logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B4 2.0 e+LPG 94r - brak iskry, alarm może być przyczyną?

bubu_24 11 Paź 2007 21:09 2408 8
REKLAMA
  • #1 4369853
    bubu_24
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.To do rzeczy. Sprzęt jak wyżej. Właśnie wracam od kumpla ,którego holowałem. Jechał i zdechł. Dzisiaj nie dam rady ale jutro powalczę.Proszę o jakieś rady. Stwierdziłem tylko brak iskry.Auto ma założoną instalację alarmową-raczej niechlujnie.

Dla złośliwych-przeczytałem trochę postów jednak większość kończyła się na "może to może tamto" i tyle na temat.

Obiecuję że zakończę temat zaraz po usunięciu usterki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4370467
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Sprawdź cewkę zapłonową.

Pozrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4372356
    Berek__89
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    i wszystkie kalble co idą od cewki bo mógł się któryś przerwać i nie dochodzi prąd i nie ma iskry
  • REKLAMA
  • #4 4372510
    arro382
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Na początek bym wygrzebał alarm i odcięcie zapłonu zrobił na krótko bo może niechlujny alarm zdechł.Zależy od alarmu ale przeważnie 2 grubsze przewody w tym samym kolorze wpięte w instalację auta lub jakieś inne na przekaźnik i w instalację.
  • REKLAMA
  • #5 4372795
    vismar
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    witam na poczatek bym sprawdzil czy dochodza napiecia na cewke jezeli tak to sprawdz uklad WN od cewki do swiecy.A jezeli nie dochodzi nap. na cewke to sprawdz ten alarm. I usterke powinienes znalesc. Powodzenia i pozdrawiam
  • #6 4379101
    bubu_24
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich. Bitwę wygrałem. Uszkodzona była cewka tak jak większość z Was podejrzewała.
    Trochę jeszcze dopiszę.
    Mam kolejną nauczkę aby nie słuchać innych znających się-zanim dopadłem tego paska obracał go elektromechanik i stwierdził uszkodzony alarm i 100% sprawną cewkę, po czym wycofał się z naprawy.
    Serwisuję kserokopiarki a elektronika jest moją pasją. Dlatego usunięcie usterki to dla mnie połowa sukcesu. Muszę wiedzieć jakie są przyczyny "złośliwości rzeczy martwych". Po małym dochodzeniu myślę że pod to można podpiąć instalację gazową.
    Chodzi o to, że w moim przypadku świece były trój elektrodowe. Gaz potrzebuje trochę większej iskry niż benzyna. Powoduje to potrzebę większego wzmocnienia iskry i w efekcie uszkodzenie wzmacniacza przy cewce. Myślę, że zmniejszenie przerwy między elektrodami powinno pomóc.

Co Wy na to?

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
  • #7 4379657
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3487
    W nich poprostu często cewki padają, a gaz raczej nie ma nic do tego.
  • #8 4392933
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1474
    Witam
    Jedna podstawowa sprawa. Przerwa na świecy jej rodzaj tonie jest kwestia przypadku. Wbrew teori typu świeca do gazu przewody do gazu WN to powiem z doświadczenia ,że poza napisem na tych elementach to niczym od standardunie odbiegaja .Nie mozna sobie dowolnie zmieniać przerwy na elektrodach świec trzeba pamiętać ze zmianatego parametru wpływa na kąt zapłonu .Co do szybkości i zdolności zapłonu gazu i benzyny to oczywiście te parametry nie są jednakowe i tu tzeba szukać świec które konstrukcyjnie są przystosowane do tego aby iskra bya generowana w skrajnych częściach elektrod.Polecam stronkę NGK I BOSCH gdziejest to obrazowo pokazane
    A co do cewki to prawda nie jest to silna strona vw bardzo często padają zwłaszcza gdy się nie dba o przewodyWN
    pozdrawiam
  • #9 4394123
    eti12
    Poziom 11  
    O ile posiadasz miernik i sprawdziłeś brak iskry radze zwrócić również uwage na paliwo (pompkę paliwową wtryskiwacze). U mnie w aucie był podobny problem samochód wcale nie palił (cewki przewody wszystko było OK) ale cóż nie działał po dłuższym kreceniu odpalił w kacu ale chodził nie równo gasł.

Jak sie okazało od długotrwałego i różnej jakości stosowania LPG pojawiły sie jakieś syfy na wtryskiwaczach i bęzyna nie miałą jak sie dostać do komory.

Jak temu zaradziłem otóż zakupiłem na stacji Środek do przeczyszczenia pomeczyłem sie ze 100km na bezynie i już silnik dziła ok

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie VW Passat B4 2.0 z 1994 roku z instalacją LPG pojawił się problem braku iskry. Przyczyną okazała się uszkodzona cewka zapłonowa, co potwierdziło się po sprawdzeniu instalacji i pominięciu alarmu, który mógł potencjalnie zakłócać układ zapłonowy. Dyskusja wskazała na konieczność kontroli przewodów wysokiego napięcia (WN) oraz napięcia dochodzącego do cewki. W kontekście instalacji LPG zwrócono uwagę, że świece trójelektrodowe wymagają silniejszej iskry, co może prowadzić do szybszego zużycia cewki i wzmacniacza iskry. Zmniejszenie przerwy między elektrodami świec może pomóc, jednak zmiana ta wpływa na kąt zapłonu i wymaga stosowania świec dedykowanych do LPG. Wskazano również, że problemy z zapłonem mogą wynikać z zanieczyszczeń wtryskiwaczy LPG, co utrudnia dostarczanie benzyny i powoduje trudności z odpaleniem silnika. Zalecane jest stosowanie środków do czyszczenia układu paliwowego oraz regularna kontrola przewodów WN i cewki, które w VW Passat B4 często ulegają awariom.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA