logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć magnetofon do linii telefonicznej ??

brief99 25 Lis 2003 01:47 3260 14
REKLAMA
  • #1 413053
    brief99
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    Witam...
    Jak podłączyć dowolny magnetofon do linii telefonicznej, tak aby można było nagrywać rozmowy prowadzone właśnie na tej linii ??
    Najlepiej żeby był jakiś przekaźnik, który załączy magnetofon po podniesieniu słuchawki i wyłączy po odłożeniu słuchawki...
    Czy ktoś ma jakiś pomysł ?? Z góry dziękuję...
  • REKLAMA
  • #2 413194
    JARTECH

Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    To nie jest za legalne nagrywanie rozmów telefonicznych.
    Po co ci magnetofon są modele sekretarek które mają możliwość nagrywania właśnie prowadzonej rozmowy, wystarczy dobrze się rozglądnąć.

PS
    Jeśli komuś mocno zależy to mogę zaprojektowac takowe urządzenie.
    Konto firmowe:
    PPHU JARTECH
    Poziomkowa 14, krotoszyn, 63-700 | Strona WWW: www.jartech.pl
  • #3 413282
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 413315
    brief99
    Poziom 22  
    mnie nie chodzi o podlaczanie sie do cudzej linii telefonicznej tylko do wlasnej domowej...
    jezeli mozecie zaprojektowac taki uklad bylbym wdzieczny...
  • #5 413326
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Najprościej poprzez kondensator 0,47uF/250V włączyć równolegle do linii transformatorek np. ze starego aparatu telefonicznego. Układ trzeba będzie prawdopodobnie wyposażyć w filr dolnozaporowy aby wuciąć częstotliwości poniżej 300Hz. Ma to na celu wyeliminowanie przydźwięku pochodzącego od sieci 220V.
  • REKLAMA
  • #6 413333
    JARTECH

Specjalista od telefonów
    Może i kondensator wystarczy tylko pytanie kto będzie na okrągło kasety wymieniał. W takim rozwiązaniu nie chodzi głównie o jakość dzwięku a o możliwość włączenia w odpowiednim momencie nagrywania i wyłączenia po skończonej rozmowie. Tu leży sedno problemu aby to był automat, a sposóbprzekazania dzwięku i jego walory odsłuchowe to rzecz którą można w prosty dośc sposób wyeliminować.
    Konto firmowe:
    PPHU JARTECH
  • #8 413657
    brief99
    Poziom 22  
    serdeczne dzieki "OJ" ale stroni sie nie otwieraja....
    czy ktos moglby taki schemacik narysowac i podrzucic na forrum ?? bylbym wdzieczny... :-)
  • REKLAMA
  • #9 413890
    JARTECH

Specjalista od telefonów
    Coś masz z kompem bo linki napewno działają!
    Konto firmowe:
    PPHU JARTECH
  • #10 414568
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    U mnie też niedziałają :cry:
  • #11 414574
    JARTECH

Specjalista od telefonów
    Byłem przed chwilą na każdej ze stron i działają no cóż, pozostawię bez komentarza.
    Zamiszczam żywcem zerżnięte strony poniżej
    Załączniki:
    • strona.zip (85.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    PPHU JARTECH
  • #12 574831
    REKTOM
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    a propos nagrywania jakis pajac nagral mnie i zrobil mi "dym" w pracy jak takiego gostka z idenbntyfikowac i odwdzieczyc sie mu za taki nr prosze tez o konkretne paragrafy w tej sprawie dzieki serdeczne za okazana pomoc
  • #13 574855
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Ostatni link podaje najlepszy schemat takiego układu,są równiez gotowe urządzenia ale mają wbudowane "słabe" przekaźniki i nadają się tylko do dyktafonów ,przy większy obciążeniach sklejają sie styki przekaźnika.
  • #14 575689
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    A na allegro mignęło mi takie ustrojstwo za kilkanaście PLN.
    Sam grzebiąc w czeluściach piwnicy znalazłem takie dziwo polskiej produkcji z gotowym gniazdem do magnetofonu -lata 70-te....
    Jakby ktos chciał to wyśle w prezencie.
    WW
  • #15 580640
    alditch
    Poziom 12  
    witam wszystkich serdecznie. mam podobny problem , tylko parametry sie zmieniaja. poszukuje ukladu, ktory by rejestrowal dzwiek z telefonu, z tym ze mi zalezy na jakosci, musi to byc jakosc sredniego typu audio CD lub podobna, tak, aby mozna bylo wyciagnac jak najwiecej z rozmowy. o nagrywanie nie trzeba sie martwic, mam minidiska i moge nagrywac, kiedy mi sie podoba, nie potrzebuje automatu jak kolega. bardziej chodzi mi o sam uklad, prze ktory mozna by bylo podlaczyc minidyska bez straty jakosci. a o legalnosc tez nie trzeba sie martwic - gdyz to jest na potrzeby prasy.:)
    z gory dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia magnetofonu do linii telefonicznej w celu nagrywania rozmów prowadzonych na własnej linii domowej. Poruszono kwestie legalności nagrywania rozmów oraz techniczne aspekty automatycznego załączania magnetofonu po podniesieniu słuchawki i wyłączania po odłożeniu. Proponowano wykorzystanie spadku napięcia z 48V do około 12V jako sygnału załączenia rejestratora, co stosowano w analogowych rejestratorach rozmów. Wskazano na możliwość użycia kondensatora 0,47uF/250V i transformatora z aparatu telefonicznego do podłączenia magnetofonu, z koniecznością zastosowania filtru dolnozaporowego eliminującego przydźwięk sieci 220V. Podkreślono, że kluczowy jest automat załączający nagrywanie w odpowiednim momencie, a jakość dźwięku można poprawić niezależnie. Udostępniono linki do schematów układów do nagrywania rozmów, choć nie wszyscy mieli do nich dostęp. Wspomniano o aparacie RWT Storczyk, który współpracował z określonym magnetofonem. Zwrócono uwagę na gotowe urządzenia z wbudowanymi przekaźnikami, które jednak mają ograniczenia przy większych obciążeniach. Jeden z uczestników poszukiwał układu umożliwiającego nagrywanie o jakości zbliżonej do audio CD, z możliwością podłączenia minidiska bez utraty jakości. Wspomniano także o urządzeniu polskiej produkcji z lat 70-tych z gotowym gniazdem do magnetofonu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA