logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa kolumny estradowej: dwa mniejsze głośniki czy jeden duży z tweeterem?

e_marian 12 Paź 2007 18:39 5761 33
Najlepsze odpowiedzi

Czy do klawiszowego combo lepiej zastosować dwa mniejsze głośniki z wysokotonowym, czy jeden większy z tweeterem?

Do klawiszowego combo lepiej wybrać prostą paczkę bass-reflex z jednym mocnym głośnikiem nisko-/średniotonowym i driverem/tubą albo sprawdzony układ 2×10″ + driver; sama liczba przetworników jest mniej ważna niż pasmo, skuteczność i poprawny podział [#4372572][#4376727] Jako konkretne propozycje padły: STX GDS 27-150 + GDWT-9/10-200 w układzie 2×10″, albo 12″ Celestion Truvox 1225 czy 15″ Selenium 15PW3-SLF z driverem Selenium D220Ti-F lub DH 200 E [#4378397][#4381439][#4407237][#4420341][#4431950] Do klawiszy nie polecano subwoofera; ważniejszy jest czytelny środek i dobra skuteczność, a tuba ma sens, przy czym można zacząć od prostego filtra 6 dB/okt., choć w bardziej „pro” podejściu sugerowano 18 dB/okt. dla drivera [#4378397][#4421148][#4431950] Obudowę najlepiej robić jako bass-reflex z możliwością korekty tunelu i stroić pod konkretny głośnik, a do symulacji i pomiarów mocno polecano Speaker Workshop zamiast budowy „na pałę” [#4421148][#4438516]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 4372463
    e_marian
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam mały dylemat. Czy budując swoją "kolumnę estradową" a dokładnie kombo klawiszowe zastosować dwa mniejsze głośniki i jakiś tweeter czy może lepiej będzie zbudować tą paczkę na jednym dużym + tweeter.
    A może ma już ktoś z was doświadczenie w budowaniu wzmacniacza klawiszowego i coś mądrego doradzi ... o czy warto pamiętać i jak zrobić żeby było super ...
  • REKLAMA
  • #2 4372572
    bagdad
    Poziom 12  
    Witam,
    jeżeli chodzi o budowanie kolumn, to należy wystartować od pytania jakie pasmo mają przenosić. Tu dochodzi problem podziału pasma na przetworniki, skuteczności całej kolumny i zgodności faz przetworników. Nie tyle chodzi o podłączenie plus - minus, a o ustawienie membran. Zależy co chcesz uzyskać i gdzie to ma brzmieć. Inaczej estradowe, a inaczej Estradowe. Estradowe (duże E) zasilane jest przeważnie Estradowymi wzmacniaczami przez konsolę. Doświadczeń akurat w Combo klawiszowym nie mam, ale co do ogólnych doświadczeń z kolumnami tak. Wszystko zależy od tego jak zasilasz kolumny i co chcesz uzyskać na wyjściu. Dla każdego sprzętu jest to trochę inna dynamika i inne pasmo. Z tego prosto wynika zastosowanie przetworników i podziały między nimi. Średnica głośników ma tu mniejsze znaczenie, niż dobór fazy między mini, podział pasma i skuteczność. Choć znane są układy z szeregowym ukłdem membran (jedna za drugą ze skumulowanym ciśnieniem).
    Dlatego
    1. pasmo
    2. podzielić pod względem równomierności przetwarzania pomiędzy głośniki
    3. wybrać głośniki względem punktu 2 i mocy
    4. złożyć obudowę oraz zwrotnicę uwzględniając 1, 2 i 3
    5. cieszyć się z efektów
    Klawisze mają spore pasmo, ale zasady są takie same dla wszystkiego.
    Polecam trochę literatury szeroko dostępnej również w tym serwisie.
  • #3 4373550
    e_marian
    Poziom 11  
    No pięknie to wszystko przedstawiłeś i dzięki ci za to. Ale jak byś mi jeszcze troszkę pomógł to był bym wdzięczny.
    Więc tak zamysł całej budowy jest taki aby zastosować jakiś prosty mikserek np: http://allegro.pl/item251250319_behringer_xenyx_802_tani_mikser_wysylka_od_ss.html
    bo będę sobie mógł podłączyć od razu dwoje klawiszy (jak i czasami mikrofon jak będę chciał poćwiczyć).
    Myślałem nad jakąś końcówką przez siebie zrobioną o mocy ok. 100-150 W (na 4 Omach) i tu mam doświadczenia trochę więc nie jest źle.
    Myślę że to powinno wystarczyć do nagłośnienia siebie na weselach ?
    Ja właśnie nie mam doświadczenia w budowie kolumn i prosił bym o pomoc i o wskazówki, co by konkretnie kupić jaki sprzęcik (czyli jakie głośniki itp. -sam wiesz o co chodzi).
    A myślę że pasmo takiego zestawu musi przenosić częstotliwości od 500 do 16kHz. Nie wiem jak dokładnie podzielić pod względem równomierności przetwarzania pomiędzy głośniki i jak zbudować zwrotnicę. Jak wyliczyć wielkość obudowy do mocy głośników.
    Tak wiem że literatura jest ale właśnie liczę na waszą pomoc, bo jakoś wszystko to czytam i jeden wielki galimatias mi się tylko robi jak widzę kilka wersji wykonania jednej rzeczy i nie wiem na które rozwiązanie się zdecydować, a chciałem zrobić coś profesionalnego i nie chcę wtopić kasy :)
  • #4 4376727
    bagdad
    Poziom 12  
    Im prościej - tym lepiej. I mniejsze możliwości "skuchy". Jeżeli to ma grać na sporych (głośnych) imprezach to chyba obudowa basrefleks. Głośniki polecam z pewnego źródła. W naszych warunkach Tonsil wydaje się być rozsądnym minimum. Odradzam "drewniane" produkty po kilkanaście zł. Wysokotonowy zapewne tubowy. Warto skrzynki umieścić na stojakach. Może dodać ewentualnie suba. Jaka moc, jaka impedancja? Zamieszanie w sporej sali zrobi coś na kształt Altusów. Zobacz stronę http://www.skleptonsil.pl. Sprawdź ceny. Są tam też zestawy przeznaczone właśnie na estradę. Na przykład http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=668. Drogo? Jeżeli możesz zrobić skrzynki własnym sumptem, obicie i inne, to może wyjdzie taniej. Literatury na temat kolumn jest sporo. Jak liczyć objętość obudowy, zwrotnice itp. Na początek wystarczy zwrotnica 6dB. Głośniki np GD 38/200 4 ohm plus GDWT 12-19/150 i podział jakieś 4kHz. Zobacz karty katalogowe tych głośników. Już same przetworniki kosztują sporo. Owszem można wybrać głośniki np STX http://www.stx.pl. Tylko ja z tym nie mam doświadczenia, więc trudno mi polecić. Tonsile nie zjarają się nawet jak membrana będzie dobijała przy pełnej mocy. To sprawdziłem :) Niestety w kolumnach (i przy innych sprzętach) cena nie wynika tylko z marki producenta, ale z faktycznej jakości podzespołów. Już same interkonekty (druty pomiędzy klockami) robią zasadniczą różnicę. Dlatego warto przemyśleć całość od początku do końca, zanim zacznie się coś kupować. Jaki masz wzmacniacz? Jakie wyjścia z niego (może speakon)? Pomiary głośników i dopieszczanie kolumn to bardziej temat dla kolumn domowych. Ale mogę polecić program Speaker Workschop http://www.audua.com. Z kolumnami jest tak, ze albo kupujesz gotowe (czasem za duże pieniądze), albo nastawiasz się na dzierganie domowe bez gwarancji na sukces. Chyba, że masz cały potrzebny osprzęt - generatory, oscyloskop i inne. Zresztą bez tego minimum nie wyobrażam sobie robienia czegokolwiek. Z innymi klockami podobnie. Ale nastaw się, że na imprezy głośniki powinny być na stojakach, na wysokości uszu tańczących i muszą mieć dobrą skuteczność. Liniowość czy sfazowanie przetworników ma mniejsze znaczenie. Szczególnie na weselach, bo tam po kilku godzinach każdy łapie własną fazę :)
    Kiedyś miałem kolumny Cerwin Vega http://www.cerwin-vega.com/. Firma, która robi nagłośnienie po kilkanaście kW mocy. Np Woodstok. Wersja domowa nie robiła dobrego wrażenia. Podobno teraz się poprawiło.
    Sorki ale nie podejmuję się podać "złotego" rozwiązania. Coś mogę tylko zasugerować, ale "czarno na białym" niczego nie da się zapodać. Chyba, że będzie to instrukcja technologiczna np tych tonsili. I właśnie w tym cały urok DIY - męcz się, kombinuj, a może wyjdzie coś taniej i lepiej niż z taśmy produkcyjnej od renomowanych producentów.
    Jeżeli chodzi o skrzynki to wzory do obliczeń mogę spokojnie podać.
  • #5 4378397
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Kolega Bagdad napisałeś dużo ale nic z tego nie wynika! Tylko gmatwasz sprawę, zamiast doradzić coś konkretnego.

Do autora: jaki masz budżet, czy jedna czy dwie kolumny?

Tanie rozwiązania i dobre do klawiszy to:

Tesla ARZ 6604/ 6008 - (śr. 20 cm) 30 watt, skuteczność 91 db, cena ok. 30 zł. Cztery takie - tweeterka nie trzeba bo to głośnik szerokopasmowy, i można narobić sporo zamieszania. Koszty jak widać bardzo nieduże.

Inne tanie opcje to STX GDS 30-120 + STX GDWT. Koszt 65+30 zł. Dwie takie kolumny i też narobimy dużo hałasu.

Jeszcze co innego: Tonsil GDS 30/30 lub 30/50 + GDWT.

----
    W moim odczuciu (też gram na klawiszach), pod względem basu będzie to wystarczające (suba nie ma co robić, zbyt duża ilosć basu psuje brzmienie klawiszy).

Pod względem obudowy nie ma dużych wymagań. Powiedz które rozwiązanie jest najbliższe, to znajdziemy gotowy projekt, bo te rozwiązania które podałem, są sprawdzone już wielokrotnie, nie wiąże się więc to z dużym ryzykiem.
  • #6 4381038
    e_marian
    Poziom 11  
    Witam.
    Super że się ruszyło w temacie i coś się dzieje.
    Więc tak drogi bagdad. Na pewno to nie mogą być żadne kolumny na statywach itp. bo cała konstrukcja ma się opierać na wyglądzie wzmacnacza klawiszowego Peavey'a takiego jak ten http://rnr.pl/p1668.1478_peavey_kb_5_wzmacniacz_klawiszowy.html
    I właśnie coś na ten styl skrzyni chciałem stworzyć. Tylko mój zamysł był taki. Kupić mikserek i nie bawić się w robienie (taki jak w linu http://allegro.pl/item252612882__behringer_best_mikser_xenyx_802_gud%5D_od_reki_.html )
    Do tego dorobić sobie końcówkę mocy (tylko teraz nie wiem jak to jest realizowane we wzmacniaczach do klawiszy bo dźwięk wyjdzie z miksera dwoma kanałami, ale oba pójdą momo, więc nie wiem czy robić wzmacniacz 2x __ i zmostkować sygnały na końcu czy zrobić tylko jeden kanał a wczesniej zsumować je na przed wzmacniaczu sumy, ale powiedzy z tematem wzmacniacza nie mam więcej pytań bo resztę wiem co robić). I chciałem sobie mikser wraz z końcówką kłaść luzem na skrzynie podobną do PEAVEY KB 5. i nagłaśniać się osobno na weselach- a nie iść na przodach Jaki wzmacniacz to jeszcze nie wiem bo nie wiem jakiej impedancji będę miał gołośniki. Ale myślę że chciał bym uzyskać takie parametry mocy jak KB 5 (czyli ok. 150W). Bagdad właśnie myślałem nad Tonsilami. Ale potem mnie zainteresowały te STX które opisywał SzokalML i znalazłem na stronie STX wydaje mi się że w miare fajne głośniki (ale jakoś to tych szeroko pasmowych to nie jestem przekonany, bo wszyscy robią konstrukcję niskotowony + driver lub horn)
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=3&vSubPage=28&vItemDB=itemdb
    Są do nich wykresy więc możecie na nie zobaczyć + do tego ten popularny Tonsil GDWT 12-19/15 co wy na to. Jak myślicie będzie się to spisywało. a Ciebie Bagdad prosił bym o podanie tych wzorów i podanie kilka dobrych rad jak zrobić skrzynie żeby było dobrze i co zrobić żeby nie popełnić błędu przy konstrukcji (a wiadomo obudowa Bass-reflex )
  • #7 4381439
    SzokalML
    Poziom 36  
    Cytat:
    Są do nich wykresy więc możecie na nie zobaczyć + do tego ten popularny Tonsil GDWT 12-19/15 co wy na to.

Niestety, jest to kiepska opcja. Te STX-y dają dużo basu, ale ze średnimi to jest u nich kiepsko. Skutek taki że klawisze bedą się słabo przebijać. Z kolei tonsile GDWT są zbyt drogie jak na swoje możliwości, nie opłaca się ich kupować.

Lepszą ofertą z STX będzie 2x GDS 27-150 (81 zł/szt.), + 2x GDWT-9/10-200 (28 zł/szt.) To są głośniki 10 calowe, i grają do 4500 khz bez większego spadku.

Wszystko łączone szeregowo. GDS 27 są 4 ohmowe, to da 8 ohm, a GDWT szeregowo połączone 16 ohm - czyli zmniejszy się ich skuteczność, więc nie bedą się tak przebijać przez GDS 27 , a jednocześnie bedą bezpieczniejsze. Chociaż możliwe że trzeba będzie je jeszcze trochę zciszyć w zwrotnicy.

No właśnie, jeśli chodzi o zwrotnicę, to przydałaby się prosta zwrotnica 18 db/oktawę, chociaż od bidy może być tylko kondensator 2,2 uf, lub mniejszy. Zależy ile zamierzasz w to pakować watów? 150?
  • #8 4382931
    e_marian
    Poziom 11  
    Tak właśnie myślałem i pisałem wcześniej moja konstrukcja ma mieć podobne paremetry do Peavey KB 5. Więc myślałem żeby zasilić to wzmacniaczem 150 W, więc moc głośników niskotownych tak liczyłem ok. 300W +driwer. Więc paczka na dwóch 10" głośnikach to rozsądnie brzmi do tego co jaką moc oferują.
    Ale nie rozumiem nieco dlaczego mam dać dwa głośniki wysoko tonowe ? Ponieważ oglądałem wszystkie konstrukcję firm które robią wzmacniacze klawiszowe i żaden nie daje dwóch driver'ów. A i testowałem u siebie Peavey'a od kumpla model KB4 i muszę powiedzieć żeby ładnie zabrzmiało piano i mięsiste brzmienie organowe to musiałem odkręcić bas na maxa (w tym piecu - się rozumie). Bo wydaje mi się że to są też brzmienia które potrzebują "dołu" i nie wiem czy czasami stosując dwóch driver'ów stracę ten efekt pięknego ciepłego i mięsistego brzmienia (a ja dużo grając korzystam właśnie z brzmienia piania. el.piano. i brzmienia ogranowe). No niby podpinając dwa szeregowo stracą na skuteczności ale nie wiem czy aż tyle (bo nie chodzi tu teraz o kase, bo to są groszowe sprawy 30 zł, tylko że jak zrobie już dziure w kolumnie a okaże się że zabardzo się przebijają to będzie kicha) A co do zwortnic. to myślałem nad wykonaniem jakieś zwrotnicy lub kupnem, na pewno nie chciałem mieć zwrotnicy z kondensatora. Jak robić to już porządnie.

Dodano po 16 [minuty]:

A i zapomniałem o najważniejszym to nie ma być konstrukcja w stylu jak najtaniej. Wiadomo że jak się coś robi to chce się to dobrze zrobić a i żeby koszty cię nie pochłonęły. Więc jak piszesz kupując głośniki z STX zapłacił bym za cały komplet ponad 200 zł, a jak by się opłacało dać za Tonsile 100 czy 150 zł więcej i warto by dołożyć bo będzie to lepsze, bardziej niezawodne i lepiej zabrzmi to się wiadomo dołoży.A może warto trochę dołożyć do Tonsili niskotonowych a wysoko to nowe kupić STX ? Czy może jednak nie warto ...
  • REKLAMA
  • #9 4385091
    e_marian
    Poziom 11  
    Hej, a dzisiaj się przeszedłem do sklepu muzycznego i przypomniała mi się taka firma produkująca głośniki jak EMINENCE. I kurde przeszukałem Allegro no i patrzcie co znalazłem http://allegro.pl/search.php?string=eminence
    Jest tego trochę, wydaje mi się że marka jest klasowa i znana a te głośniki serii Delta oraz Beta (12 i 15 calowe) to wydają się być chyba oki ? Ale to pytanie również do was ( i do ciebie też SzokalML ). Co ty na to ? Bo jak może teraz dopiero zauważyłeś mi nie zależy przede wszystkim na tanim rozwiązaniu lecz na wa miarę cenowo przystępnym ale i też jak najbardziej profesjonalnym. Bo ja tylko nie chciałem wydać kasy, a potem żeby się okazało że to co uzyskałem mogłem mieć za połowę ceny tego co wydałem a i tak to brzmi średnio. Więc proszę się wypowiadać i doradzać, bo macie więcej doświadczenia ode mnie, więc bardzo cenie sobie wasze porady.
  • REKLAMA
  • #11 4395683
    e_marian
    Poziom 11  
    Witam.
    Więc jak już nawiązałem. Moja paczka ma być podobna kształtem i parametrami do Peavey'a KB 5. Ale ostatnio znalazłem według mnie super, w miarę profesjonalny głośniczek http://sklep2.smstep.pl/index.php?menu=towar&idTowar=06066 , ale się zastanawiam czy może nie dopłacić i nie kupić wersji 15" (by mieć lepszą dynamikę)
    http://sklep2.smstep.pl/index.php?menu=towar&idTowar=06065
    Obudowa napewno bass-reflex i to z dwoma dziurkami (ale jeszcze nie wiem jakiej wielkości- i tu proszę o pomoc) no i głośnik tweeter czy może horn (jaki i ile ich dać tego jeszcze nie wiem i prosił bym o pomoc a moje obawy dla czego jeden lub dwa ? można przeczytać wyżej w postach ). No i jak wiadomo ma to być konstrukcja opierająca się o zasady budowy kolumny "estradowej".

Dodano po 4 [godziny] 25 [minuty]:

Witam.
    Obliczyłem że dla głośnika truvox 1225 przy jego parametrach (post wcześniej) będę potrzebował obudowy o litrażu 131l , gdzie częstotliwość strojenia wypada na 47 Hz, a częstotliwość dla której charakterystyka będzie mieć 3-decybelowy spadek to 40 Hz, a i minimalna średnica otworu będzie wynosić 8 cm. No wiadomo czym większa średnica tym dłuży tunel.
    Czy ktoś może potwierdzić zgodność moich obliczeń ?
    A no i nadal pozostaje kwestia głośników wysokonowych, czy możecie pomóż ? Jakie i ile ?
  • #12 4396489
    bagdad
    Poziom 12  
    dodaję monogram ułatwiający projektowanie obudowy z otworem.
    A działa to tak:
    1. znając z założenia częstotliwość fh (najczęściej równą częstotliwości rezonansowej głośnika fr) i przyjmując określoną objętość obudowy (np 54 Hz i 130 dm3), odnajdujemy odpowiedni punkt w prawej części monogramu (linia D).
    2. Prowadzimy poziomą linię do przecięcia się z rodziną prostych odpowiadających kształtowi otworu; w przykładzie stosunek boków otworu jest 4 (kwadrat i otwór okrągły mają ten stosunek 1)
    3. prowadzimy prostą pionową do krzywych odpowiadających powierzchni otworu wyrażonej w cm2
    4. prowadzimy prostą poziomą w lewo i otrzymujemy długość otworu (oczywiście tunelu)

fh to częstotliwość rezonansowa obudowy
    długość tunelu nie powinna być większa niż 0,6 głębokości obudowy
    Powyższe jest zaczerpnięte z książki Witorta "Zestawy głośnikowe". Stara ale podstawy pozostają.
    Informacje ogólne nt kolumn i zwrotnic przesłałem wczoraj w mailu (mam nadzieję, że doszły)
    Pojemność obudowy lepiej zaniżyć niż zawyżyć, bo zbyt mocno obciąży membranę i spadnie skuteczność chyba, że mocno wytłumi się wnętrze.
    Wyskotonowe tubowe - większa skuteczność.
    PS.
    Zgadzam się z SzokalML. Jeżeli nie Tonsil to Tesla. STX wyglądają bojowo, ale nie mam z nimi doświadczenia.
    Poza tym jak napisałem, do konkretów e_marian powinien dojść sam, ponieważ tylko on ma głośniki, płaci za całą zabawę i ma mieć z tego pożytek. Nie robiłem zestawów do takich celów jakie on określił, więc nie udaję guru w tym temacie. Może gdybym miał doktorat z tematu zrobiłbym to. Ale na pytania odpowiem chętnie, jeżeli będę potrafił.
    Załączniki:
    • picture1.jpg (325.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 4397207
    bagdad
    Poziom 12  
    Jeszcze jedno.
    Ten Celestion faktycznie fajnie wygląda jeżeli chodzi o pasmo, ale pomiędzy 150 a 2000 Hz. Potem zaczynają się schody, a katalogowo przenosi do 4kHz. Co poniżej 150Hz? Ten drugi - fr 45Hz; to daje nadzieję. Na charakterystyce częstotliwościowej rezonans marnie widać. Jest on tylko zaznaczony na charakterystyce impedancji. Prawdopodobnie dlatego, że aż tak nisko skuteczność tego głośnika jest marna. Jest to w końcu głośnik średniotonowy. Klawisze oddają największe pasmo ze wszystkich źródeł. Tu bym już zaryzykował SP-12/200PA. Wedle katalogu to przenosi do 5kHz, więc łatwiej dobrać wysokotonowe. Choć od 2kHz charakterystyka się łamie, ale spokojnie coś od 4,5kHz można dobrać. Taka jest moja sugestia. Plus tuba. Smuci mnie to, że Tonsil przestał publikować charakterystyki swoich głośników. Niech się wstydzą! (a może się wstydzą właśnie). Może warto poszukać jeszcze jakichś głośników piezo. Dla akcentów na samej górze pasma. Tubowe Tonsila przenoszą liniowo do mniej więcej 16kHz. A głośniki piezo mają bardzo ciekawe właściwości i praktycznie liniową charakterystykę w paśmie przetwarzania. Można to dodać jako piszczałki poza kolumną (nad skrzynią). Tuby też mają jeden mankament - wąski kąt promieniowania. Dlatego stosuje się coś jak na obrazku. Wygląda groźnie. Gdzieś tam mam info jak obliczyć wymiary takiego "rozpraszacza". Jak znajdę to wrzucę.
    Rozprasza to coś falę dźwiękową z głośnika wysokotonowego poszerzając kąt promieniowania przetwornika.
    Załączniki:
    • Budowa kolumny estradowej: dwa mniejsze głośniki czy jeden duży z tweeterem? picture2.jpg (24.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4407237
    SzokalML
    Poziom 36  
    obudowa 130 litrów to zdecydowanie za dużo do tego truvoxa! Wtedy byłaby szafa, a nie kombo :) ok. 50-60 litrów - takie są standarty.
    wniosek że nie należy do końca ufać programom symulacyjnym :)

bagdad: Masz rację, że ten głośnik optymalnie pracuje w zakresie 150-2000 hz, ale w tym wypadku (nie jest to hi-fi), nie będzie problemów - jednak poniżej 150 hz będzie słychać, można przyjąć że przetwarza on 60-5000 hz (-10 db).Tutaj już cudów się nie wymyśli - mniejszy głośnik, będzie gorzej z basem, ciężko też w przypadku 30 cm głośnika o lepsze przetwarzanie średnich.

Głośnik jest dobry i spokojnie się tutaj nada.

tutaj masz przykład konstrukcji na tych truvoxach:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic692202.html

oczywiście nie musisz robić obudowy trapezowej. chodzi o to aby litraż był mniej więcej podobny, no i wyglądem dostosowany do komba (ale to chyba nie problem).

Ile kasy masz na wysokotonowca, to wtedy możemy pomyśleć. Jak już bierzesz truvoxa, to warto by dać driver Selenium dh 200 e (koszt ok. 110 zł + tuba). Można go puścić od 2 khz więc będzie pięknie grało całym pasmem :)

Dodano po 29 [minuty]:

jeszcze kilka informacji bagdad: ten monacor SPA też przenosi podobnie jak truvox, jak nie gorzej. Cudów nie ma o czym pisałem w poprzednim poście, co zresztą sam zauważyłeś.

Skuteczność truvoxa marna? hm... ja tam widzę w granicach 99 db. To dużo.

co do piezo, to tu mnie zadziwiłeś... piezo mają tak ostro poszarpane charakterystyki że ho ho :D i w zasadzie nadają się tylko do bardzo tanich zestawów, gdyż nie brzmią ładnie.

Co do tub to właśnie tuby zwiekszają skuteczność, a kąt promieniowania - no to uzależniony od tuby.
  • REKLAMA
  • #15 4407795
    bagdad
    Poziom 12  
    Z tym piezo to zaszalałem podobnie jak z ostatnim zdjęciem. Ale jednak nie mogę się zgodzić, że piezo jest złe. A od kiedy Motorolla opracowała takie głośniki są one stosowane w bardzo różnych zestawach. Estradowych też. Jasno dziś są dostępne nowe membrany, ferrofluidy i inne cuda. W elektronice niewiele jest gratów, które które nie umierają "moralnie" po kilku latach.
    Klawisze mają najszersze pasmo ze wszystkich źródeł (to już było) dlatego sugerowałem możliwie szerokie i równe pasmo.

130 dm³ to objętość Altusów - tych największych.

e_marian: otwór nie musi być okrągły. Może być np na dole skrzyni i mieć kształt prostokąta (albo na górze). Stąd stosunek boków będzie np 5 (4 cm wys x 20 cm szerokości). Na przykładzie jest 4.
    Przykładasz linijkę pionowo do skali gdzie jest częstotliwość rezonansowa obudowy, jedziesz w górę aż do linii z objętością obudowy. Z tego punktu poziomo kreślisz linię aż przetnie się z linią określającą stosunek boków otworu. Z tego punktu pionowo w górę do powierzchni otworu i znów poziomo otrzymujesz długość tunelu. Częstotliwość rezonansowa obudowy z reguły jest taka sama jak częstotliwość głośnika, ponieważ ma stłumić jego rezonans (albo tłumiąc przesunąć w pasmo dół).
    I tak można sobie linie kreślić otrzymując różne warianty skrzyni z otworem. To teoria tylko, ponieważ nie ma dwóch identycznych elementów elektronicznych. Stąd różne częstotliwości rezonansowe głośników, nawet tego samego typu. Do tego dochodzi staranność produkcji itp. Dlatego np dobrze jest zostawić sobie możliwość regulacji długości tunelu. Ale od teorii trzeba zacząć. Są wzory do tych obliczeń. Są też programy. Tylko co Ci po wyniku długości tunelu 2,63 cm, jeżeli dobroć i fr głośnika różnią się trochę od katalogowej, albo przytniesz nie równo bok skrzyni?
    Wydawało mi się, że dość jasno opisałem.

A ten temat z elektrody wart przeczytania. Sporo wskazówek.
    Znalazłem takie coś w sieci http://www.linearteam.dk
  • #16 4417321
    e_marian
    Poziom 11  
    o dzięki chłopaki za pomoc. A nad wsyko tonowym się zastanawiałem i też myślałem właśnie nad tym Selenium, bo zbiera wszędzie dobre opinie. A wielkie dzięki za linka bardzo się przydał, szukałem przykładów ale akurat tego nie znalazłem. A jest myślę spoko jak go przejrzałem tylko szkoda że obudowa trochę trapezowa ale na pewno mi to pomoże już dużo.
    bagdad: ja tylko nie rozumiałem tego stosunku boków. A tak to resztę opisałem bardzo jasno i czytelnie tylko jakoś nie mogłem zajażyć o co to chodzi bo dla mnie zawsze bass-reflex miał kształ okrągły. Ale teraz już rozumiem i dzięki wielkie za wyjaśnienie. A i dzisiaj ci posłałem maila przez przypadek. Ale w nim znajdziesz linka do strony z której obliczyłem te dane.
    A właśnie ostatnio się zastanawiałem nad obudową w stylu kombo i powiem że jest problem. Bo chciałem sobie zrobić tak jak na zdjęciu poniżej. Ale ja przecież będę miał u siebie tubę, więc jak ją dam tak z boku to będzie smiesznie wyglądało. A jak dam u gury to znowu wyjdzie kształt kolumy estradowej. Więc ostatnio wymyśliłem żeby dać jeden głośnika nad drugi a może bass-reflex z boku głośników żeby była bardziej szersza niż wyższa. Wiem że to może się wydawać banalny temat ale lubię jak wszytko wygląda fajnie i ma swoje miejsce.
    Załączniki:
    • Budowa kolumny estradowej: dwa mniejsze głośniki czy jeden duży z tweeterem? piec.jpg (88.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 4417350
    e_marian
    Poziom 11  
    A możecie mi jeszcze jedno wytłumaczyć. Dla czego ten piec ma takie wymiary wymiary: 603mm x 463mm x 619mm i jest taki wielki. Wiem że ma on z tyłu wzmacniacz itp. więc to trochę miejsca zajmuje ale czy to nie jest może zrobione na wyrost. Lubo może zrobili pewne manewry i faktyczna głębokość samej skrzyni dla głośnika jest mniejsza żeby zmniejszyć litraż. Bo trzeba przyznać że przecież wielka krowa z tego pieca jak na taka moc.
    Wszystkie dane tego pieca -> http://rnr.pl/p1667.1478_peavey_kb_4_wzmacniacz_klawiszowy.html
  • #18 4419192
    Maragaht
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    a schemacik na zwrotnice i opis jego co zależy od czego dostane gdzieś
  • #19 4419490
    e_marian
    Poziom 11  
    No jasne że nie. Nigdzie nie można zdobyć takich informacji. Do wszystkiego trzeba same dochodzić i się domyślać. I to jest w tym najgorsze.
  • #21 4419608
    e_marian
    Poziom 11  
    No jest niby oki. Do mojej konstrukcji się nie bardzo nada ale wydaje się że jest oki. Ja bym proponował i chyba tak zrobię że kupie sobie gotową zwrotnicę i nie będę się bawił w robienie. A można dostać takie typowe zwrotnice w sklepach elektronicznych.

Dodano po 1 [minuty]:

Ale może tu ci się coś przyda i coś wyczytasz
    http://www.kolumny.prv.pl/zwrotnica.php
  • #22 4419641
    Maragaht
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    wydaje mi się że bardziej w sklepach car audio
  • #23 4420341
    e_marian
    Poziom 11  
    A witam.
    Rozmawiałem z Kwaczorem i jeszcze zaproponował głośnik Selenium SELENIUM 15 PW 3-SLF, patrzyłem na charakterystykę 12 PW 3-SLF i jest bardzo poszarpana, ale 15 PW 3-SLF wygląda dużo lepiej(i obudowa 80 litów).
    Dobra już mi nic nie musicie tłumaczyć dla czego te piece są takie wielkie, choć i tak mnie zastanawia dla czego np:Roland KC 550 dla pieca 180W zastosował skrzynie , gdzie wewnątrz ma ok. 125 litrów (a o peavey nie wspomne). To czyżby prawie połowę tej skrzyni zajmował wzmacniacz ipt. Bo po rozmowie z Kwaczorek (tu znajdziecie jego konstrukcję http://www.kwaczor.spec.pl ) również sugeruje skrzynie takie litrażu co wy dla Truvoxa 1225 - 60 litrów a dla Selenium 15" - 80 litów. Ale ja i tak nie widzę tutaj sensu gdzie producenci robią takiej wielkości piece do takich małych mocy. Może ktoś to sensownie wytłumaczyć ... Bo teraz już wiem jak na to wszystko patrzeć ale wydaje mi się do trochę co najmniej dziwne z ich strony.
  • #24 4421148
    bagdad
    Poziom 12  
    Witam,
    dlaczego pudła duże? Nie wiem. Zależy co w środku siedzi.
    Jeżeli chodzi o tubę, to ma jeden mankament - wąski kąt promieniowania. Dlatego dodaje się takie "żebra" jak na zdjęciu, które dodałem wcześniej. Tak czy inaczej, lepiej jest ją dać na górze.
    Zwrotnice.
    Zależy od charakterystyki głośników. Jeżeli pasma wchodzą na siebie to lepiej dać zwrotnicę o większym nachyleniu coby nie było górki w paśmie całego zestawu. Zaczynałbym od zwrotnicy 6dB.
    e_marian masz chyba wszystkie potrzebne materiały, żeby coś takiego policzyć. Generalnie są dwie metody, albo się mierzy co się da (trzeba mieć czym), albo robi się "na kolanie" i może się uda. Na Elektrodzie widzę sporo konstrukcji np wzmacniaczy, które robione były bez np oscyloskopu. Ale działają! Więc i tak też można.
    Jeżeli chodzi o dobroć głośnika itp to owszem bierze się ją przy doborze pojemności komory głośnika. Program Speaker Workshop bierze jeszcze inne parametry np indukcję w szczelinie, maksymalne wychylenie membrany itp. Jak jakiegoś parametru nie znamy to program oblicza go na podstawie pomiarów.
    Na tej stronie http://www.kolumny.prv.pl/zwrotnicapswk.php jest też informacja jak zrobić prosty przybór do pomiarów z wkładką mikrofonową WM-60 (cena około 20 zł). Zdecydowanie polecam pobawić się z tym i polecam ten program (sam też z niego korzystam od kilku lat).
    Pozwoli ocenić (z przyzwoitą tolerancją jak na amatorskie warunki) głośniki, zasymulować obudowę i filtry. Kto z nas ma dostęp do komory bezechowej?
    Ten wykres, który podawałem wcześniej działa, ale pochodzi z czasów, kiedy nie było PC. Teraz każdy może użyć programu. Potrzebne jest tylko kilka dodatkowych gadżetów.
    I gratulacje dla Kwaczora. Wykonał rzetelną pracę opisując głośniki.
  • #25 4422759
    e_marian
    Poziom 11  
    Ale teraz Kwaczor wbił mi klina tymi głośnikami.
    I teraz ostro dumam czy Truvoxy 1225 czy te Eminense 15pw3 ....
    No to teraz piszcie .... bo ja dumam i się nie mogę zdecydować a to już najwyższy czas żeby zacząć składać, bo już chyba wszystko wiem.
    Jak coś to wyjdzie w praniu podczas budowy :)
  • #26 4426372
    bagdad
    Poziom 12  
    a jeszcze znalazłem jedną (starą) pomoc naukową do określania częstotliwości rezonansowej głośnika.
    Załączniki:
    • GENERATOR DO POMIARU CZESTOTLIWOSCI REZONANSOWEJ GLOSNIKA.rar (934 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 4428299
    e_marian
    Poziom 11  
    No proszę super muszę powiedzieć. No bardzo fajne że powiem jeszcze raz, ale kiedyś to ludzie mieli łeb do różnych pomysłów i to całkiem sensownych ...
  • #28 4429221
    SzokalML
    Poziom 36  
    Na stronie kwaczora są gotowe również zwrotki z tego co pamiętam do tego zestawu na Selenium. Jeśli chodzi o tubę, to niekoniecznie musi być taka duża, możesz dać inną. Tubę w przypadku tego drivera Selenium sprzedają osobno więc możesz dobrać taką jaka ci pasuje.

Maragaht: Chyba powinieneś pisać w innym temacie...bo się tu robi bałagan.
  • #29 4431670
    e_marian
    Poziom 11  
    tak są od razu zwrotki, ale z tego co z nim gadałem proponował również zacząć zrobić zwrotkę na 2kHz i zwrotka na 6dB/oktawe i trochę po eksperymentować z brzmieniem na zwrotkach bo ten wysoko tonowy już ciągnie od 2kHz więc może będzie oki, a może się okazać że najlepiej będzie grał jak się da na 3kHz zwrotkę i zmieni się delikatnie długość tunelu itp. Może coś ciekawego wyjdzie ... właśnie zaczynam się brać za kompletowanie materiału i szukam dobrych (tzn. tanich, czyli jak najtańszych ofert ) głośników bo chyba jednak się zdecyduje na tego Celestiona truvoxa 1225. Jakoś mi chyba bardziej przyległ do gustu a jakoś dużo piecy gitarowych i kolumn estradowych robi na Celestionach (ale nie wiem jakiej serii) ale brzmią sobie super z tego co słyszałem (a już z kilkoma takimi miałem doczynienia)
  • #30 4431950
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolumny estradowej (kombo klawiszowego) i wyboru między dwoma mniejszymi głośnikami a jednym dużym z tweeterem. Kluczowe aspekty to dobór pasma przenoszenia (ok. 500 Hz do 16 kHz), skuteczność, zgodność fazowa przetworników oraz konstrukcja zwrotnicy (zalecane filtry 6 dB lub 18 dB/oktawę). Proponowane rozwiązania obejmują obudowę bas-refleks o objętości około 50-80 litrów, dostosowaną do głośników i estetyki wzmacniacza klawiszowego Peavey KB 5. Wskazano na konieczność stosowania zwrotnic, najlepiej gotowych lub prostych, z możliwością eksperymentów z częstotliwością podziału (np. 1,5-3 kHz). Dyskutowano o zaletach i wadach różnych głośników niskotonowych i wysokotonowych, w tym szerokopasmowych i driverów tubowych, oraz o wpływie liczby driverów wysokotonowych na brzmienie. Podkreślono znaczenie pomiarów charakterystyk głośników i właściwego strojenia obudowy, z wykorzystaniem monogramów i programów symulacyjnych. Wskazano na praktyczne aspekty konstrukcji, takie jak unikanie rezonansów, materiały (MDF lub sklejka), oraz ergonomię (uchwyty, wzmocnienia). Poruszono też temat mocy wzmacniacza (ok. 150 W na 4 Ω) i dopasowania mocy głośników (np. 300 W dla niskotonowych). W dyskusji pojawiły się propozycje konkretnych głośników i zwrotnic oraz linki do źródeł i przykładów projektów. Autor ostatecznie rozważa użycie głośników Celestion Truvox 1225 lub Eminence 15 PW 3, z obudową bas-refleks i tubą wysokotonową, planując dalsze eksperymenty z filtrami i strojem kolumny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA