logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolejne TDA7294 na forum, pierwsze "mojego" wykona

bass_maniak 19 Kwi 2007 22:19 1190 2
REKLAMA
  • #1 3803475
    bass_maniak
    Poziom 2  
    Witajcie,

Jak widać jestem nowym użytkownikiem forum. Elektrode czytam od bardzo dawna z wielkim zainteresowaniem! Interesuje się budowa wzmacniaczy stereo, z pierwszych układów(kit'ów) przerzuciłem się na coś większego(nareszcie). A teraz konkrety:

Posiadam końcówkę 2*tda7294, z założenia będzie ona napędzać skrzynkę basową, i tu mam problem(mój życiowy dylemat) czy zastosować przedwzmacniacz z regulacja całego pasma czy tylko filtry odcinające góre? Kolejną żecza nad którą się zastanawiam to cyfrowa regulacja głośności(czytałem o tym niedawno w NE) czy zostać przy starym "pokrętle"? wyrażajcie swoje opinie, czekam na Wasze pomysły;p:D

Mam jeszcze wiele wątpliwości co użyć aby powstał z "tego" wzmacniacz godny elektrody, ale wszystko w swoim czasie! Jutro wrzucę fotki układu- niestety brak aparatu.....

Pozdrawiam, bass_maniak
  • REKLAMA
  • #2 3805248
    lolek_stal
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Nie ma potrzeby stosowania przedwzmacniacza z całopasmową regulacją, zastosuj filtr dolnoprzepustowy z regulacją cięcia i wzmocnienia.
    A co do regulacji musisz sam wybrać, powiem tyle że z "estetycznym" montażem potencjometru będzie mniej problemu niż z przyciskami.
  • #3 3806161
    bass_maniak
    Poziom 2  
    Dzięki lolek_stal!!! Trafne uwagi, tylko który kit byłoby najlepiej zastosować?

Dziś zebrałem myśli na temat obudowy do wzmacniacza. Wszystkie moje dotychczasowe "wynalazki" jej nie posiadały, więc nie wiem jakie warunki taka obudowa ma spełaniać... w wielu projektach na elektrodzie czytałem o jakims "ekranowaniu", ale niestety nie wiem dokładnie o co chodzi?

Niestety narazie nie dodam zdjęć z powodów technicznych.
REKLAMA