logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator EFTRONIK X U486 - ciągły alarm po podłączeniu napięcia, jak sprawdzić?

lameday2 12 Paź 2007 18:30 5088 22
REKLAMA
  • #1 4372427
    lameday2
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam.

Mam regulator EFTRONIK X U486, niestety po podłączeniu napięcia i włączeniu regulatora non-stop pali się lampka alarm (jak na zdjęciu). Mam pytanie - jak sprawdzić czy przypadkiem coś nie jest uszkodzone? Wydaje mi się nienormalne, że po podłączeniu samego napięcia pojawia się jakiś alarm (także sygnalizowany dźwiękiem, ale on po chwili ustaje). Nie ukrywam, że chciałbym sprzedać ten regulator, dlatego zależy mi na sprawdzeniu go aby nie sprzedawać 'kota w worku'.

Załączam zdjęcie:
    Regulator EFTRONIK X U486 - ciągły alarm po podłączeniu napięcia, jak sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 4373779
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Znajdź do niego instrukcję - z nią będzie znacznie więcej wart. :D
    "ALARM" znaczy, że np. zaprogramowano temperaturę grzania 120°C +/-5°C, a temperatura aktualna jest 0°C, więc regulator wystawia alarm. W tym przypadku wartość zadana (SP) także wynosi 0, ale żeby było śmieszniej, to alarm może mieć zaprogramowane działanie odwrotne (gdy jest dobrze, to coś włącza) albo odnosić się do pewnej innej niż SP wartości (np. przy temperaturze poniżej 100°C jest alarm "brak pary", niezależnie, czy jako wartość zadaną ustawimy 90°, 110° czy 200°).
  • REKLAMA
  • #3 4373814
    lameday2
    Poziom 15  
    A właśnie tu będzie problem z jakąkolwiek instrukcją, bo jej poprostu nie mam.

Jedyne co można wygoglować na jego temat to karta katalogowa i strona poducenta.
    http://www.macro-process.pl/katalog/controlmatica/pdf/pl/pnefal/regulatory/U486.pdf
    http://www.macro-process.pl/katalog/controlmatica/en/pnefal/regulators/u486.html

Czyli tak jak myślałem. Alarm się świeci, bo nic nie jest podpięte do wyjść/wejść i dlatego nie ma czym sterować. Miałbym jeszcze pytanie, ile jest dziś wart taki regulator?
  • #4 4373960
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    Alarm może być również spowodowany brakiem czujnika temperatury.

Upps - kolega już zdaje się to zauważył - (komentarz pod linkami)

Co do ceny to zobacz podobne urządzenia Aplisens lub Czaki
  • #5 4375385
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    kol. lameday2 a może warto by tak zadzwonić do producenta i zapytać czy maja jeszcze ten regulator w ofercie a jesli nie to co w zamian proponuja i w jakiej cenie , wtedu twoja cena sprzedazy niech będize o kilka procent mniejsza i już ,

a co do producentów regulatorów to jest ich trochę wiecej niż Aplisens i Czaki ja osobiście bym polecał popatrzeć na oferty www.introl.pl lub http://limatherm.pl/?id=41414&location=f&msg=1&lang_id=PL nie wspominając starego Lumel-a
  • #6 4375688
    bonanza
    Spec od Falowników
    No myślę, że raczej niższa o jakieś 50%. Bo bez gwarancji, suport producenta też pod znakiem zapytania, i nawet, jeśli nadal jest produkowany w tej postaci (widziałem go już jakieś 10 lat temu), to z reguły "software" jest co jakiś czas unowocześniany i poprawiany. No i podatek VAT. :D:idea: Ja coś takiego wziąłbym za pół ceny (gdybym potrzebował) jedynie pod warunkiem paru dni na testy z opcją zwrotu, jeśli coś nie zagra.
  • #7 4386489
    Andmit
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Wcisnij przycisk SP- ERR ( strzałka góra lub dół - niebieska) - zapali się zielona dioda i na wyswietlaczu dolnym ( zielonym ) pojawi się wartość SP (wartść zadana) ; wciśnij jeszcze raz ten przycisk - na wyświetlaczu zostaną podane kody błędów i alarmów w formacie :litera A ( jak alarm) - dwie cyfry- duża litera . Teraz strałkami < lub> ,na dole panela, "przewijaj" kolejne alarmy - wszystkie zapisz i podaj je ,a postaram się je rozszyfrować . Regulator jest urządzeniem mikroprocesorowym ,programowalnym ,o duży poziomie złożoności; do zastosowań przemysłowych i cenie ok .2,5 tys PLN ( podobny jest SIPART
    Siemensa)
  • REKLAMA
  • #8 4387368
    bonanza
    Spec od Falowników
    Alarm z reguły dotyczy poziomów sygnałów wejściowych i wyjściowych, wartości zaprogramowanych, być może konfliktu w strukturze bloków programowych. Takie urządzenie rzadko diagnozuje swój "hardware", a jeśli już - to zwykle nieskutecznie. :D Tak, że spokojna głowa - jeśli zepsuje się regulator, to po prostu nie świeci albo nie działa. Co nie znaczy, że ten na zdjęciu jest sprawny.
  • #9 4387928
    lameday2
    Poziom 15  
    Andmit, bardzo dziekuje za fachową wypowiedź.

Oto kody:
    A44d
    A43d
    A42d
    A14A
    A13A
    A12A
    A11A

Czekam na wypowiedź dot. tych alarmów
  • #10 4387971
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    najczęstszymi opcjami przy ktorych zapala się kontrolka alarmu to :uszkodzenie czujnika, czy nawet grzałki.
    ale najcześciej alarmy sygnalizują w przypadku nie osiągniecia lub przekroczenia wartości zadanej
    jutro mogę dać pare skanów jako przykłady( mam w pracy troche DTR różnych regulatorów róznych firm (JUMO , Honeywell, HANYOUNG)
  • #11 4388178
    Andmit
    Poziom 17  
    A44d ;A43d;A42d; - alarm od przekroczenia odchyłk regulacji i w bloku regulatora ( dla trzech kanałów z czego wnioskuję że zostały zaprogramowane trzy regulatory).
    A14A;A13A;A12A;A1A - alarm sygnalizujący uszkodzenie toru pomiarowego ( najprawdopodobniej niepodłączone wejścia analogowe -czujniki lub przetworniki pomiarowe )
    Podsumowując: w urządzeniu zaprogramowano trzy regulatory ,niepodłączone wejścia analogowe spowodowały wygenerowanie odchyłki regulacji - na które założono alarmy .
    Podaj jeszcze 21 cyfrowy kod znajdujący się na tabliczce regulatora ,a podam jego konfigurację sprzętową .
    Ponieważ wejść analogowych jest cztery , a regulatorów trzy - stąd wniosek że może być zaprogramowany jakiś algrytm działania .
    Jeśli ktoś nie miał doczynienia z regulatorami tego typu ,niestety, ale sobie nie poradzi .
  • #12 4388439
    lameday2
    Poziom 15  
    "Typ U486-11-1111-11-1111-1111-2-02"
  • Pomocny post
    #13 4389803
    Andmit
    Poziom 17  
    Regulator EFTRONIK typ U486
    11- obudowa standart ; zasilanie 220v,50Hz
    1111 - 4 wejścia analogowe 0/4-20mA
    11- 2 wyjścia analogowe 4-20mA
    1111 - 4 wejścia binarne 15...25V DC
    1111 - 4 wyjścia binarne przekażnikowy ,styk przełączny 24V, 200mA
    2 - RS 422/485
    02- oprogramowanie: wersja podstawowa 4 wejścia
    i to tyle co do oznaczenia.
    Pozdrawiam
    PS:typowe zastosowanie przemysłowe
  • #14 4902960
    evelyn1
    Poziom 11  
    Jak się programuje ten sterownik? Tzn. co trzeba wprowadzić i w której warstwie, żeby wyświetlała się na nim temperatura?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Ewelina

Dodano po 10 [minuty]:

Do Lameday2:
    Przypuszczam, że Twój sterownik nie jest popsuty, bo mi na początku też pojawiają się takie błędy. Wysłaliśmy go nawet do producenta, żeby sprawdził co z nim jest i chyba tak powinno być.
    Możliwe,że błędy znikną jeśli niewykorzystane wejścia analogowe zostaną zwarte. Natomiast wejścia temperaturowe powinny być połączone rezystorem o wartości rezystancji odpowiadającej min. wartości zakresu mierzonej temp. (np. 100st C=138,5om)
  • #15 4907460
    Andmit
    Poziom 17  
    Podaj oznaczenie kodowe ,tak jak to zrobił "Lameday2". Migotanie występuje wówczas gdy sygnał wejściowy jest "poza zakresem" pomiarowym - zatem jeśli wejścia są typu 4-20 mA ( wejścia można skalować) to ich zwarcie niczego nie zmieni ( bo min. zakresu to 4mA ) .Podaj ,jakie zastosowanie będzie miał ten regulator ( parametry obwodów pomiarowych ) i pamiętaj ,że jest to regulator PID - zatem zastosowanie go jako miernika temperatury jest dość kłopotliwe ze względu na pojawiające się alarmy ( aczkolwiek możliwe).
  • #16 4909775
    evelyn1
    Poziom 11  
    Oznaczenie kodowe jest chyba takie samo jakie podał Lameday2.
    Ten sterownik ma sterować temperaturą w piecu do obróbki cieplnej. To jego zastosowanie. I właśnie nie mogę dojść jak wyświetlić na nim temperaturę.
    Błędy jakie mi się pojawiają to:
    A445
    A435
    A425
    A415
    A145
    A135
    A125. No i to tyle.
    A kim Ty Andmit jesteś? Kimś z producentów tego sterownika czy po prostu się tym interesujesz?
    Pozdrawiam
    Ewelina
  • #17 4910755
    Andmit
    Poziom 17  
    Ta ostatnia litera tyo chyba "S" a nie "5" - oznacz a błąd struktury ,czyli ze regulator nie jest poprawnie zaprogramowany . A44S ,A43S , A42S, A 41S - oznaczają bład zaprogramowania warstwy 4 czyli regulatorów ; A12S ,A13S ,A14S -oznaczają błąd w zaprogramowaniu warstwy1 czyli wejść analogowych ( w kanale 1 jest coś zaprogramowane bo nie wyświetla alarmu A11S ) .Regulator ,w zasadzie, steruje wyjściem ciągłym i piec powinien mieć sterowanie ciągłe np.łącznikiem tyrystorowym .Jest oczywiście mozliwość zaimplementowania algorytmu dwustawnego ( załącz / wyłacz) ale wówczas trzeba uzupełnić wyjścia o przekażniki sterujące (bo wyjścia przekażnikowe regulatora są "Słabe")
    A ja pracowałem w firmie gdzie było sporo tych regulatorów i stąd moja wiedza . Jest to dość skomplikowane urządzenie i do Twoich celów znalazło by się coś prostszego ( np fajny regulatorek RE3 z Lumelu )
    Pozdrawiam i służę pomocą.
    I jeszcze uwaga : jesli oznaczenie kodowe regulatora jest takie jak u "lamedaya" to wejści a są typu prądowego i do podłaczenia czyjnika temperatury niezbędny będzie przetwornik ( domyślam się że ppomiar temperatury wykonywany będzie termoparą typu K (NiCr-NIAl ) lub typu S (PtRh10-Pt) - Jakie będą temperatury obróbi cieplnej?
  • #18 4914356
    evelyn1
    Poziom 11  
    Właśnie widzę, że to nie takie proste będzie z tym regulatorem. Innego raczej nie mogę użyć, bo taki jest i musi zostać. Czujnik jest Pt 100. Przetwornik też jakiś będzie. Myślałam, że to na końcu to jest 5. No ale może i S ;)
    Jak możesz to powiedz coś więcej jak to zaprogramować.
  • #19 4914756
    Andmit
    Poziom 17  
    OK ,proszę opisac dokładnie do czego ma służyć i jaki jest przebieg procesu technologicznego ( temperatury ,temp.max , zmienność w cxzasie ,czas trwania procesu ) - na tej podstawie powiem jak i co zaprogramować ( jak,znajdę DTR-kę w formie elektronicznej to podeślę ).
    Czy znana jest Ci "opreatoka" (co i kiedy nacisnąć - przyciski wielofunkcyjne) . Jeśli sprawa jest ważna ,a regulator nieuszkodzony to
    DAMY RADĘ :D
    Fajnie - pierwszy raz mam doczynienia , w tym temacie ,z kobietą - to jest równouprawnienie.:D:D:D
  • REKLAMA
  • #20 4915388
    evelyn1
    Poziom 11  
    Sprawa jest bardzo ważna!!! A regulator mam nadzieję, że nie jest uszkodzony. No i cieszę sobie, że mówisz że damy radę bo gdzieś wcześniej napisałeś takie zdanie: "Jeśli ktoś nie miał doczynienia z regulatorami tego typu ,niestety, ale sobie nie poradzi" i to mnie trochę przeraziło.
    A proces technologiczny to może być na razie dowolny. Wiem, że zgodnie z tym kodem ma się zmieniać od 0 do 60 i od 0 do 100 stopni. A reszta niech będzie dowolna.
    I jeszcze jest taka kwestia, żeby ten sterownik pracował jako regulator dwustawny, trójstawny i jeszcze jakiś trzeci (chyba krokowy).
    No a jak widać kobiety też się czasem trafiają w tej branży.
    Pozdrawiam
    Ewelina
  • #21 4915509
    Andmit
    Poziom 17  
    Wysłałem niezbędne informacje ,oczywiście odpowiem na każde pytanie i pomogę zaprogramować - zatem czekam na konkretne pytania .
    I na początek : jaka max. temp ma być w piecu (dobór i zprogramowanie zakresu ) ,jak jest sterowany piec ( stycznik ,łącznik ... , grzanie zał/wył-regulacja dwustawna ,grzanie +chłodzenie-regulacja trójstawna ; regulator krokowy współpracuje tylko z siłownikiem elektrycznym+zawór regulacyjny )i czy jest to piec elektryczny a jeśli nie to jaki ,ile kanałów (pomiarów lub regulatorów) ma być uruchomionych ( eftronik daje jednoczesną obsługę czterech regulatorów ). Zakres pomiarowy musi być jednoznacznie zdefiniowany i jeszt on ustalony przez zastosowany przetwornik .
    I jeszce jedno -czy nie jest to jakaś praca dyplomowa ?
  • #22 4923961
    evelyn1
    Poziom 11  
    A więc tak. Na początek ślicznie dziękuję za maila. Przydał się ten programik, bo po wpisaniu go, sterownik w końcu pokazuje temperaturę :)
    Jest taka sprawa. Ten mój sterownik to EFTRONIK XP. A tu jest mowa o typu X. Ale chyba różni się nieznacznie albo nawet wcale. Jego kod to:
    U488-12-55113442-12-3333-1111-2-03-0809 (24V dc).
    Po wpisaniu tego przykładowego programu pojawia się błąd A41d (przypuszczam, że od tego, ze jeszcze nie został przylutowany Pt 100). Jeszcze mam pytanie skąd się wzięły wartości:
    w warstwie 4-1-23 i 4-1-24 wartość 101 (a u mnie może być maxymalnie 100)
    oraz 4-1-33 jest 20 a u mnie może być od 0000 do 0004. Czy wynika to z tego, że jest to inny sterownik?
    A teraz tak. Temperatury będą z przedziału od 0 do 60 stopni C (bardziej kojarzy mi się to z sauną niż piecem do obróbki cieplnej ;)). Program ma być na regulację dwustawną i trójstawną. Ten piec jest teoretyczny. A przetwornik jest już chyba wbudowany w Eftronika.
    I to chyba tyle na razie. Dobrze się domyślasz, jest to praca dyplomowa.
  • #23 4926858
    Andmit
    Poziom 17  
    U 488 EFTRONIK XP jest trochę inny od EFtronika X U486- różni się wbudowanym zegarem i kalendarzem ,posiada więcej wejść i trochę inną strukturę - można z niego zrobić sterowanie w sposób programowy ( narosty ,trzymanie ,opadanie ) -jeden kanał .
    A41d - to błąd od odchyłki regulacji - brak czujnika
    A4-1-24 i A 4-1-24 -ustaliłem na 101% aby wyjść poza zakres alarmów ( nie generuje alarmów od odchyłki regulacji w tych kanałach)
    A4-1-33 -to numery wyjść dyskretnych ,oczywiście pomyłka ma być 0002
    Ponieważ jest to trochę inny sterownik ,posiadam do niego DTR-kę i postaram się ją zeskanować i wysłać ( 52 strony).Sama dojdzisz czym się różni
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Regulator EFTRONIK X U486 po podłączeniu napięcia sygnalizuje ciągły alarm, co jest typowe, gdy nie są podłączone czujniki temperatury lub inne wejścia analogowe, co powoduje generowanie alarmów związanych z brakiem sygnałów pomiarowych lub przekroczeniem odchylek regulacji. Alarmy takie jak A44d, A43d, A42d wskazują na przekroczenia odchyłek regulacji dla trzech kanałów, natomiast A14A, A13A, A12A, A11A sygnalizują uszkodzenie toru pomiarowego lub brak podłączonych czujników. Regulator jest programowalny, mikroprocesorowy, stosowany w aplikacjach przemysłowych, z możliwością obsługi do czterech regulatorów i wejść analogowych 0/4-20 mA. Do prawidłowego działania konieczne jest podłączenie czujników (np. Pt100) oraz odpowiednie zaprogramowanie parametrów, w tym wartości zadanych (SP) i konfiguracji warstw regulatorów. W przypadku braku instrukcji producenta, pomocne są karty katalogowe i dokumentacja dostępna online. Wartość rynkowa używanego regulatora jest znacznie niższa od nowego, ze względu na brak gwarancji i wsparcia producenta. Programowanie wymaga znajomości procesu technologicznego, rodzaju sterowania (dwustawne, trójstawne, krokowe) oraz parametrów pieca i czujników. Wskazane jest kontaktowanie się z producentem lub korzystanie z dokumentacji technicznej, aby poprawnie skonfigurować urządzenie i uniknąć fałszywych alarmów. Alternatywnie można rozważyć prostsze regulatory do zastosowań mniej skomplikowanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA