Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Tektronix
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mini Komputer samochodowy, prośba o sprawdzenie schematu

20 Paź 2007 17:00 10816 82
  • Poziom 22  
    Witam !

    Jestem początkujacy w elektronice, sklecilem taki oto schemat mini komputera samochodowego. Interesują mnie najbardziej wejscia od cewki zaworu, i wejscie od akumulatora, gdzie sprawdzam napiecie. Czy są one poprawnie zrobione ??

    Pozdrawiam

    P.S tak mysle ze na wejsciu ADC powinienem dac kondensatorek taki z 1uF ??
  • Tektronix
  • Poziom 35  
    A dlaczego na pomiarze napięcia akumulatora wstawiłeś dzielnik dla 21 Volt ?
  • Poziom 25  
    Rozumiem że równoległa dioda przy cewce wtryskiwacza jest do zwierania ujemnych pików pojawiających się na tej cewce. A więc wydaje mi się że już w elektronice pojazdu taka dioda występuje, a jeśli jej nie ma to ta maleńka 1N4148 nie wytrzyma nawet jednego przepięcia. Poza tym dokładanie tej diody, to ingerencja w elektronikę wtrysku samochodowego, a więc rzecz niedopuszczalna.
  • Poziom 22  
    Tomasz.W napisał:
    A dlaczego na pomiarze napięcia akumulatora wstawiłeś dzielnik dla 21 Volt ?


    Wydaje mi sie ze daje to wieksze bezpieczenstwo dla uC gdyby pojawiło sie wiecej niz 14V a rozdzielczosc pomiaru mimo wszystko bedzie wystarczajaca.
  • Poziom 28  
    Dziwi mnie trochę że sygnał z wtryskiwacza podpiołeś pod INT0 a nie pod ICP, przecież Input Capture Unit jest wręcz stworzony do tego zadania. Można by też pod Analog Comparator podpiąć i dać jakiś filtr RC gdyby sie okazało że zakłucenia są dość spore. Analog Comparator też może służyć za źródło wyzwalania dla Input Capture Unit. Rzecz do przemyślenia i poczytania....
  • Poziom 21  
    olekewaagata napisał:
    ta maleńka 1N4148 nie wytrzyma nawet jednego przepięcia. Poza tym dokładanie tej diody, to ingerencja w elektronikę wtrysku samochodowego, a więc rzecz niedopuszczalna.


    Tę diodę równoległą najlepiej daj ZA rezystorem 510R (wprost do nóżek diody w transoptorze) - wtedy chroniona rezystorem spokojnie wytrzyma przepięcie, a i ingerencja w elektronikę wtrysku będzie minimalna ;)

    Te kondensatory przy klawiaturze całkiem wywal ... podłączone w ten sposób drgań nie wytłumią, będą ewentualnie tłumić zakłócenia od iskrzących styków, ale ta klawiatura to chyba iskrzyć nie będzie :D Drgania styków najlepiej "wytłumić" programowo, ewentualnie można dać układy RC ... tylko po co miejsce na płytce zajmować?
    Tak samo te diody od klawiatury - domyślam się że przy naciśnięciu klawisza chcesz generować przerwanie które "czyta klawiaturę" .... ale możesz je wywalić, a stan klawiszy czytać okresowo w pętli programu - oszczędzasz parę groszy i miejsce na płytce.
    Tak samo wywaliłbym rezystory do programatora, są zbędne ... jak już bardzo chcesz mieć rezystory, to wlutuj je we wtyczkę do programatora, nie będziesz ich musiał lutować w każdym nowym projekcie.
  • Poziom 27  
    Rezystor 10k w dzielniku zmieniłbym na 9,1k lub nawet 7,5k co da pomiar do 15V przy Vref 2,5V a zenerka uchroni przed nieprzewidzianymi zdarzeniami. Nie jestem pewien ale diody Zenera na 3V to chyba nie ma... jest za to na 2V9 oraz 3V3.

    Pojemności na przyciskach nie sa do niczego potrzebne, debounce załatwisz programowo.

    Zamiast 1N4148 daj transila na odpowiednie napięcie.

    Co do miejsca na płytce, to skoro chcesz obudowę DIP to zmieszczą się także ogromne transile i pare kondensatorów (oraz cewek) odkłócających zasilanie
  • Poziom 13  
    Podepnij reset do VCC przez rezystor 10k.
  • Poziom 21  
    sitec napisał:
    Wydaję mi sie że układ dopasowywujący powinien wyglądać tak:


    Dobrze napisałeś że Ci się wydaje ;)
    Podpięcie wejścia bramki 74HC14 pod 12V (nawet przez rezystor) spowoduje zatrzaśnięcie się układu ... może z dymem nie pójdzie (rezystor dość spory), ale działać stabilnie raczej nie będzie.
    Te wejście trzeba podpiąć przez rezystor pod +5V.

    Inna sprawa, że piny AVR-ów na wejściu mają już wbudowane coś w stylu "bramki schimdta" z histerezą - zobacz na dataszit dowolnego procka, na schemat poglądowy pinu (np. tutaj: http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2486.pdf strona 52) - jest tam malutki symbol bramki schmidta. Więc dokładanie zewnętrznej bramki IMO mija się z celem.
  • Tektronix
  • Poziom 13  
    Faktycznie popełniłem błąd wejście bramki powinno być podpięte do +5V.

    Ale nie zgodzę się z tym że układ jest 74HC14 zbędny.

    Jeżeli byś jednak pominął ten układ to wtedy w bardzo łatwy sposób obliczysz czas wtrysku. Wystarczy że podepniesz pod T0 lub T1 który będzie Ci zliczał ilość taktów zegara w czasie wystąpienia stanu niskiego.
  • Poziom 15  
    Tylko czy w ten sposób mierzony będzie prawidłowy czas otwarcia wtrysku? Wtrysk jest otwierany przez chwilę dłuższym sygnałem, a potem podtrzymywany przez krótkie szpilki.
    A i jak zmierzyć czas ten za pomocą ICP bo za bardzo nie rozumiem. Rozumiem rozwiązanie z użyciem dwóch wejść przerwać, które reagują na przeciwne zbocza.
  • Poziom 22  
    Czytalem ze te szpilki pojawiające sie to wytwarzajace sie napiecie na cewkach wtrysków, i badając sygnal na wyjsciu komputera samochodowego wogole ich nie ma. Nie wiem ile w tym prawdy i czy dobrze to ujołem :)

    Tutaj mozna zobaczyc narazie filmik z dzialajacego Voltomierza, bo narazie tylko on jest gotowy. Pasek napiecia zmienia kolor w zaleznosci od V. V<12 pasek czerwony, V>=12 lub V <= 14 pasek zielony, i V>14 pasek żołty. W wyswietlaczu narazie brak podswietlenia.

  • Poziom 15  
    Tylko jak teraz wydobyć w prosty sposób, który to kabel idzie z komputera samochodowego do wtrysku? I czy ktoś ma możliwość podpiąć ten sygnał pod oscyloskop i nam tutaj przedstawić wykres?
  • Poziom 22  
    ja sie bede podpinal bezposrednio do wtryskiwacza, a pozniej porownam wskazania komputerka z realnym spalaniem.
  • Poziom 15  
    No na pewno tak można. Ja nie zaczynam jeszcze konstruowania, bo nie mam danych wtryskiwacza. Nigdzie nie mogę znaleźć. A na obliczaniu spalania mi najbardziej zależy. Szukałem danych po internecie, ale nic sensownego nie znalazłem:/
  • Poziom 22  
    ja narazie przyjolem za stała stryskiwacza, wartosc 0,00335 L/s z tego co widze to wiekszosc stałych wtryskiwaczy miesci sie gdzies wokolo tej wartosci 0,00317 itp.
  • Poziom 15  
    Ja znowu dowiedziałem się od dr z uczelni, że te różnice są bardzo duże i jeżeli będę sobie liczył spalanie to na odcinku paru km mogą mi wyjść niezłe cyrki... a znowu nie chce mi sie przez rok stroić tego komputera. A skąd Ty wziąłeś te dane?
  • Poziom 22  
    Mam maly problem ze zliczaniem czasu stanu niskiego na pinie INT0.
    Napisalem programik ale nie chce on liczyc czasu. A zmienna Ilecykli czasem zawiera wartosci ujemne, i ogolnie pokazuje jakies nieprawdziwe wartosci.

    bede wdzieczny za pomoc

    Code:
    $regfile = "m48def.dat"
    
    $crystal = 8000000
    $baud = 4800


    Config Timer1 = Timer , Prescale = 1

    On Timer1 Czas
    Enable Timer1

    Config Int0 = Change                                        'reakcja na zmiane
    On Int0 Zbocze
    Enable Int0
    Enable Interrupts

    Timer1 = 0
    Stop Timer1

    Dim Przelad As Word
    Dim Ilecykli As Integer
    Przelad = 0



    Do
    'Obsluga wyswietlacza
    Loop
    End


    Czas:
    Incr Przelad
    Return

    Zbocze:
     If Pind.2 = 0 Then
     Start Timer1
    Else
     Stop Timer1
     Ilecykli = Przelad * 65536
     Ilecykli = Ilecykli + Timer1    'Ilecykli zawiera czas  przez jaki sygnal mial stan niski.
     Timer1 = 0
     Przelad = 0

     Print Ilecykli
    End If
    Return


    Probuje to zasymulowac w Bascom AVR ale nie bardzo mi to wychodzi, nie mam pojecia jak wywołac przerwanie INT0 w symulatorze.

    Pozdrawiam
  • Poziom 15  
    Może się mylę, ale zmienna Ilecykli jest integer a to znaczy, że ma zakres od -32765 do 32764 czy jakoś tak. Czyli jeżeli masz instrukcję:

    Ilecykli = Przelad * 65536

    to na pewno wyjdziesz poza zakres.
    Fakt, że nie wiem czy dobrze mówie, bo często się mylę....
  • Poziom 22  
    dokladnie, udalo mi sie dojsc do tego i faktycznie blad byl tam gdzie piszesz :) ehhh a 3 dni siedzialem i myslalem co jest grane :)
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Też tak samo mam jak długo się męcze z jakimś kodem. Wtedy proszę jakiegoś kolegę o pomoc... ledwo spojrzy i widzi takie najpospolitsze błędy.
    Już teraz wszystko poprawnie jest mierzone? Tzn. tak jak chciałeś?

    Ps. Jeżeli coś zmieniłeś w tym swoim schemacie ideowym to czy mógłbyś go uaktualnić?
  • Poziom 22  
    jutro wieczorem zaaktualizuje, bo wlasnie wskakuje wo wyrka.

    Pozdrawiam i dzieki :)
  • Poziom 22  
    Ponizej schemat aktualny. Boli mnie jedna rzecz tylko, problem w tym ze gdy wykorzystuje przerwanie INT0 to LCD z nokii wariuje tzn, pojawiaja sie jakies smieci na ekranie, losowe litery cyfry itd.. nie wiem czy to spowodowane jest tym ze LCD jest podpiety do tego samego portu w ktorym znajduje sie INT0 (PortD) czy moze cos innego.
  • Poziom 15  
    To nie powinno mieć żadnego wpływu na LCD. Chyba, że wtedy jakoś głupio uC się zachowuję, a nie powinien. Ja niestety nie wiem o co chodzi:( A próbowałeś może na innym przerwaniu?
  • Poziom 27  
    Może problemem jest to, że podłączyłeś VBOOSTER bezpośrednio z zasilaniem LCD. Procek wytrzymuje zakłócenia ale LCD juz niekoniecznie bo nie ma rzadnego filtra na wejściu zasilania! Dostaw pojemności przy LCD i odseparuj VBOOSTER koralikiem ferrytowym i pojemnością np 4,7uF (filtr LC) Duża szansa, że ten zabieg pomoże
    Pozdrawiam
  • Poziom 22  
    jak mam rozumiec "dostaw pojemnosci przy LCD", chodzi oto abym dolozył na zasilaniu kondensator ?? z tym filtrem LC przy Vbooster sprobuje tak jak mowisz.

    Ten filtr LC ma wygladac w ten sposób ? od +3V3 poprzez koralik do Vbooster i kondensator pomiedzy Vbooster a masą ???
  • Poziom 22  
    zastosowalem taki filtr jak na powyzszym schemacie ale niestety zadnych zmian nie spowodowal :(((
  • Poziom 15  
    A że tak sie spytam z ciekawości. Cały procek chodzi na wewnętrznym oscylatorze 1MHz? Wszystko to co chcesz da się pomierzyć przy takim taktowaniu?
  • Poziom 22  
    procek chodzi na 8 MHz