logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość obrazu w telewizji kablowej? Słaby odbiór, śnieżenie, paski

BuBos18 23 Lis 2003 14:25 3707 10
REKLAMA
  • #1 410883
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 14
    Witam wszystkich!!
    Mam problem takiego rodzaju, ze mam kablowke i mam kiepski odbior. Wystepuje nieduzy snieg, z dolu do gory przesuwaja sie dwa paski. Jak mozna poprawic odbior tej kablowki??
  • REKLAMA
  • #2 410997
    Piotr3
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam, jesli chodzi o zaśnieżony obraz to przyczyna może tkwić w słabym sygnale TV kablowej, minimalny poziom sygnału na gnieździe nie powinien być niższy od 58db. Śnieżenie też może występować przy zbyt silnym sygnale (przesterowane wzmacniacze magistralne i budynkowe) często się to dzieje porą zimową( nie regulowane wzmacniacze przez operatora, w zależności od temperatury powietrza).Najlepiej sprawdzić miernikiem, a najprościej podłączając inny sprawdzony odbiornik TV. Sprawa dwuch pasów przesuwających się na ekranie to zakłócenia powodowane podłączeniem do gniazda Tv kablowej urządzenia posiadającego bolec uziemiający we wtyczce sieciowej np. komputer z kartą TV lub projektor telewizyjny, takie urządzenie może mieć podłączone inny lokator na klatce schodowej korzystający też z TVkablowej. W tym wypadku trzeba wezwać serwis.
  • REKLAMA
  • #3 411005
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    U mnie poskutkowało podłączenie TV przez magnetowid. Wzmacniacz sygnału w magnetowidzie rekompensuje straty słabego sygnału i działa. Tyle, że zawsze musi być włączony magnetowid podczas oglądania TV.
    Pozdrawiam.
  • #4 411037
    Piotr3
    Poziom 13  
    Podłączenie telewizora przez magnetowid mało tu pomoże, chyba,że tuner odbiorczy w magnetowidzie jest lepszej klasy niż tuner w telewizorze i dlatego oglądając przez video mamy lepszy braz. Lepsze wyniki można uzyskać łącząc magnetowid z telewizorem kablem "AV" pomijany jest tuner w TV i dodatkowe przemiany sygnału. Telewizor pracuje tylko jako monitor.
  • #5 411048
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    U mnie jest to TV Venus TC501 i magnetowid Sharp z wymienioną głowicą. Pewnie dlatego działa.
    Pozdrawiam.
  • #6 411136
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Czy pomoze wzmacniacz do kablowki??????? A ile on moze kosztowac???????
  • REKLAMA
  • #7 411145
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Witam
    Wzmacniacz szerokopasmowy będzie raczej drogi. :(
  • REKLAMA
  • #8 411149
    Piotr3
    Poziom 13  
    Wzmacniacz może tu nie pomóc, jeśli sygnał jest słaby i posiada zakłócenia to wzmacniacz wzmocni te szumy i zakłocenia wraz z sygnałem TV i żadnej poprawy nie będzie.
  • #9 411295
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam!
    Moim zdaniem problem masz raczej w uszkodzonym spliterze lub jesli oczywiscie to robiłes to spliter jest nie własciwy!A tak na marginesie to przeciez zły odbiur tv z kablówki nie powinien byc twoim zmartwieniem tylko operatora! Przeciez płacisz za to więc zadzwon do nich niech ci naprawią!No chyba ze jestes podłaczony w inny sposób 8)
  • #10 411310
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 444310
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Byłem u operatora, aby ktoś przyszedł i usunął ten problem. Czekam już kilka tygodzni i nikt nie przyszedł. Po prostu im to wisi. Morał z tego taki:
    Jeśli sam nie zrobisz nie będziesz miał.
    Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z jakością obrazu w telewizji kablowej, takie jak śnieżenie i przesuwające się paski, mogą wynikać z niewłaściwego poziomu sygnału – zarówno zbyt słabego (poniżej 58 dB na gnieździe) jak i zbyt silnego (przesterowane wzmacniacze). Zakłócenia w postaci pasków mogą być spowodowane przez urządzenia z uziemieniem podłączone do tej samej instalacji kablowej, np. komputer z kartą TV lub projektor. Poprawę odbioru można próbować uzyskać przez podłączenie telewizora za pomocą magnetowidu, który może działać jako wzmacniacz sygnału, zwłaszcza jeśli jego tuner jest lepszej jakości lub gdy telewizor jest używany tylko jako monitor (połączenie AV). Wzmacniacz szerokopasmowy może być kosztowny i nie zawsze skuteczny, gdyż wzmacnia również szumy i zakłócenia. Częstą przyczyną problemów są uszkodzone lub niewłaściwe splittery. Operator kablowy powinien odpowiadać za jakość sygnału, jednak w praktyce często nie reaguje na zgłoszenia, co zmusza użytkownika do samodzielnego diagnozowania i naprawy problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA