logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB-Radio buczenie przy włączonym nawiewie – jak wykonać prosty dławik?

jacekhe 17 Paź 2007 19:26 2016 5
REKLAMA
  • #1 4388155
    jacekhe
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Mam problem z moim CB-Radiem, jak zapalam silnik to ładnie chodzi. A jak włączam nawiew to zaczyna troche buczeć i denerwuje mnie to, chciałbym zrobić jakiś dławik aby to zniwelować chodzi o buczenie, doradźcie coś prostego do zrobienia. dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4388464
    APISS
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Coś prostego:
    Na rdzeniu pierścieniowym nawinąć 10 zwoi tym samym przewodem który zasila silnik
    Ale: jednym z nich w prawą stronę a drugim w lewą
    równolegle do silnika dołączyć kondensator ok 01uF/100V. Powinno to pomóc
    Jeżeli nie to pokombinuj z ilością zwoi--miało
    być prosto
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4388606
    jacekhe
    Poziom 17  
    Może i być bardziej rozbudowany ale bez przesady bo chodzi o to aby było małe i łatwe w schowaniu, mam takie części co piszesz. A można cos dodać jeszcze aby było lepiej?
  • REKLAMA
  • #4 4388791
    APISS
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    jacekhe napisał:
    Może i być bardziej rozbudowany ale bez przesady bo chodzi o to aby było małe i łatwe w schowaniu, mam takie części co piszesz. A można cos dodać jeszcze aby było lepiej?

Co mam przedstawić Ci skomplikowany schemat filtra który w przyszłości
    może robić Ci psikusy.Staniesz samochodem na pustkowiu rozłożysz ręce
    i powierz: to APISS. chyba nie oto chodzi tym bardziej że dmuchawa wisi
    na dużym bezpieczniku!
    To jest wystarczające nie kombinuj-przecież chodzi o odseparowanie
    zakłóceń--PRAWDA
    Jak chcesz się narobić i zmniejszyć zakłócenia:rozbierz silnik dmuchawy,
    przeszlifuj komutator i wymień szczotki
    POZDRAWIAM :spoko:
  • REKLAMA
  • #5 4388840
    jacekhe
    Poziom 17  
    APISS napisał:
    Staniesz samochodem na pustkowiu rozłożysz ręce
    i powierz: to APISS.

Nie no bez przesady:D Dobra, pobawie sie lutownica i poskładam ten filterek. Dzięki pozdro.
  • #6 4389352
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Przede wszystkim trzeba ustalić czy zakłócenia od silnika dmuchawy "wchodzą" przez przewody zasilające czy przez antenę. Można to łatwo sprawdzić odłączając wtyk antenowy od radia. Jeśli zakłócenia pozostają na niezmienionym poziomie i ich charakter również pozostaje bez zmian, to wchodzą przez zasilanie, jeśli zanikają po odłączeniu wtyku antenowego, to znaczy że są odbierane przez antenę. W pierwszym przypadku odkłócasz wykonując wspomniany wyżej filtr. W przypadku drugim filtr należy założyć na przewody zasilające silnik dmuchawy. Zanim zaczniesz zabawę z lutownica sprawdź to w pierwszym rzędzie. Nie zaszkodzi też sprawdzenie, tak jak pisał APISS, czystości komutatora i docisku szczotek. Temat wszelakiego rodzaju zakłóceń od układów elektrycznych pojazdów był wałkowany w temacie: Zakłócenia w CB po włączeniu silnika itp... znajdziesz tam wiele wskazówek dotyczacych eliminacji tego rodzaju zakłóceń.
REKLAMA