logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowa sieć MESH 868MHz - alternatywy dla ZigBee i oszczędność baterii

galahard 19 Paź 2007 08:41 3183 3
  • #1 4392339
    galahard
    Poziom 11  
    Witam,

W chwili obecnej rozpoznaje temat możliwości zrealizowania bezprzewodowej sieci MESH w paśmie ISM 868MHz. Sieć taka miałaby łączyć ze sobą urządzenia, które przesyłają bardzo małą ilość danych i to nie częściej niż 2-3 razy dziennie i ważne jest aby max oszczędzać baterię. Dodatkowo transmisja odbywałaby się w trybie Master-Slave a więc wszystkie urządzenia mogłyby się budzić jednocześnie, zrealizować komunikację i przejść w "Power Down" odliczając czas do ponownego wybudzenia (np. 1 godzina).
    Z rozwiązań, z którymi udało mi się zapoznać widzę, że najbardziej popularny standard to ZigBee. Problem jednak w tym, że ZigBee pracuje na 2.4GHz i jest uniwersalne a więc nie do końca odpowiada moim wymaganiom.
    Chciałbym w związku z tym zapytać czy są jakieś gotowe i udostępniane implementacje algorytmów Zig Bee (dobrze skomentowane i wyjaśnione tak aby można by się pokusić o ich modyfikację) lub też czy są może jakieś rozwiązania innych standardów niż ZigBee. Zależy mi przede wszystkim na bardzo szczegółowych algorytmach routingu, tworzenie sieci itp bo ich implementacji mogę się zawsze podjąć. Oczywiście byłoby super gdyby były też gotowe rozwiązania i udostępnione kody.
    To o co chciałem również zapytać znawców tematu to złożoność takich algorytmów i czy jest sens pakować się w realizację takiej sieci? Nie chciałbym bowiem na miesiące zagrzebać się w bezsensownej pracy która z góry jest skazana na niepowodzenie. Reasumując prosiłbym o pomoc w następujących kwestiach:
    - Czy jest realne zrealizowanie bezprzewodowej sieci MASH?
    - Jakie algorytmy do jej realizacji najlepiej wykorzystać (mając na uwadze opisane powyżej wymagania)?
    - Czy są dostępne jakieś rozwiązania na których można się wzorować?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Galahard
  • #2 4413444
    bvr
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Witam!

Jestem właśnie w trakcie implementacji takiej sieci, przeznaczonej do sterowania ogrzewaniem elektrycznym w budynku. W skrócie wykorzystałem pasmo 433Mhz i układy CC1000. Jeśli chodzi o algorytmy: MAC na początku był master-slave, ale teraz próbuje z prostym CSMA/CA + potwierdzenie; w warstwie sieciowej protokół AODV. W stosunku do Twoich założeń, ja nie zasilam węzłów bateryjnie, więc trochę problemów odpadło, poza tym mam na razie tylko cztery węzły, co raczej jest małą siecią ;)

Jeśli chodzi o jakieś wnioski, to trudno na razie coś konkretnego powiedzieć, dopiero kończę implementację i będę to testował. Opisze wkrótce coś więcej, ale to dopiero po obronie :D
  • #3 4413718
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 244
    Szanowni Koledzy konstruktorzy (i nie tylko)
    Bardzo proszę o nie stosowanie częstotliwości 433MHz do modemów,
    alarmów, pilotów, sterowań, transmisji itp. - w interesie własnym
    (oraz legalnych licencjonowanych użytkowników tego pasma)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic676750.html#4148916
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic808781.html#4148895
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic662431.html
    W sprawach zwiększenia zasięgu na 868MHz mogę pomóc.
  • #4 4413854
    bvr
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Szanowny kolego,

w/g "Rozporządzenia Ministra Transportu z dnia 3 lipca 2007 r. w sprawie urządzeń radiowych nadawczych i nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia radiowego", pasmo 433 Mhz, jest pasmem ogólnodostępnym i przy zachowaniu poziomów aktywności nadajnika oraz maksymalnej dopuszczalnej mocy może być wykorzystywany do transmisji danych.

Niemniej jednak rozumiem Twoje argumenty.
REKLAMA