logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie przedwzmacniacza monofonicznego do dwóch TDA7294 - jak uniknąć problemów?

skwarek25 17 Paź 2007 23:49 1329 6
REKLAMA
  • #1 4389267
    skwarek25
    Poziom 2  
    Witam

Jak w temacie mam przedwzmacniacz monofoniczny do gitary basowej i chciałbym go podpiąć do dwóch końcówek mocy na TDA7294. Nie chce ich mostkować tylko normalnie podpiąć(każda końcówka będzie do osobnej kolumny 8Ω).
    Pytanie: Czy można podpiąć końcówki bezpośrednio pod wyjście przedwzmacniacza czy trzeba zrobić jakiś układ rozdzielający sygnał?
    Z tego co się zorientowałem podpinając dwie końcówki może być jakieś niedopasowanie impedancyjne i przedwzmacniacz się może spalić. Jeśli ktoś się orientuje proszę mi to jakoś dokładnie wyjaśnić.
  • REKLAMA
  • #2 4389479
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Zapomnij w sprzęcie audio o dopasowaniu impedancji. Możesz podłączyć wejścia kilku wzmacniaczy do jednego wejścia preampa. Nic się nie stanie.
  • REKLAMA
  • #3 4389760
    tatapiotrka
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cześć, bez kombinowania ale trochę drożej wyjdzie Ci kupno efektu z dwoma wyjściami np. chorusa lub bass attack hartke. Plusem jest możliwość puszczenia na jedną paczkę sygnału przetworzonego, a na drugą czystego, lub stereo.
  • #4 4390729
    skwarek25
    Poziom 2  
    Dziękuje za odpowiedzi. Podłącze końcówki bezpośrednio pod preamp. Patent ze stereo chorusem wydaje mi się ciekawy, jak będę miał możliwość przetestuje takie coś.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4393362
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Tak szczerze ode mnie to nie lepiej by bylo do gitary miec wzmacniacz tranzystorowy.....??? Ja do gitrki wzialbym tylko tranzystor/lampa...,ale jak juz miales to nic nie zmieniaj. Pozdro.
  • REKLAMA
  • #6 4395798
    skwarek25
    Poziom 2  
    Oczywiście że byłby lepszy wzmacniacz lampowy, ale to trochę kosztuje. Ja akurat miałem taki sprzęcik gotowy więc go chciałem wykorzystać. W przyszłości może dobuduje tylko jakiś preamp lampowy.
  • #7 4395908
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Acha. Ale zawsze mozesz sprzedac gdzies te TDA i zrobic cos na tranzystorach ;-)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia monofonicznego przedwzmacniacza gitarowego do dwóch końcówek mocy opartych na układzie TDA7294, bez mostkowania, każda do osobnej kolumny 8 Ω. Zwrócono uwagę, że w sprzęcie audio nie stosuje się dopasowania impedancji na wejściach wzmacniaczy mocy, więc podłączenie dwóch końcówek bezpośrednio do wyjścia przedwzmacniacza jest możliwe i nie powinno spowodować uszkodzenia. Zaproponowano również alternatywę w postaci efektów z dwoma wyjściami (np. chorus lub bass attack Hartke), które umożliwiają przesyłanie sygnału stereo lub różnicowanie sygnału na kolumny. W dyskusji pojawiła się także sugestia rozważenia wzmacniacza tranzystorowego lub lampowego jako lepszej opcji dla gitary basowej, jednak ze względu na koszty i dostępność sprzętu autor zdecydował się wykorzystać istniejące rozwiązanie z TDA7294.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA