logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr składowej zerowej. Jaki jest cel stosowania takiego urządzenia?

j23xyz 09 Gru 2004 15:57 8254 4
REKLAMA
  • #1 1047337
    j23xyz
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam,
    Czy ktoś zetknął się może z urządzeniem nazywanym filtrem składowej zerowej? Ma to być podobno element włączany między falownikiem napięcia i silnikiem klatkowym. Jaki jest cel stosowania takiego urządzenia? W rozmowach z klientem padło z jego strony życzenie zamontowania takiego filtru. Ale on sam też nie potrafił wyjaśnić po co ma być zastosowany.
    A może wiecie kto produkuje takie filtry. Ma to być zastosowane w napędzie o mocy 5.5 kW.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1051365
    j23xyz
    Poziom 13  
    Już się dowiedziałem mniejwiecej. Filtr składowej zerowej daje się na wyjściu falownika aby ograniczyć prąd płynący przez pojemności pasożytnicze kabla i silnika do ziemii a więc płynące przewodem PE. Przy dużych częstotliwościach przełączeń falownika te pojemności pasożytnicze nie są pomijalne. Prąd ten może być czasami duży i powodować działanie zabezpieczeń różnicowo - prądowych i przede wszystkim źle wpływa na sam silnik np. przyspiesza niszczenie łożysk (przez które płynie ten prąd upływnościowy).
    Nie wiem tylko czy do każdego falownika taki filtr można podłączyć
    Pewnie takiego ze sterowaniem U/f tak ale ja mam zainstalować falownik wektorowy bez czunika prędkości.
    Gdyby ktoś wiedział to proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #4 1054881
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    A nie chodzi czasami o filtr sinusoidalny czy inna nazwa silnikowy? O ile się nie myle to składowa zerowa może wystąpić tylko w przypadku podłączenia przewodu zerowego - bez niego nie ma drogi przepływu dla składowej. Inne zjawisko to prądy wałowe(? łożyskowe) - silnik do zasilania z falownika może być specjalnie przygotowany, m.in przez izolowanie łożyska podkładką z izolatora, żeby przerwać drogę dla prądów wałowych.
    Powinieneś się dowiedzieć o co konkretnie klientowi chodzi - zastosowanie filtru powoduje spadek napięcia na zaciskach silnika więc trzeba to uwzględnić.

Tak poza tematem, to spytam jaki falownik wektorowy używasz.
  • #5 1138323
    j23xyz
    Poziom 13  
    Składowa zerowa może pojawić się również kiedy silnik zasilany jest bez przewodu zerowego. Wtedy obwód dla składowej zerowej stanowią pojemności pasożytnicze kabla i silnika.
    Składowa zerowa ię pojawia na wyjściu falownika, bo dla wartości chwilowych napięć falownik generuje niesymetryczne napięcie zasilające.
    Filtr sinusoidalny wygładza prąd i napięcie silnika ale jego parametry są takie, że nie ma praktycznie wpływu na eliminacje składowej zerowej.
    A falownik, który używam to falownik ze sterowaniem DTC bez pomiaru prędkości typu ACS600.
    Nie będę stosował silnika z izolowanymi łożyskami bo takie nie są raczej dostępne powszechnie.
    Pozdrawiam
REKLAMA