logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6822 - klawiatura świeci po wygaszeniu ekranu, czy to zwarcie?

mahcin 19 Paź 2007 10:17 1362 6
REKLAMA
  • #1 4392542
    mahcin
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam, mam Nokię 6822 (PCB jak 6820) problem taki, że w momencie wygaszenia LED na LCD, LEDy na zewnętrznej klawiaturze, co prawda słabiej, ale jednak świecą, tak ma być czy tj. jakieś zwarcie?
    Spotkał się ktoś z czymś takim? Nie mogę zlokalizować usterki.
    :(
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4393480
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    rozbierz zobacz czy nie po zalaniu. miałem podobny problem a wina leżała po stronie skorodowanych nóżek procka klawiatury.
  • REKLAMA
  • #3 4393866
    lfanek
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    na poczatek wanienka ultradzwiekowa bo gdzies zwarce masz
  • REKLAMA
  • #4 4393954
    Conrad.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    moze przy gniezdzie przy tasiemce?
  • #5 4394096
    syckoketrzyn
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Miałem coś takiego w 6103 ale wręcz odwrotnie zimne luty były problemem a dokładnie jeden kondensator do masy nie miał przejścia.
    Schemat w łapkę i jazda.
    Pozdro Syćko.
  • #6 4395790
    mahcin
    Poziom 27  
    Ma ktoś serwisówkę z uwzględnieniem podświetlenia? Ściągałem wiele, ale nie pełne jakieś :(
  • REKLAMA
  • #7 4401560
    mahcin
    Poziom 27  
    Ok, doszedłem o co chodzi...złącze z 3ma kabelkami łączące płytę główną z płytką klawiatury...
    3 przewody, lekko poszarpane, ale przewodziły dobrze, tylko że...ze zwarciem, to był powód ciągłego świecenia, w każdym przewodzie była żyła prowadząca do punktu i do masy, zwarło to się ze sobą i wynikł problem, wylutowałem złącze, wyjąłem przewody, postawiłem na nowo, gotowe do przylutowania...problem taki: 3punkty na obu płytach, 3 żyły do połączenia, ale...który punkt z którym ma się łączyć, ma ktoś rozpiskę? Bardzo proszę.

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie Nokia 6822 (PCB jak 6820) po wygaszeniu ekranu LED-y na zewnętrznej klawiaturze świecą słabiej, co może wskazywać na zwarcie. Przyczyną problemu mogą być skorodowane nóżki procesora klawiatury lub uszkodzone zimne luty, jak w podobnym przypadku modelu 6103, gdzie kondensator do masy nie miał przejścia. Zalecane jest rozebranie telefonu i sprawdzenie połączeń, zwłaszcza przy złączu tasiemki łączącej płytę główną z płytką klawiatury. W opisywanym przypadku problemem okazało się zwarcie w trójprzewodowym złączu – przewody były lekko uszkodzone i przewodziły do masy, co powodowało ciągłe świecenie podświetlenia. Po rozlutowaniu i ponownym przygotowaniu przewodów konieczne jest prawidłowe przyporządkowanie trzech żył do odpowiednich punktów na obu płytkach, jednak brak jest dostępnej pełnej dokumentacji serwisowej z opisem podświetlenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA