logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaki windows XP czy vista dla procesora Dual Core ?

tun 09 Paź 2007 23:51 3676 6
REKLAMA
  • #1 4364364
    tun
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam
    jaki windows xp dokupic do kompa z procesorem dual core, ktora wersja xp bedzie wykorzystywac oba procesory?
    czy moze lepiej windowsa viste?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4364420
    NegativeONE
    Poziom 15  
    XP pro i home obsloguja procesory dwurdzeniowe. Osobiscie polecil bym kupic Viste Home Premium, Business lub Ultimate w zaleznosci do czego bedziesz uzywal systemu - Home Basic nie warto.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4364485
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4844
    Na dzień dzisiejszy odradzam Viste , trzeba poczekać na jakiś jej service pack .

Ps. Chyba że lubisz pisać o problemach na forum :P
  • Pomocny post
    #4 4364516
    NegativeONE
    Poziom 15  
    DriverMSG napisał:
    Na dzień dzisiejszy odradzam Viste , trzeba poczekać na jakiś jej service pack .

wiesz jak sie nie wie co sie robi w systemie (albo ma pirata) to sie ma problemy :D co ci da service pack poza tym co jest juz na Windows Update ? Miales do czynienia z tym systemem czy tylko powtarzasz pierdoly ktore wygadauja inni ? ja od stycznia do maja uzywalem Visty Business jako drugorzedny system a od maja uzywam tylko Visty B do pracy i do zabawy - szczerze powiem jest duzo lepszy i mniej problemowy niz XP. Instalowalem takze tego troche u klientow i niema z tym systemem problemow. Wiadomo potrzebny jest mocniejszy sprzet niz w przypadku XP ale jak tun zamierza kupic C2D + conajmniej 1 GB ramu to Vista jest dobrym wyborem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4364523
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4844
    n0_n4m3 napisał:
    DriverMSG napisał:

wiesz jak sie nie wie co sie robi w systemie (albo ma pirata) to sie ma problemy :D co ci da service pack poza tym co jest juz na Windows Update ? Miales do czynienia z tym systemem czy tylko powtarzasz pierdoly ktore wygadauja inni ? ja od stycznia do maja uzywalem Visty Business jako drugorzedny system a od maja uzywam tylko Visty B do pracy i do zabawy - szczerze powiem jest duzo lepszy i mniej problemowy niz XP. Instalowalem takze tego troche u klientow i niema z tym systemem problemow. Wiadomo potrzebny jest mocniejszy sprzet niz w przypadku XP ale jak tun zamierza kupic C2D + conajmniej 1 GB ramu to Vista jest dobrym wyborem.

Po pierwsze - Wyraziłem swoją opinie .
    Po drugie - Nikogo nie uraziłem swoją wypowiedzią .
    Po trzecie - Sam procesor C2D to jeszcze nie zestaw pod Vista.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4364552
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Windows Vista. Trochę trzeba się pobawić w konfiguracji. Ale potrafi chodzić szybciej niż XP. Wyłącza się to, co niepotrzebne i tyle...

Servis Pack nic nie zmieni w funkcjonalności. Dodatkowo, jeśli kupisz system powyżej wersji Home to masz prawo do downgradu do XP (legalnie i masz dostęp do przyszłościowego systemu). Poza tym Vista lepiej radzi sobie z dużymi pamięciami (z czym czasem miał problem XP).

Vista do nowego kompa jest 'w sam raz'. Mam Vistę Home Premium i miałem XP (bo myślałem, że na Vistę jeszcze za wcześnie). Vista chodziła na moim nowym kompie stabilniej i pewniej. Dodatkowo moja gra pamiętająca Win98 (Traffic Giant Gold) pod XP nie chciała chodzić, a w Viście poszła bez problemu. Wcześniej czy później Vista będzie niezbędna na dysku.
  • #7 4370304
    tun
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    ok dziekuje za opinnie ;)

Podsumowanie tematu

✨ Windows XP w wersjach Professional i Home obsługuje procesory dwurdzeniowe (Dual Core). Zalecane jest jednak rozważenie zakupu Windows Vista w wersjach Home Premium, Business lub Ultimate, które lepiej wykorzystują nowoczesny sprzęt, w tym procesory Core 2 Duo oraz większe ilości pamięci RAM. Vista wymaga mocniejszej konfiguracji sprzętowej (minimum 1 GB RAM) i może wymagać konfiguracji systemu, ale oferuje lepszą stabilność i kompatybilność z nowymi aplikacjami w porównaniu do XP. Wersja Home Basic Visty jest mniej polecana. Niektórzy użytkownicy odradzają Vistę przed wydaniem Service Packa, jednak inni potwierdzają jej stabilność i wydajność na komputerach z procesorem Core 2 Duo. Vista umożliwia legalny downgrade do XP przy zakupie wersji powyżej Home. System ten lepiej radzi sobie z dużą pamięcią RAM i nowoczesnym sprzętem, co czyni go dobrym wyborem dla nowych komputerów z procesorami dwurdzeniowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA