logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ulot elektryczny – zalety, wady i zastosowanie w elektrofiltrach oraz elektroseparatorach

Drazic 25 Lis 2003 17:19 17072 10
REKLAMA
  • #1 413726
    Drazic
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Poszukuję informacji o ulocie elektrycznym. Jego wady i zalety. Zastosowanie (np. w elektrofiltrach lub elektroseparatorach- zasady działania). Wielkie dzięki za wszelkie linki.
  • REKLAMA
  • #2 414030
    mavtm
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Zjawisko ulotu jest często opisywane w literaturze dotyczącej linii napowietrznych. Jeśli chodzi o elektrofiltry itp to się nie spotkałem.
    Spróbuj poszukać pod hasłem wyładowania niezupełne.
    Pozdrawiam
  • #3 594462
    jakub99
    Poziom 11  
    Poszukuję informacji o ulocie elektrycznym, straty ulotne. Jego wady i zalety. Zastosowanie za weszelkie wiadomości wielkie dzięki pozdrawiam jakub
  • REKLAMA
  • #5 596111
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4214
    Jest to jakiś sposób na jonizację powietrza...
    A poza tym znam układ, w ktorym wykorzystuje się ulot do regulacji napięcia - steruje
    się prądem ulotu przy użyciu wysokonapięciowej lampy. To napięcie to około 2MV.
  • #6 603456
    mavtm
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    w literaturze często pod hasłem "wyładowania niezupełne", wystarczy poszukać
  • REKLAMA
  • #7 5201114
    jasszczur
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    odgrzebując starocie dodam tylko, że ulot jest pozytywnym zjawiskiem w przypadku kiedy piorun trafi bezpośrednio w linię napowietrzną. wtedy większa część energii jest rozpraszana właśnie przez ulot i skutki nie są aż tak wielkie.
  • #8 5204532
    gregor50+
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Ja obsługuję elektrofiltry mam starą dokumentację takiego elektrofiltru jeszcze działającego,no i gdzieś zmodernizowanego przez ABB, ale już zlikwidowanego. Nieźle działał ale weszła nowa technologia i został zlikwidowany czy taka (ta stara -30 letnia,chyba nie ma na nią praw autorskich) dokumentacja cię interesuje.
  • #9 5204760
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    gregor50+ napisał:
    Ja obsługuję elektrofiltry mam starą dokumentację takiego elektrofiltru jeszcze działającego,no i gdzieś zmodernizowanego przez ABB, ale już zlikwidowanego. Nieźle działał ale weszła nowa technologia i został zlikwidowany czy taka (ta stara -30 letnia,chyba nie ma na nią praw autorskich) dokumentacja cię interesuje.

Kolego ... zobacz na date tego postu
  • REKLAMA
  • #10 5204895
    gregor50+
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    To Jasszczur mię zmylił ,i już nie sprawdziłem.O.K.
  • #11 11304447
    Saidpl
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ulot to wyładowania świetlące, które występują po spełnieniu warunku samoistności wyładowania i obejmują stosunkowo niewielką przestrzeń wokół elektrody (w literaturze zagranicznej przestrzeń ta jest zwana koroną,). Przy ulocie elektroda jest otoczona słabo świecącą warstwa, przy czym rzeczywisty promień warstwy ulotowej jest prawie dwukrotnie większy od zaobserwowanego wizualnie. Obszar ciemny wysyła jedynie promieniowanie ultrafioletowe.

W skrócie :)

Ulot powstaje w wyniku przekroczenia natężenia pola na powierzchni przewodu wartości przy której rozpoczynają się wyładowania elektryczne. Ulot to świetlista otoczka wokół przewodu (wyładowania elektryczne),

W Technice Wysokich Napięć ma dwojakie znaczenie

Negatywne:

Powoduje zakłócenia akustyczne (hałas, syk, bzyczenie) powoduje straty mocy czynnej, wyładowania zakłócają odbiór falowy, powstaje ozon (O3) i bezwodnik kwasu azotowego - Azotan (NO3), które powodują korozję metali i niszczą organiczne materiały izolacji. Oba te składniki są również szkodliwe dla istot żywych.

Pozytywne:

- rozdział cząstek ciał stałych lub cieczy od powietrza (dotyczy to pyłów węglowych, cementowych, mgły olejowej itp.)
    - w separatorach lub elektrofiltrach. (Separator działa zwykle na zasadzie ujemnej elektrody wysokonapięciowej i dodatniej elektrody zbierającej. Ujemne ładowanie cząstek pyłu powoduje ich przemieszczanie do elektrody dodatniej na której są gromadzone)
    - Tak jak kolega wcześniej napisał. powoduje tłumienie fali przepięciowej, obniżając wartość napięcia przepięciowego mogącego spowodować przeskok na izolacji linii.

Powstawanie zjawiska ulotu ogranicza się poprzez podwyższenie napięcia progu ulotu poprzez zwiększenie promienia przewodu.

W praktyce zmniejszenie natężenia pola elektrycznego na powierzchni przewodu uzyskuje się dzięki przewodom rurowym (pustym w środku), lub przewodom wiązkowym,

Def. Przewód wiązkowy - zbudowany z rozmieszczonych na obwodzie okręgu mniejszych przewodów (o mniejszym promieniu), tak dobranych aby ich sumaryczne pole powierzchni odpowiadało jednemu przewodowi o danej powierzchni przekroju. Przewody wiązkowe stosuje się w celu zmniejszenia natężenia pola elektrycznego na powierzchni przewodu linii przesyłowej. Zmniejszamy w ten sposób prawdopodobieństwo wystąpienia ulotu.
    Pozytywnym aspektem stosowania przewodów wiązkowych jest możliwość zmniejszenia przekroju wiązki przez co jego masa jest mniejsza (oszczędność materiału i mniejsze oddziaływanie grawitacyjne na przewód).

Ulot elektryczny – zalety, wady i zastosowanie w elektrofiltrach oraz elektroseparatorach

Podsumowanie tematu

✨ Ulot elektryczny to zjawisko wyładowań świetlnych (koronowych), które pojawiają się na ostrych krawędziach przewodów pod wysokim napięciem, gdy natężenie pola elektrycznego przekracza wartość progową dla wyładowań niezupełnych. W technice wysokich napięć ulot objawia się jako słabo świecąca otoczka wokół elektrody, emitująca promieniowanie ultrafioletowe. Zjawisko to ma zarówno negatywne, jak i pozytywne skutki. Do wad należą: straty mocy czynnej, zakłócenia akustyczne (hałas, syk, bzyczenie), interferencje w odbiorze fal radiowych, powstawanie ozonu (O3) i azotanu (NO3), które powodują korozję metali i degradację materiałów izolacyjnych. Pozytywnie ulot może rozpraszać energię pioruna trafiającego w linię napowietrzną, zmniejszając skutki uszkodzeń. W elektrofiltrach i elektroseparatorach ulot jest wykorzystywany do jonizacji powietrza oraz regulacji napięcia poprzez kontrolę prądu ulotu, co umożliwia sterowanie procesami oczyszczania gazów. Przykładem zastosowania jest układ z wysokonapięciową lampą sterującą prąd ulotu przy napięciu około 2 MV. Literatura techniczna często opisuje ulot pod hasłem "wyładowania niezupełne".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA