaw adres bramy internetowej lub innego komputera dostawcy internetu. Pingi powinny być na poziomie 5ms -200ms, a już wogóle niedopuszczalne jest żeby co jakiś czas pingi nie dochodziły.
  • #3 4356240
    trębacz
    Poziom 15  
    Ocena: 85
    Witam
    Tak więc nie miałem możliwości dać krótszego kabla od anteny do AP bo z samego masztu RTV SAT NET do parapetu najbliższego okna mam 10m i ap stoi zaraz na parapecie w pokoju. W załączniku dodaję screen z ping przy niektórych czasy sa szybkie a niekiedy wogóle strata do 100%. Czy może kupić http://www.allegro.pl/item252046134_obudowa_hermetyczna_na_ap_mocowanie_fv_wisp.html coś takiego i dać ap na dach?
    Pozdrawiam
REKLAMA