logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

COMPAQ P110 - Odchylanie pionowe, obraz trapezowy i pofalowany przy rozszerzaniu

usiex 23 Lis 2003 23:28 1931 5
  • #1 411622
    usiex
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam następujący problem z takowym monitorkiem(jest to sony 21 pod logiem comaqa) w momencie gdy obraz jest zwężony do minimum jest w kształcie trapezu,natomiast w momencie rozszerzania gdzieś przy 17% wartości na osd układ rozszerza się do maximum i jest pofalowany(przechodzi poza obszar widzialny),rozszerzając dalej układ powoduje skok oobrazu i powrót do wartości troszkę większej jak wart.minimalna i wówszas się reguluje ,leczniemożna go rozszerzyć do odpowiednich rozmiarów.Odchylanie pionowe jest zrobione na LA7841.Pojemności w zasilaczu na +15i -15 podmieniłem.Jeśli ktoś miał taki problem proszę o pomoc.Dziękuję
  • #2 411680
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    puszcza ci sie jedna dioda lub tranzystor pnp
    szukaj kolo diody "damper" i kolo hot'a
  • #3 412723
    usiex
    Poziom 16  
    Witam
    Do użytkownika candle ,dziękuje za zainteresowanie tematem lecz za bardzo niewiem co oznacza damper lub hot ,gdzie tego mam szukać czy w zasilaczu czy w układzie odchylania?
    Dziękuj e za pomoc
  • #4 412963
    candle
    Spec od monitorów
    HOT - tranzystor linii (uklad odchylania poziomego)
    DAMPER - dioda 1500V <50ns pracujaca razem z HOT'em
  • #5 414149
    usiex
    Poziom 16  
    Dziękuje za rozszyfrowanie skrótów ,ten tranzystor lub dioda o która ma puszczać pracuje w obwodzie odchylania pionowego ?.Bo może niezbyt precyzyjnie określiłem że obraz tak dziwnie zachowuje się w pionie .Czyli rozszerza się i zwęża w pionie.Czy to raczej ten tranzystor lub dioda?Jutro będe to sprawdzał .Dziękuje za wszelką pomoc.
  • #6 414373
    candle
    Spec od monitorów
    czekaj, bo widze ze cie w blad wprowadzilem
    sprawdz wyjscie PWM procesora do ktorego (posrednio) bedzie podlaczony twoj LA7841 - zakladam pwm oczywiscie - byc moze jest tam wyschniety maly elektrolit wygladzajacy napiecie z mikrokontrolera - to tworzy taki prosty przetwornik d/a
    ale w takim ukladzie stawiam na sam uklad odchylania lub procesor
REKLAMA