logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniekształcenia optyczne w szybie ogrzewanej elektrycznie

Marunio 16 Paź 2007 22:36 1332 3
REKLAMA
  • #1 4385924
    Marunio
    Poziom 15  
    Ocena: 95
    Szyba ogrzewana jak w tytule. Konstrukcja szkło płaskie 15mm folia PVB + szyba 6mm. Typowa konstrukcja jak samochodowa, tylko szkło znacznie grubsze. Cienkie druty wolframowe o średnicy 0,024mm umieszczone są na folii pomiędzy szybami. Powierzchnia szyby ok. 1m2. Moc ok. 8W/dm2, zasilanie 230V AC. Natychmiast po włączeniu zasilania następuje zniekształcanie obrazu oglądanego przez szybę. Prąd pobierany przez całą szybę ok. 2A. Zniekształcenie następuje natychmiast po podaniu napięcia. Nie ma mowy o uplastycznieniu folii w okolicach drutów przy tak krótkim czasie. Co może być Waszym zdaniem, przyczyną takiego zjawiska? Jak temat chwyci to załaczę zdjęcia. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4387284
    Marunio
    Poziom 15  
    W załączeniu foto szyby z włączonym ogrzewaniem. W zaznaczeniu widoczne zniekształcenia obrazu widzianego przez szybę.
    Załączniki:
    • Zniekształcenia optyczne w szybie ogrzewanej elektrycznie 10170004.JPG (97.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 4387544
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Przypuszczam, że zjawisko załamywania się światła w polu magnetycznym powstałym dookoła drutów przez który płynie prąd.
    Próbowałeś podać napięcie stałe? Wyprostuj mostkiem i daj kondensator. Ale nie wiem, czy będzie różnica.
  • #4 4388867
    Marunio
    Poziom 15  
    Jakieś zdolności jasnowidzenia chyba ? Dzisiaj wykonałem taką właśnie próbę. Mostek 35A 1000V i kondensator elektrolityczny 100mikro/350V. Absolutnie żadnej zmiany. Następnie podłaczyłem autotransformator. Po zredukowaniu napięcia do ok 140V zniekształcenia ustąpiły do akceptowalnego poziomu. Tylko że teraz jest o połowę mniejszy prąd, a więc i moc i grzanie. Dalej nie wiem z jakim zjawiskiem mam do czynienia. Jutro spróbuję wykonać dwie próbki. Pierwszą z liniami Floata zgodnymi z przebiegiem drutów wolframowych, a drugą ze skrzyżowanymi pod kątem 90. Napiszę co wyszło z tej próby. Wszelkie sugestie dalej mile widziane. Pozdrawiam

Dodano po 19 [minuty]:

Do mod jozefg: Co się dzieje? Dlaczego ten temat ląduje w koszu. Czyżbym naruszył w jakiś sposób regulamin tego forum?
REKLAMA