logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra AT9100 – zwarcie po podłączeniu sygnału, transformator buczy, jeden kanał nie działa

Jacis 07 Paź 2007 14:42 1967 7
REKLAMA
  • #1 4356335
    Jacis
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam. Mam problem ze wzm. a mianowicie jest gdzieś zwarcie... Przy podlaczeniu zasilania do plytki koncowy mocy nic nie jest lecz jednak jak dolacze sygnal transformator zaczyna buczec. A druga sprawa to to ze na poczatku działał jeden kanal, chcialem drugi zrobic i nic takiego nie zrobiłem... wszystko jest tak samo jak bylo ;/ Zgory dziekuje.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4356362
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4356385
    Jacis
    Poziom 10  
    Koncowki mocy sa na pewno dobre... lecz tr. bd140,139... sprawdzalem i tez byly dobre ;/ czyzby tak nagle padly ?
  • #4 4356518
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4356554
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Taka wymiana po jednym tranzystorze może być nieopłacalna, bo coś przed nim może być uwalone i będzie dalej się jarać wszystko, Jak wymieniać to całą końcówkę od różnicowej począwszy na tranzystorach mocy zakończywszy. Ja stosuję tą metodę i nigdy mnie nie zawiodła zawsze odpala za pierwszym razem. A wcześniej było różnie.
    Jacis sprawdź jeszcze jaki masz prąd spoczynkowy, być może jest on za duży i po podaniu sygnału wywala tranzystory mocy
  • REKLAMA
  • #6 4357196
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4357838
    Jacis
    Poziom 10  
    NO i mam kolejny problem.... o to chodzi ze przyłączone do piecyka sa tranzystory NPN i PNP no i jest problem ... jak to działało jak maja metalowe obudowy i byłoby zwarcie?? Czy one miały coś od strony radiatora?? jakas izolacje ??wszystkie tranzystory są dobre ... tzn były :P
  • #8 4357976
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Tranzystory mocy muszą być izolowane od radiatora podkładkami mikowymi bądź silikonowymi a śrubki mocujące tulejkami plastykowymi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Unitra AT9100 ma problem z zwarciem po podłączeniu sygnału, co powoduje buczenie transformatora i brak działania jednego kanału. Przyczyną jest najprawdopodobniej uszkodzenie tranzystorów mocy, które mają zwarcie na złączu emiter-kolektor. Zaleca się wymianę wszystkich tranzystorów końcówki mocy, tranzystorów wejściowych (m.in. BD139, BD140) oraz tranzystora prądu spoczynkowego i sterujących. Wymiana pojedynczych tranzystorów może być nieopłacalna, gdyż uszkodzenie może dotyczyć całej sekcji końcówki. Należy również sprawdzić i ustawić prawidłowy prąd spoczynkowy, aby zapobiec dalszym uszkodzeniom. Tranzystory mocy mają metalowe obudowy i muszą być izolowane od radiatora za pomocą podkładek mikowych lub silikonowych oraz plastikowych tulejek na śrubkach mocujących, aby uniknąć zwarć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA