logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Infotec 5321 Ricoh 5832 - jak naprawić błąd E-5 po wymianie termistorów?

maly_pl 17 Paź 2007 16:00 2906 23
REKLAMA
  • #1 4387506
    maly_pl
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam
    Kod skasowałem, ale w ciągu dnia powrócił.
    Wymieniłem termistory - niestety tez długo nie pochodził - zrobiłem u klienta około 30 kopii i wszystko było ok, ale za 3 godziny zadzwonił że błąd jest znowu.
    W związku z tym proszę o pomoc, co jeszcze może być uszkodzone?
    Co sprawdzić, ewentualnie wymienic.
    Z góry dziękuję
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4387979
    salut
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    nie ma kodu E-5, wszystkie kody są trzycyfrowe, naciśnij kropkę to zobaczysz cały kod
  • #3 4388086
    maly_pl
    Poziom 19  
    Jest, tylko że dokładny błąd można zobaczyć dopiero po naciśnięciu kropki. Szkoda że już po naprawie się o tym dowiedziałem. A najgorsze jest to że w service manualu który mam nie ma opisanych kodów, co który kod znaczy.
    Jak ktoś ma taki opis lub wie który service manual na elektrodzie ma taki opis to proszę o namiar, ściągnę sobie. Jutro rano jadę na poprawkę, aż strach się bać.
  • #4 4388149
    jarek31
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Jeżeli się niemyle błędy z rodzinki 5.. to coś z układem utrwalania.
    Sprawdz lampe termistor i bezpiecznik (oczywiscie błąd nalezy skasować.)
    Jutro rano sprawdze w serwisowce to napisze jak się kasuje ten błąd
  • #5 4388194
    maly_pl
    Poziom 19  
    Wiem jak sie kasuje błąd, już to zrobiłem.
    Niestety maszyna chwile pracuje i znowu wybija ten sam błąd E-5
    Termistory wymieniłem, lampy sprawdziłem, obie są dobre.
    Co jeszcze poza tymi dwiema rzeczami może powodować błąd?
  • #6 4388257
    myniek4
    Poziom 13  
    Jeżeli masz błąd 544 to sprawdź triaki na płycie zasilajacej (są dwa takie same) , sprawdź też czy przez przypadek nie podłączyłeś wtyczek od lamp grzewczych na przemian tzn. zielonej do żółtej i odwrotnie.

pozdrawiam
  • #7 4388510
    maly_pl
    Poziom 19  
    Wtyczki są na pewno dobrze podłączone, to sprawdzałem.
    Natomiast faktycznie muszę sprawdzić płytę z której wychodzi sterowanie na stację utrwalania. Może trzeba przelutować zasilacz i triaki, to może w nich tkwi problem. Gorzej jak przelutowanie nie pomoże, wtedy to już nie bardzo jest gdzie szukać, ale bardzo liczę że po przelutowaniu wszystko będzie ok.
    Myślę też cały czas nad termistorami - bo nie wymieniłem na nowe, ale w innej stacji działały dobrze.
    Poza tym gdyby to były termistory to błąd powinien wyskakiwać szybko, podczas rozgrzewania lub po zrobieniu kilku kopii. Tymczasem maszyna przy mnie zrobiła około 40 kopii po wymianie, nie wiem ile zrobił klient, no ale 40 jest pewne :)
    Ale się może mylę z tym założeniem
  • REKLAMA
  • #8 4388662
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    może banalna podpowiedż ale sprawdz jeszcze stan gniazdka zasiląjącego sieciowego i wartśc napiecia w nim przy wlączonej kopiarce - i obyś nie musiał szpetnie zaklnąć - znam to z autopsji a jak nie znasz kodow blędu to tu jest serwisóka od ricih 4622 prawie to samo
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic55057-30.html#934098#934098
  • #9 4388688
    maly_pl
    Poziom 19  
    Dzięki za namiary na service manual.
    Co do gniazdka to sprawdzę, chociaż to by było naprawdę dziwne.
    Do gniazdka też jest podłączona lodówka, może kiedy się załącza wywala kod.
    Sprawdzę, pozdrawiam
  • #10 4388907
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    A może to po prostu nie jest błąd utrwalania tylko np błąd ogranicznika dupleksu - E522 - najważniejsze to odczytać cały kod
  • #11 4389090
    maly_pl
    Poziom 19  
    Zgadzam się że najważniejsze to odczytać błąd, ale tu się akurat kolega myli.
    Błąd duplexu jest zaliczany przez Ricoha do klasy C, czyli jest błąd ale maszyna pracuje, nie można oczywiście wtedy używać uszkodzonego podzespołu np. duplexu. Błąd taki użytkownik kasuje klapą.
    Błąd o którym ja mówię można skasować tylko przez kody serwisowe, więc to jest poważny błąd klasy A, a do takich należą błędy stacji utrwalania, zaczynające się od cyfry 5.
  • #12 4389668
    maly_pl
    Poziom 19  
    Witam
    Byłem u klienta. Kod jaki zastałem to E547. Skasowałem go i..... maszyna podczas rozgrzewania wywaliła inny kod - E542. Po włączeniu maszyny stacja wogóle nie zaczyna się nagrzewać. Lamy się nie zapalają - przelutowałem płytę sterującą nagrzewaniem, ale niestety bez efektu. Raz po którymś zamknięcie klapy maszyna zaczeła się rozgrzewać, ale później jak ją wyłączyłem i przestygła to znowu ten sam problem, lampy się nie zapalają. W service manualu piszą że
    za kod E547 odpowiada
    Possible Causes -
    · Fusing thermistor defective
    za kod E542 odpowiada
    - Possible Causes -
    · Fusing thermistor defective or out of position
    · Fusing lamp open
    · Fusing thermofuse open
    · AC drive board defective (check the triac)

Czyli sporo rzeczy, może ktoś kto robi częściej z tymi maszynami podpowie co jest bardziej prawdopodobne - termistory czy płyta AC do wymiany? Niestety nie mam dostępu do takiego modelu więc nie mogę porobić przekładek.
    Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
  • #13 4389761
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    Witam. Moim zdaniem elektronika to na końcu leci w tym modelu. Sprawdź bezpieczniki termiczne przy teflonie ( częsta przyczyna awarii) Chociaż to domknięcie klapy sugeruje uszkodzenie włącznika klapy przedniej. Może jakaś sekcja nie załącza ?
  • REKLAMA
  • #14 4390637
    maly_pl
    Poziom 19  
    Przez domknięcie klapy miałem na myśli że wsadzenie śrubokręta w wiadome miejsce i zwarcie krańcówki. Tutaj raczej wszystko będzie ok, bo nie mam komunikatu zamknij klape itp. po prostu krańcówka się zamyka, maszyna się "włącza" i po 3 minutach mam błąd E-5.
    Zamówiłem nówki termistory, jutro jak zdąże to je wymienię, mam nadzieje że to będą one. Bo jak nie to leże :(
    Pozdrówka
  • REKLAMA
  • #15 4390894
    spajder
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Sprawdź jeszcze 2 bezpieczniki termiczne A153 5265 (pierwotnie 169°C) A204 4160 (po modyfikacji 172°C)
  • #16 4391047
    maly_pl
    Poziom 19  
    W parts catalogu nie mogę znaleźć podanych bezpieczników.
    Mam parts catalog do 4622, i raczej jest dobry.
  • #17 4391506
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    bezpieczniki te są w piecu montowane szeregowo z lampami ale jeżeli jak mówisz lampy zapalaja się to raczej sa dobre
  • #18 4391622
    maly_pl
    Poziom 19  
    Faktycznie, są tam takie bezpieczniki. Ale lampy się świecą (dzisiaj raz) a wczoraj kiedy byłem na naprawie też były ok.
    Tyle że wczoraj wszedłem, skasowałem koda i maszyna działała, sam na niej zrobiłem kilkadziesiąt kopii.
    Natomiast dzisiaj skasowanie kodu nic nie pomogło, lamy za cholere nie chciały zaświecić.
    Jutro będę miał nowe termistory, ciekawe czy po wymianie będzie ok.
  • #19 4392251
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    Witam. Jeśli nie zapalą lampy to termistory nie mają tu nic do tego. Sprawdź samo gniazdo kopiarka-piec. Może tam jest coś wygięte?
  • #20 4393234
    wizard1
    Poziom 12  
    witam,maszyna żeby wystartowała musi "widzieć" idealną sinusoidę w sieci
    zasilającej maszynę.Maszyna musi sprawdzić wielokrotność przejścia sinusoidy przez "zero"zanim się załączy.Miałem taki przypadek u klienta,że
    po włączeniu maszyna stała kilka minut a potem wyskakiwał kod.U tego klienta zakłócenia w sieci powodowały różne generatory.Podepnij maszynę
    do innego gniazda,a najlepiej do innej fazy napięcia.
  • #21 4393815
    maly_pl
    Poziom 19  
    Byłem u klienta, sprawdziłem bezpieczniki termiczne i się okazało że jeden jest walnięty. Niech to szlag. Tyle grzebania a problem był na wierzchu. Bo zakładam że po wymianie (w poniedziałek jadę) wszystko wróci do normy.
  • #22 4394529
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    [/quote]Zgadzam się że najważniejsze to odczytać błąd, ale tu się akurat kolega myli.
    Cytat:

Nie myliłem się, ponieważ nigdzie nie było napisane, że po wyświetleniu kodu maszyna przestaje pracować, a poza tym kolega nie napisał, w jaki sposób kasował błąd, tylko,że wie jak to zrobić :)
    Proponuję jeszcze sprawdzić ustawienia temperatur w środku i na brzegach wałka - najlepiej ustawić na wszelki wypadek standardowe wartości.
  • #23 4395886
    spajder
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    maly_pl napisał:
    Byłem u klienta, sprawdziłem bezpieczniki termiczne i się okazało że jeden jest walnięty.

Prawdopodobnie uszkodzony/zanieczyszczony termistor podawał elektronice niższą temperaturę niż była w rzeczywistości, co mogło być powodem uszkodzenia/zadziałania bezpiecznika. Nie bez powodu zmienili ten bezpiecznik na "mocniejszy".
  • #24 4402818
    maly_pl
    Poziom 19  
    Witam.
    Wymieniłem bezpiecznik, maszyna ruszyła od razu.
    Zobaczymy czy pochodzi dłużej. Mam nadzieję że tak :)
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem z błędem E-5 (dokładniej E547 i E542) w kopiarkach Infotec 5321 i Ricoh 5832 po wymianie termistorów. Błąd związany jest z układem utrwalania obrazu, a jego przyczynami mogą być uszkodzone termistory, lampy utrwalające, bezpieczniki termiczne, triaki na płycie AC lub uszkodzenia płyty sterującej nagrzewaniem. Po wymianie termistorów i sprawdzeniu lamp problem powracał, co sugerowało konieczność dalszej diagnostyki. Wskazano na konieczność sprawdzenia bezpieczników termicznych montowanych szeregowo z lampami oraz poprawności połączeń w gnieździe zasilającym piec. Zwrócono uwagę na wpływ jakości napięcia sieciowego na poprawne uruchomienie maszyny. Ostatecznie uszkodzony bezpiecznik termiczny okazał się przyczyną problemu – jego wymiana przywróciła prawidłową pracę urządzenia. Wskazano, że uszkodzony lub zanieczyszczony termistor mógł podawać błędne odczyty temperatury, co skutkowało zadziałaniem bezpiecznika. Dyskusja podkreśla znaczenie dokładnego odczytu pełnego kodu błędu oraz konieczność kompleksowej diagnostyki elementów układu utrwalania w kopiarkach Ricoh i Infotec.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA