logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z Nokia 6280 bez nóżek 17 i 24 w RAP?

emtel 20 Gru 2007 13:14 2574 23
REKLAMA
  • #1 4607231
    emtel
    Poziom 10  
    Witajcie przed chwilą dostałem telefon do zdjęcia loka, wziąłem bo facet powiedział ze juz z nim gdzies był i powiedzieli ze nie mozna z niego sciągnąć smoka, tak mu powiedzieli w jakims tam komisie...
    Zaciekawiło mnie to bardzo, wiec to sprawdziłem.
    Okazało się, patrząc pod microskopem, ze w rapie brak akurat 17 i 24 nózki ;-) akurat tych które są potrzebne przy zdjęciu smoka.
    Jest jakis inny sposób na sciągniecie blokady czy juz teraz pozostaje czekanie az wymyslą cos bez tp.
    Moze moge odbudowac jakos? ma ktos jakies spostrzezenia na ten temat ??
  • REKLAMA
  • #2 4607368
    studiogsm
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Prościej wlutowac sie pod flasha ;)

Krystian
    StudioGSM.pl
    Mielec
  • #3 4607371
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2086
    Jest metoda, ale no public :)
    Trzeba wysłać telefon do jednego z elektrodowiczów. Jeżeli chcesz namiary pisz na PW.
  • REKLAMA
  • #4 4607435
    UEMek
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Metoda jest faktycznie nie publikowana, lecz wystarczy przestudiowac serwisówkę przez noc bawiąc się przy tym mt boxem pro. Gwarantuje że jeśli ktoś ma przeciętną wiedzę o elektronice poradzi sobie z tym.
  • #5 4607478
    emtel
    Poziom 10  
    Spoko, koledzy jest metoda i to mi wystarczy. Z resztą na wszystko jest metoda, polak potrafi... Telefon dla klienta, za duzo zachodu zeby wysyłac i odsyłac, nie mówiąc o czasie i kosztach. Dzięki bardzo za info, temat zamknięty
  • #6 4607494
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    tak sie zastanawiam czy z "not public" nie zrobic "public". tino, forum jest zeby sobie pomagac, a nie utrudniac zycie
  • #7 4607517
    tino2003
    Admin grupy GSM
    To daj dla wszystkich, pewnie wielu osobom, się przyda.
  • #8 4607523
    emtel
    Poziom 10  
    Faktycznie, i tak wszystko wyjdzie na swiatło dzienne, kwestia tego typu ile osób sie bedzie męczyc w nocy za nim to wyjdzie. Rzeczywiscie powinnismy sobie pomagac, bo problem napewnoo nie raz sie powtórzy ;)
  • #9 4607527
    UEMek
    Poziom 16  
    ziko77 napisał:
    tak sie zastanawiam czy z "not public" nie zrobic "public". tino, forum jest zeby sobie pomagac, a nie utrudniac zycie

To zrób "public" i tak nie znasz sposobu jestem pewien na 100% :wink:

Co za sens jest pomagać i dać publicznie metodę do której żeby dojść człowiek musiał spędzić kilkanaście godzin ze schematami, hotem wdychając opary topnika. Ktoś opublikuje metode a ty zacznesz robić unlock z 6280 z uszkodzonymi TP po 40 zł, póki co na tym można sobie zarobić bo nie kazdy potrafi takie coś. Trzeba cenić i szanować swoja wiedzę. Forum jest żeby sobie pomagać ale sory wielkie na tacy wszystkiego to nie bedziemy podawać.
  • #10 4607577
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    ziko77 napisał:

Za pomaganie na forum jest jedynie wdzięczność której nie odłożysz sobie na koncie ani nie zrekompensuje Ci straconych godzin lub $$ potrzebnych do zdobycia danej solucji.
  • #11 4607582
    syckoketrzyn
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    UEMek napisał:
    ziko77 napisał:

To zrób "public" i tak nie znasz sposobu jestem pewien na 100% :wink:

Co za sens jest pomagać i dać publicznie metodę do której żeby dojść człowiek musiał spędzić kilkanaście godzin ze schematami, hotem wdychając opary topnika. Ktoś opublikuje metode a ty zacznesz robić unlock z 6280 z uszkodzonymi TP po 40 zł, póki co na tym można sobie zarobić bo nie kazdy potrafi takie coś. Trzeba cenić i szanować swoja wiedzę. Forum jest żeby sobie pomagać ale sory wielkie na tacy wszystkiego to nie bedziemy podawać.

Zgadzam się w 10000000% ,powiem więcej już za dużo zostało powiedziane. :D:D
  • #12 4607636
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    widze ze wszyscy z wiekiem staja sie bardzo pazerni, a zapominaja ze sami napewno kiedys szukali, zanim nie zostali "members"....elektroda jest bardzo "obcinana" z wartosciowych rzeczy tak wiec wrzucanie tutaj czegokolwiek sensu nie ma. ale wystarczy miec godzinke czasu, mikroskop, dwie plyty 6280: jedna dobra, druga uszkodzona, ale ze sprawnymi przelotkami i drukiem i bez zadnego problemu mozna znalesc samodzielnie alternatywne testpointy. Majac seriwowke i miernik do dyspozycji nie stanowi to wiekszego problemu. az tak mi nie zalezy zeby trzymac wszystko dla siebie i niczym sie nie dzielic, bo tez sporo dostaje ciekawostek i staram sie robic tak samo. jesli znajde czas to przez weekend wyciagne screeny z serwisowki i jakies zdjecie z mikroskopu i specjalnie dla "pazernych" zalączymy na elce jedno takie zdjecie.
    przeciez nie jest niczym zlym umiescic cos na forum, co sie samemu stworzylo, prawda?
  • REKLAMA
  • #13 4607654
    UEMek
    Poziom 16  
    ziko77 napisał:
    widze ze wszyscy z wiekiem staja sie bardzo pazerni, a zapominaja ze sami napewno kiedys szukali, zanim nie zostali "members"....elektroda jest bardzo "obcinana" z wartosciowych rzeczy tak wiec wrzucanie tutaj czegokolwiek sensu nie ma. ale wystarczy miec godzinke czasu, mikroskop, dwie plyty 6280: jedna dobra, druga uszkodzona, ale ze sprawnymi przelotkami i drukiem i bez zadnego problemu mozna znalesc samodzielnie alternatywne testpointy. Majac seriwowke i miernik do dyspozycji nie stanowi to wiekszego problemu. az tak mi nie zalezy zeby trzymac wszystko dla siebie i niczym sie nie dzielic, bo tez sporo dostaje ciekawostek i staram sie robic tak samo. jesli znajde czas to przez weekend wyciagne screeny z serwisowki i jakies zdjecie z mikroskopu i specjalnie dla "pazernych" zalączymy na elce jedno takie zdjecie.
    przeciez nie jest niczym zlym umiescic cos na forum, co sie samemu stworzylo, prawda?

Powodzenia życzę :wink: gdyby to było takie proste i polegało na podpięciu TP do przelotek na płycie to uwież mi ze GT wypuszczając mt boxa pro dało by właśnie ta opcje TP niż wersje na procu :D no ale cóż szukaj szukaj może znajdziesz rozwiązanie.
  • #14 4607716
    mixtel
    Poziom 17  
    co racja to racja kazdy ma racje jedno jest pewne metoda jest jak komus sie chce a nie ma moze sobie spedzic czas i znajsc a Ty Ziko jak spedziles czas i masz ochote opublikowac moim zdaniem mozesz Twoj czas Twoja wola i tak kiedys ktos opublikuje. Zreszta gdzies na elce jest na stare pcb
  • #15 4615390
    magic
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Może się przyda..... Wesołych Świąt
    Załączniki:
    • Jak zdjąć simlocka z Nokia 6280 bez nóżek 17 i 24 w RAP? 6280tpdesolder.JPG (35.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 4615495
    ROBSON-GSM.com
    Poziom 16  
    kto chce miec solucje niech popatrzy dobrze na schemat 6280..
  • REKLAMA
  • #17 4616320
    holden
    GSM Product Supporter
    Ocena: 26
    ROBSON-GSM.com napisał:
    kto chce miec solucje niech popatrzy dobrze na schemat 6280..

popatrz dobrze i Ty - easy TP sa tylko dla jednej wersji plyty.
    pozdr

holden
  • #19 4617243
    kamiltelefony
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Zastanawia mnie tylko dlaczego wszystko jest "no public"??
    Wszytsko jest no public tylko zastanawia mnie kto to robi??Te wszystkie schematy, langi i inne gadgety.Czy osoby, ktore teraz to robia nigdy nie korzystaly z darmowych solucji nad ktorymi ktos siedzial 3 noce??Czy nigdy nie potrzebowaly pomocy kogos doswiadczonego bo tez chcialy zarobic pare groszy a nie mialy takiej wiedzy jaka maja??Panowie co Wy robicie??Wyobrazcie sobie ze za 15lat, kiedy zeby wam juz wyleca od olowiu w topnikach i do czytania uzywac bedziecie szkla powiekszajacego pojdziecie do komisu GSM naprawic jakas drobna usterke i bedziecie patrzeli jak "SERWISANT" wyrywa np joya w waszym k300i razem z padami z plyty...

I jeszcze jedno...Bardzo nie ladnie potraktowaliscie uzytkownika markom1 za umieszczenie langa do PDA na WM6...Plik tez podobno swiezy, niedostepny a byl juz do zassania...

Wasza wiedze zabierzecie ze soba do grobu nic po sobie nie zostawiajac...

To kilka slow do przemyslenia na swieta...wesolych

Dodano po 3 [minuty]:

Zobaczcie co sie dzieje i jaki poziom pokazuje to forum...

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic902852.html

Posty wygladaja tak: Witam, zmienilem kolo w maluch, przejechalem po szklach i zniknelo powietrze.Gdzie ono sie podzialo??Panowie pomocy...

Z reszta po coja sie poce... ;/
  • #20 4617528
    tino2003
    Admin grupy GSM
    cinekk napisał:

Za pomaganie na forum jest jedynie wdzięczność której nie odłożysz sobie na koncie ani nie zrekompensuje Ci straconych godzin lub $$ potrzebnych do zdobycia danej solucji.

Ta wypowiedź jest odpowiedzią na Twoje pytanie.
    Nic dodać nic ująć.
    Posiedź kilka tygodni lub miesięcy nad jakimś udogodnieniem lub nowym rozwiązaniem i potem zamiast go sprzedawać daj dla ludu na forum ;)
  • #21 4617685
    KamBys
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    kamiltelefony napisał:

Zobaczcie co sie dzieje i jaki poziom pokazuje to forum...

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic902852.html

Posty wygladaja tak: Witam, zmienilem kolo w maluch, przejechalem po szklach i zniknelo powietrze.Gdzie ono sie podzialo??Panowie pomocy...

Z reszta po coja sie poce... ;/

no i na co to dowod? to co, mamy kazdego edukowac? jak nie dalbym rady to bym do zatkanego zlewu zawolal hydraulika - i tak powinno byc, jak ktos sobie nie radzi to niech idzie do kogos kto potrafi
    owszem, forum jest po to zeby pomagac, ale bez przesady
    nikt nie bedzie sobie stryczka wiazal i nie bedzie akcji adukujemy kazdego debila
    a jak ktos uwaza inaczej, niech zrobi ogolnopolska akcje adukujemy kazdego jak naprawiac telefony i jak zdejmowac za free locki - tylko ze wtedy ktos moze mu zrobic z jaj druty telegraficzne:D
  • #22 4617784
    kamiltelefony
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    W porzadku.Rozumiem ze nie macie czasu na edukacje "debili" jak to nazwal poczatkujacych kolega KamBys.Rozumiem tez fakt ze polak chce dupe szklem utrzec i jak by mogł wszystko chciałby szybko i za darmo...Jezeli urazilem któregos z Was swoja wypowiedzia przepraszam...

Wytłumaczcie mi tylko jedno...Kto Wam pomagał przy stawianiu pierwszych kroków??Kto Was uczył stawiać kulki??W życiu nie uwierze ze wszyscy jestescie elektronikami z wyksztalcenia i ze w szkole sie uczyliscie wszystkiego...Ja pierwsze kroki stawiałem z szczoteczka do zebow i spirytusem ale gdybym nie mial wsparcia i kilku dobrych rad pewnie do dzis twierdziłbym ze na zasieg najlepsza jest szczoteczka i spirytus.
    Faktycznie uwazam ze nie ma sensu wyjawiac swoich tajnikow osobom, ktore w domowym zaciszu nacinaja pilnikiem srubki bo im szkoda na torxa, bo sami tracimy chleb, ale dlaczego Wasza grupa jest tak szczelnie zamknieta??Dlaczego nawet forum SERWISANCI GSM jest zamkniete i dostanie sie tam graniczy z cudem...? Człowiek uczy sie cale zycie i czesto potrzebna jest drobna sugestia ktora pomoze rozwiazac problem...

Nie bede juz wiecej pierdzielil głupot bo to forum nie sluzy do tego.Pozdrawiam wszystkich i Wesołych Świat.
  • #23 4618010
    KamBys
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    kamiltelefony, zawsze tak jest w zyciu ze sa "my" i sa "oni". Ciebie chyba po prostu boli ze nie jestes "oni".
    a grupa jest zamknieta z wiadomych powodow, to miejsce dla osob zajmujacych sie zawodowo ta tematyka i reprezentujacych pewien poziom wiedzy

i uwierz mi, sa "bardziej" zamkniete kregi niz forum "serwisanci", do ktorych ot tak nikt nowy nie wejdzie.

BTW, okreslenie "debil" nie bylo do wsyzstkich poczatkujacych, tylko niekumatych i 5PLN
  • #24 4618064
    Endriu64
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    kamiltelefony napisał:
    W porzadku.Rozumiem ze nie macie czasu na edukacje "debili" jak to nazwal poczatkujacych kolega KamBys.Rozumiem tez fakt ze polak chce dupe szklem utrzec i jak by mogł wszystko chciałby szybko i za darmo...Jezeli urazilem któregos z Was swoja wypowiedzia przepraszam...

Wytłumaczcie mi tylko jedno...Kto Wam pomagał przy stawianiu pierwszych kroków??Kto Was uczył stawiać kulki??W życiu nie uwierze ze wszyscy jestescie elektronikami z wyksztalcenia i ze w szkole sie uczyliscie wszystkiego...Ja pierwsze kroki stawiałem z szczoteczka do zebow i spirytusem ale gdybym nie mial wsparcia i kilku dobrych rad pewnie do dzis twierdziłbym ze na zasieg najlepsza jest szczoteczka i spirytus.
    Faktycznie uwazam ze nie ma sensu wyjawiac swoich tajnikow osobom, ktore w domowym zaciszu nacinaja pilnikiem srubki bo im szkoda na torxa, bo sami tracimy chleb, ale dlaczego Wasza grupa jest tak szczelnie zamknieta??Dlaczego nawet forum SERWISANCI GSM jest zamkniete i dostanie sie tam graniczy z cudem...? Człowiek uczy sie cale zycie i czesto potrzebna jest drobna sugestia ktora pomoze rozwiazac problem...

Nie bede juz wiecej pierdzielil głupot bo to forum nie sluzy do tego.Pozdrawiam wszystkich i Wesołych Świat.

Czytają Twoje wypowiedzi coraz bardziej mi się one niepodobają i zachwujesz się jak jakiś dzieciak, który za wszelką cene chce się wszystkiego dowiedzieć po prostu za nic. Ciekawe jak Ty byś się czuł na przykładzie takim:
    Sprzątasz w hotelu za darmo i starasz się żeby było czyto, a codziennie przychodzą Ci jakieś dzieci wykorzystując to, że jest czysto i brudzą. Czy Twoja praca wtedy ma sens ? Nie, masz tylko świadomość, że niepotrzebnie sprzątałeś. Gdybyś dostawał za to kase to byś juz inaczej na to patrzał... Tak samo jest tutaj dlaczego ktoś ma sprzątać za Ciebie ? i z tym, że się męczył ? Przemyśl co Ty piszesz, a nie trzymaj się przy swoim, jedynie, że nigdy nie zrobiłeś nic sam co ktoś mógł wykorzystać, wtedy to w ogóle nie wiem co robisz w tym dziale.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zdjęcia simlocka z telefonu Nokia 6280, w którym w układzie RAP brakowało nóżek 17 i 24, niezbędnych do standardowego odblokowania. Uczestnicy wskazali, że istnieje metoda obejścia tego problemu poprzez bezpośrednie wlutowanie się pod pamięć flash, co jest znaną i publiczną techniką od momentu upublicznienia UID. Inna metoda, nieudostępniana publicznie, wymaga zaawansowanej wiedzy elektronicznej, dostępu do serwisówki, mikroskopu, miernika oraz narzędzi takich jak MT Box Pro. Dyskusja podkreśliła, że znalezienie alternatywnych testpointów na płycie wymaga porównania sprawnej i uszkodzonej wersji PCB oraz samodzielnej analizy schematów. Wątpliwości budziła kwestia udostępniania takich rozwiązań publicznie ze względu na ochronę wiedzy i potencjalne korzyści finansowe. Poruszono także temat zamkniętych grup serwisowych i etyki dzielenia się wiedzą w środowisku GSM. Podsumowując, zdjęcie simlocka z Nokii 6280 bez nóżek 17 i 24 w RAP jest możliwe, ale wymaga zaawansowanych umiejętności, specjalistycznego sprzętu i analizy serwisowej, a metody publiczne są ograniczone do wlutowania się pod flash.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA