logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do rozmów głosowych przez internet na Windows 2000 bez problemów z firewallami

michasp 23 Lis 2003 19:11 2070 13
REKLAMA
  • #1 411260
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam!

Szukam jakiegoś programiku, dzięki któremu mógłbym pogadać z bratem przez internet. Chodzi o rozmowę głosową, rzecz jasna. Miałoby to być coś co hula niezależnie od firewalli, proxy itp. Zna ktoś z Was coś takiego? Mamy obaj Windę2000 - i stały dostęp do Sieci przez LAN.

Z góry THANX za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam,

Michał.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 411291
    D_A_V_E
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    przez gadu-gadu tez mozna, szczegolnie w nowszych wersjach
  • #5 411485
    Renton
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Ja - tak jak LEM - polecam program SKYPE :!:

Najlepiej do tego celu się nadaje !
  • #6 411502
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Nie znam się ale czy net meeting się do tego nadaje?
  • #7 411517
    michasp
    Poziom 17  
    Witam!

Spoko - skype jest ok, ale wtedy gdy się uda dobrze zestawić połączenie - za link do najnowszej wersji - wielkie dzięki. Ma ktoś jakieś doświadczenia - jak ulepszyć działanie Skype'a ? Jaki wpływ ma sprzęt? Na jakim kompie będzie działał najlepiej? Proszę o Was o informacje związane z doświadczeniami ze Skype - lub softem służącym do komunikacji głosowej online.

Pozdrawiam,

Michał.
  • REKLAMA
  • #8 411520
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Na Win9x działa niedobrze bo zjada całe zasoby ;)
  • REKLAMA
  • #9 422714
    michasp
    Poziom 17  
    Witam!

:arrow: Megalo - masz link do tego Rave2? Oszukałem się jak dziki ... I nic! Jakbyś mógł to podeślij na PW, albo dodaj w temacie post z tym programikiem. Skype raz działa idealnie, drugi raz daje "czkawkę:, szukam czegoś lepszego. A co do W98, to raczej lipa, Skype jest dedykowany pod W2K lub XP.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #11 424091
    kamikaze
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    A ja mam taki pytanie czy któryś z tych programów można wykożystać do rozmów głosowych po lanie bez dostępu do sieci?
  • #12 1090254
    Kamlo
    Poziom 14  
    Ja mam SKYPE i jestem bardzo zadowolony
    najlepszy internetowy telefon i w dodatku po polsku

Pozdrowienia
  • #13 1107747
    KamilWirus
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Siemka mam pytanko czy ktos testowal skype zeby zadzwonic za ocean ?? Moja laska sie uczy w Peru i milo by bylo pogadac :) z gory thx Bo ja w Polsce czasami mam problemy i mi strasznie przerywa ale nie wiem czy to wina moja czy ten program jest zawodny ;/
  • #14 1109975
    grejfrutek
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    SKYPE to numer jeden, gadu-gadu 6 też jest nie zle, ale nie moze sie równać z zze skype. Rozmowa jak przez telefon, na wolnym łączu -164kb/s

Dodano po 1 [minuty]:

...chodzi bez najmniejszego problemu!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła wyboru programu do rozmów głosowych przez internet na system Windows 2000, który działa niezależnie od firewalli i proxy. Najczęściej polecanym rozwiązaniem był Skype, uznawany za najlepszy do tego celu, choć zdarzają się problemy z połączeniem i stabilnością, zależne od sprzętu i konfiguracji sieci. Alternatywnie wymieniano komunikatory Gadu-Gadu (szczególnie nowsze wersje) oraz ICQ z nakładką RAVE2, jednak Gadu-Gadu bywa problematyczne przy proxy. Pojawiła się także sugestia Net Meeting, choć bez potwierdzenia skuteczności. Skype działa najlepiej na Windows 2000 i XP, a na starszych systemach (np. Windows 9x) może obciążać zasoby. Użytkownicy chwalili Skype za jakość rozmów i prostotę, także przy wolniejszych łączach. Pojawiła się też wzmianka o Yahoo Messenger jako kolejnej opcji. Poruszono także pytanie o możliwość użycia tych programów do rozmów głosowych w sieci LAN bez dostępu do internetu, jednak bez jednoznacznej odpowiedzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA