logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik do 2 czujników temperatury i włączających pompkę

bogdan3211 17 Paź 2007 22:17 4210 5
REKLAMA
  • #1 4388959
    bogdan3211
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam.
    Potrzebuje zrobić jakiś sterownik który będzie czytał temperaturę z 2 czujników i w razie większej temperatury w czujniku 1 włączał pompkę. Macie może jakieś pomysły, jak to zrobić??. Czujnik jeden chce podłączyć do pieca c.o a drugi to zbiornika z wężownicami(w którym druga wężownica jest podłączona od kolektorów słonecznych) i teraz w zimie jak się będzie paliło w c.o to czasem by sie podgrzała woda w c.w.u jeżeli kolektory by nie nagrzały.

proszę o odpowiedzi
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4389544
    bogdan3211
    Poziom 12  
    Witaj.

Tylko jak narazie znajduje sterowniki do uruchamiania pompy przy pewnej temperaturze, a mi chodzi żeby pobierało temperaturę z 2 czujników i w razie
    konieczności dawało napięcie zaworowi.
  • REKLAMA
  • #4 4389680
    adass
    Poziom 25  
    Ocena: 119
    Witam. Mam taki układzik własnego pomysłu nazywam to ,,dryfer temperatury,, działa to tak 1czujnik termistorowy mierzy np 30st włącza pompe robi obieg na 2 czujniku temperatura się wyruwnuje i pompa się wyłącza i tak w góre na1 czujniku wysza włącza pompe wyrównuje na drugim się temp i wyłącza pompe.Pampa zostaje włączona tylko wtydy gdy temperatura na sonarze jest wyższa niż w bojlerze. Główne zadanie tego układu jest żeby temperature podnosił w bojlerze w momęcie gdy sonar będzie miał niższa temperature np: słońce przysłoni chmura.Elementy to: przekaznik, 2 termistory 4,7k 2 trazystory ,1 transoptor,4rezystory ,2 kndesatory , 1led .
  • REKLAMA
  • #5 4389819
    bogdan3211
    Poziom 12  
    i o to chodzi!!
    właśnie takiego czegoś szukałem.
    możesz podać mi schemat tego układu i dokładne parametry części bo jestem laikiem w elektronice:P
  • #6 4391407
    adass
    Poziom 25  
    Ocena: 119
    Układ testowałem działa dobrze. Prowizja dla zasady (patent)
    Schemat odręczny (skan) :
    Załączniki:
    • dryfer.rar (364.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA