logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku Toshiba w laptopie?

szafa32 18 Paź 2007 11:59 3178 12
REKLAMA
  • #1 4389466
    szafa32
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam

Posiadam uszkodzony dysk toshiba z laptopa. Windows przestał widzieć partycję ntfs. Podłączyłem go przez port USB i odpaliłem Ubuntu live, które widzi dane na tym dysku. Tylko problem jest taki, że dysk często się zawiesza i nie mogę przegrać z niego wszystkich danych. Bardzo mi zależy na tych danych. Mam tam pokaźny zbiór filmów i zdjęć rodzinnych.

Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe pomysły lub programy to proszę o podpowiedź jak mogę odzyskać te dane.

Pozdrawiam

Michał
  • REKLAMA
  • #2 4389489
    abaran
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Moze stworzenie klona dysku pod Ubuntu pomoze?? Ja bym zrobił tak: najpierw Gparted do zrobienia wirtual disk i z wirtuala odzyskał
  • #3 4389556
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4389564
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3592
    Jeśli chcesz szybciej skopiować dane zanim dysk zawiesi się użyj przejściówki HDD 2.5" na 3.5"(oczywiście jeśli masz do dyspozycji stacjonarny komputer) np. http://www.komputronik.pl/Akcesoria_PC/Sanki/Przejsciowka_HDD_2_5_na_3_5_/pelny,id,3667/ .
  • REKLAMA
  • #5 5329695
    D_u_r_e_x
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witaj okzo (no i innych :) )
    Po analizie twojego postu dochodze do wniosku ze w moim uszkodzonym dysku w ktorym za wszelka cene musze odzyskac dane.. padlo lozysko.
    Dysk to Toshiba MK6025GAS.
    Bede wdzieczny jak zamiescisz troche wiecej szczegolowych informacji na temat procedury odzyskania danych, przydalo by sie tez troche wyraznych zdjec.

Rozumiem ze trzeba zdjac obudowe lozyska (czyli poprostu naklejke zakrywajaca ) nastepnie podgrzac lozysko nagrzewnica.. ( jaka temperatura ? - minimalna ok 50stC ), nastepnie wlac kropelke oleju... tylko jakiego, jak trzymac dysk podczas odzyskiwania danych za pomoca copyr

Mysle ze te informacje beda sluzyly wielu osobom... wiec bede bardzo wdzieczny
    pozdrawiam i czekam na odpowiedz
  • REKLAMA
  • #6 5329727
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 5329750
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 5329802
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5330158
    D_u_r_e_x
    Poziom 11  
    Dysk po podlaczeniu do kieszeni zewnetrznej (USB) pod xp oraz ubuntu jest widoczny, nie da sie jednak na niego "wejsc". Poza tym komputer pod ktorego go podlaczylem zaczal masakrycznie chodzic, generalnie nie dalo sie zbyt wiele zrobic. Dopiero jak go odlaczylem, wszystko wrocilo do normy (mam na mysli prace systemu). Z dysku slychac jakies glosy , jak by chcial ale nie mogl :) Rozmawialem z firma zajmujaca sie odzyskiwaniem danych i pierwsza diagnoza byla taka jak i moja tzn. lozysko. Wydaje mi sie ze diagnoza jest trafna, wiec jestem gotow zaryzykowac.... zamiast placic kilkaset do kilku tysiecy zlotych.
    pozdrawiam
  • #10 5330301
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Najpierw podłącz ten dysk przez przejściówkę 2,5">3,5" do zwykłego komputera. Następnie uruchom copyr i spróbuj skopiować (sklonować) uszkodzony dysk. Opisy są na forum.
    Ingerencja w łożysko to ostateczność, szczególnie, że nie masz z tym doświadczenia. Przejściówka to koszt kilku złotych. Dysku już nie podłączaj, bo skoro 'słychać jakieś głosy' z dysku, to będzie z nim coraz gorzej i kolejne podłączenie tego dysku powinno być tylko i wyłącznie w celu skopiowania.
  • REKLAMA
  • #11 5330383
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5332681
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    Przy tym dysku z tego co pamiętam jest on jedno talerzowy jest jeszcze jeden sposób ale jest on dopiero możliwy kiedy zawiedzie sposób okzo co raczej nie powinno mieć miejsca.

(chodzi o wymianę talerza ale to wymaga odpowiedniej precyzji i wiedzy jak to zrobić tym bardziej jeśli dane są tak istotne.)
  • #13 5338944
    D_u_r_e_x
    Poziom 11  
    Skopiowałem wszystkie dane copyr'em... dzieki za pomoc. Skutecznosc 100% pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Toshiba z laptopa przestał być widoczny w systemie Windows, jednak Ubuntu live wykrywa dane na partycji NTFS, choć dysk często się zawiesza podczas próby kopiowania. Problemem jest prawdopodobnie uszkodzone łożysko silnika, typowe dla dysków Toshiba, co powoduje zawieszanie się mechanizmu. Zalecane jest wykonanie klonu dysku pod Ubuntu, np. za pomocą narzędzi takich jak copyr lub mhdd atof, które umożliwiają kopiowanie 1:1 uszkodzonego nośnika. Przed kopiowaniem warto podłączyć dysk do stacjonarnego komputera przez przejściówkę HDD 2,5" na 3,5", co może poprawić stabilność transferu. Istnieje metoda naprawy łożyska polegająca na rozebraniu obudowy łożyska, podgrzaniu go nagrzewnicą (około 50°C), wypaleniu zakoksowanego oleju i dodaniu kropli oleju smarującego, co pozwala na stabilną pracę dysku podczas kopiowania. Jednak ingerencja w łożysko jest ryzykowna i wymaga doświadczenia, dlatego w przypadku bardzo ważnych danych rekomendowane jest skorzystanie z usług profesjonalnych firm odzyskujących dane. W ostateczności, jeśli klonowanie zawiedzie, możliwa jest wymiana talerza dysku, co wymaga precyzji i specjalistycznej wiedzy. Użytkownik potwierdził skuteczność metody kopiowania copyr’em, uzyskując 100% odzyskanych danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA