logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wirhlpool AWM 835 nie ma najwiekszych obrotów przy wirowaniu

cyferblat 24 Lis 2003 17:07 2957 8
REKLAMA
  • #1 412321
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    kto tym steruje i gdzie szukać przyczyny - ma ktoś chemat ?
  • REKLAMA
  • #2 412358
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Jak dobrze pamiętam to elektronika jest zintegrowana z programatorem.
    Może jakaś myszka wyleguje się na TDA 1085c? :) W tego typu pralkach to ich ulubione miejsce.
    Oczywiście sprawdziłeś to na praniu intensywnym.
  • REKLAMA
  • #3 412605
    cyferblat
    Poziom 23  
    Mieszkam w bloku nowej generacji na kilkunastym piętrze i "myszka miki" mi nie siadła nigdzie - ja też jestem z innej epoki i nie łapię tego postu - mógłbyś sprecyzować ten pomocny tekst ?
    Czy programator daje jakieś "info" na TDA1085 i czy triak podaje wtedy większe napięcie - tak zrozumiełem z innych postów - proszę o wyjaśnienie tego sterowania , ale w cywilizowanej formie ( mały przytyk) do "wczesnego postmena" ..... gościu zapodawaj nextly ...
  • #4 412615
    lanumisu
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Sprawdz czy nie jest gdzies schowane pudelko z elektronika. Jesli cos takiego znalazles, otworz i posprawdzaj luty na plytce. Ja mialem zimny lut i nie bylo wirowania. Wina moga byc tez kondensatory elektrolityczne w obwodzie. Gorzej wyglada sprawa jesli sterownik rzewczywiscie jest zintegrowany z programatorem. Wowczas tylko wymiana calego podzespolu.
  • REKLAMA
  • #5 414289
    cyferblat
    Poziom 23  
    Już ma największe obroty !
    Płynne obroty wirowania uzyskuje się regulując pokrętłem typu potecjometr . Chyba styki były kiepskie , ponieważ rozebrałem całą pralkę by dostać się do modułu , którego oglądnięcie zajęło mi trzy minuty.
    Na pokładzie TDA1085 i dwa LM393 i kilkanaście elementów biernych .
    Płyta była OK , więć poruszałem stykami i po złożeniu pralki (2h) - szczególnie kołnierz gumowy - wszystko ruszyło.........
    Uszkodzenie przypadkowe - naprawa przypadkowa ( dobrze ,żę mi się udało - najtrudniej udowodnić w swoim własnym domu , że się coś umie .
    W tym samym czasie naprawiłbym dwa radia lub tv - zapłacił mechanika - ale mechanik w domu użytkownika elektrody.pl ........? never !
    thx - all !
  • #6 1274295
    cyferblat
    Poziom 23  
    Piszę bo to samo uszkodzenie ... 28.02.2005 rok ....
    Wyciągam styki z moduły oraz z silnika wkładam i wszystko ok ...
    takie naprawy to prawdziwa tragedia - samo się naprawia ....styki lub przewody , ale raczej styki , bo rok działała ok ...
    nie wiem czy to może być dla kogoś ważne ....
  • REKLAMA
  • #7 1295463
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1295538
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 1295584
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWM 835 ma problem z osiąganiem największych obrotów podczas wirowania. Sterowanie obrotami realizowane jest przez elektronikę zintegrowaną z programatorem, w tym układ TDA1085 oraz elementy takie jak LM393 i triaki. Przyczyną problemu mogą być zimne luty na płytce elektronicznej, uszkodzone kondensatory elektrolityczne lub złe styki, zwłaszcza w module sterującym i połączeniach z silnikiem. Regulacja obrotów odbywa się za pomocą potencjometru. Naprawa często polega na oczyszczeniu i poprawieniu styków oraz sprawdzeniu połączeń na płytce. W przypadku uszkodzenia sterownika zintegrowanego z programatorem konieczna jest wymiana całego modułu. Dodatkowo, po wielu latach eksploatacji może dojść do awarii silnika, który warto naprawić przez przewinięcie w specjalistycznym zakładzie, co jest opłacalne i tańsze niż zakup nowego urządzenia. W przypadku silnika komutatorowego należy również sprawdzić stan sterownika, który może ulec uszkodzeniu przy zwarciu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA