logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 2004 - Uszkodzony obwód grzejny sondy lambda, alternatywy?

anca 16 Paź 2007 13:27 12270 8
REKLAMA
  • #1 4383889
    anca
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ostatnio zapaliła mi sie kontrolka silnika. Komputer wykazał, że to "uszkodzony obwód grzejny sondy lambda" niestety cena przeraziła mnie ponad 700 zł. Czy jest inny sposób na pozbycie się tej kontrolki ;-(. Przeczytałąm również gdzieś tu na forum, że mimo iz została wymieniona sonda lambda w seacie to problem powrócił. Boję sie, że jak wymienie to bedzie się dziac dalej to...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4384052
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    ktorą sondę wywala ? I czy II ?
  • REKLAMA
  • #3 4384079
    anca
    Poziom 11  
    Właśnie nie jest napisane która... Jako rozpoznanie tylko" Uszkodzony obwód grzejny sondy lambda - sonda do wymiany" i nic więcej. Oryginalna kkosztuje 720,(dają gwarancje na nią 2 lata) nie oryginalna 500 (bez gwarancji)
  • #4 4384097
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 545
    Myślę, że jednak podaje, która sonda.
    Nie pisze B1S1 lub coś podobnego?
  • #5 4384105
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    to najpierw sprawdż to jakimś sensownym sprzetem potem mozna wrócić do tematu
  • REKLAMA
  • #6 4384118
    Jatin
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Uklad grzejny to maly problem ma wplyw na prace silnika przez poerwsza minute pracy dopuki sonda sie nie nagrzeje jest sposob rzeby to obejsc ale odradzam!!! co do sprawdzenia to poszukaj w ksoazcze lub necie wartosci na jakich pracuje sonda i uklad grzejny i sprawdz sode zwyklym miernikeim uniwersalnym
    Napisz jeszcze jaki to silnik (kod silnika)
    Pozdrawaim :)
  • REKLAMA
  • #7 4384237
    anca
    Poziom 11  
    Kod silnia AZQ . Jest to silnik 1.2.
    Co do sprawdzenia to miałam podłączone autko pod komputer. Autko mam od niedawna, wiec jeszcze nie wiem co i jak... ;-)
  • #8 4384380
    neseser
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    jeśli jest to usterka elektryczna a nie błąd sporadyczny to będzie chyba tylko wymiana cena nowej orginalnej do Twojego silnika na tej stronie jest 160zł. http://www.skoda-shop.pl/
    Ja miałem u siebie to samo silnik BBY, flesh a potem wymiana bo nic zmiana oprogramowania nie dała... wgrali mi taki flesh ze teraz co jakiś czas wyskakuje mi taki błąd: 17588 P1180 Linear 02 Sensor / Pump Current Short to B+ sporadyczny
    podobno znów jest jakiś flesh na ten problem... :!:
  • #9 4384399
    Jatin
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Dlatego pisze zebys poszukal danych regulacyjnych tego silnika w necie lub w ksiazce rozpial wtyk sondy i uzywajac miernika zmierzyl parametry pracy sondy nastepnie porownal je z wartosciami fabtycznymi w ten sposob bedziesz wiedzial czy wina tkwi w sadzie czy w instalacji samochodu!!! Jesli sonda jest sprawna nalezy sprawdzic wiazki przewodow od strony zlacza komputera (po uprzednim jego wypieciu z komputera)
    P.S.
    Wskazania komputera diagnostycznego nie zawsze sa miarodajne!!!
    Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Seat Ibiza 2004 z silnikiem 1.2 (kod AZQ) pojawił się błąd "uszkodzony obwód grzejny sondy lambda", co skutkuje zapaleniem kontrolki silnika. Diagnostyka komputerowa wskazuje na konieczność wymiany sondy lambda, której oryginalna cena wynosi około 700 zł, a zamiennik około 500 zł, jednak bez gwarancji. Wskazano, że ważne jest ustalenie, która sonda (I czy II) jest uszkodzona, co można zweryfikować poprzez odczyt kodu błędu (np. B1S1). Zaleca się samodzielne sprawdzenie parametrów grzałki sondy za pomocą miernika uniwersalnego oraz porównanie ich z wartościami fabrycznymi dostępnymi w dokumentacji lub internecie. W przypadku sprawnej sondy należy zweryfikować instalację elektryczną i wiązki przewodów, szczególnie po stronie złącza komputera diagnostycznego. Wspomniano, że usterka grzałki sondy wpływa głównie na pracę silnika w pierwszej minucie rozruchu. Przykłady z innych silników (np. BBY) pokazują, że czasem problem może mieć podłoże w oprogramowaniu sterownika, jednak w tym przypadku wymiana sondy jest najpewniejszym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA