logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czym się sugerować przy doborze głośnika i wzmacniacza?

endriu03061987 12 Paź 2007 17:57 1068 3
REKLAMA
  • #1 4372288
    endriu03061987
    Poziom 11  
    powiedzcie mi chłopaki czym się sugerować przy doborze głośnika (kolumny) i wzmacniacza, chodzi mi o moce... jak to dobrać aby kolumna pracowała z wzmacniaczem na dobrych osiągach ???
  • REKLAMA
  • #2 4372316
    steraf
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Najlepiej aby kolumna miała taką samą impedancje jaką minimalną ma wzmacniacz. Jeśli Kolumna będzie miała wyższą impedancję wzmacniacz będzie pracował na pół gwizdka, odwrotnie możesz uszkodzić wzmacniacz i głośniki. Co do mocy, lepiej aby wzmacniacz nie miał wyższej mocy niż kolumny, łatwo wtedy uszkodzić głośniki.

PS chyba najlepiej jest kiedy wzmacniacz posiada 3/4 mocy kolumn. Chociaż różni ludzie różnie mówią.
  • REKLAMA
  • #3 4372344
    endriu03061987
    Poziom 11  
    a możesz mi dać jakiś przykład z allegro, powiedzmy wzmak + 2 razy jakieś kolumny ???
  • #4 4372353
    arti13
    Poziom 32  
    Ocena: 79
    Wedlug mnie jezeli jestes rozsadny i tylko Ty bedziesz na tym sluchal to kup mocniejszy wzmacnicz poniewaz jak kupisz slabszy to latwo uszkodzisz gwizdki przesterem a jak jestes rozsadny to pewnie bedziesz uwazal z galka glosnosci i nie spalisz kolumn a jak wzmacniacz ma wieksza moc to ma lepsza kontrole nad glosnikiem
    POZDRAWIAM
    PS. to jest moje zdanie inni ludzie moga miec odmienne
REKLAMA