logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Woltomierz samochodowy

magik128 12 Wrz 2007 22:18 44665 102
  • Woltomierz samochodowy
    Witam

Swego czasu poproszono mnie o zbudowanie woltomierza mającego kontrolować napięcie w instalacji auta. Wybór padł na mikroprocesor ATMEGA8, a do prezentacji wyników wybrano trzy wyświetlacze siedmio segmentowe. Zakres pomiarowy układy to od 0 do 25V z dokładnością do 0,1 V. Do kalibracji jest nam potrzebny jedynie dowolny miernik uniwersalny, a cały proces polega na ustawieniu jednego potencjometra. Wyświetlacze są połączone z mikrokontrolerem bezpośrednio przez rezystory 100Ω. Można je zwiększyć aby uzyskać mniejszą jasność wyświetlaczy. Do układu nie robiłem płytki, ma ją zrobić osoba dla której był pisany program. Mam nadzieje, że komuś przyda się ten układ. Pozdrawiam :)
    Załączniki:
    • Woltomierz samochodowy wys 1.jpg (10.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Woltomierz samochodowy plyta.jpg (137.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Woltomierz samochodowy sceem.JPG (165.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MIERNIK AUTO.BIN (828 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    magik128
    Poziom 22  
    magik128 napisał 654 postów o ocenie 27, pomógł 20 razy. Mieszka w mieście Okolice Stalowej Woli (Pniów). Jest z nami od 2003 roku.
  • #2 4277539
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3623
    Jak zachowuje się ten układ przy zasilaniu go napięciem nieodseparowanym od napięcia mierzonego? Bo popularne kości icl potrafią szaleć.
  • #3 4278033
    Koleszek1
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Woltomierz na procku do samochodu? Czy to już nie jest przerost formy nad treścią?
  • #4 4278110
    Mark II
    Poziom 22  
    Ocena: 172
    Chyba jest. Oczywiście procesory są tak uniwersalne, że praktycznie nie ma dla nich ograniczeń w zastosowaniu. Tylko czasem tak się zastanawiam czy warto rzeczywiście do układu, który ma pełnić jedną, nieskomplikowaną funkcję, za wszelką cenę upychać µC.
  • #5 4278174
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    A dlaczego nie :?: µC jest TANI !, układ jest bardzo prosty i można dołożyć do układu jeszcze jakieś funkcje zwłaszcza gdy ma pracować w samochodzie - polecam wyświetlacz LCD negatywowy - bajer w samochodzie !
  • #6 4278390
    majster256
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    jeśli dla was to takie śmieszne to ja zrobiłem stabilizator impulsowy na uC. jest poprostu taniej niz scalak stab. impulsowego a ze ja stabilizuje +12v +5V -12V to juz zaoszczędziłem miejsce, kasę, i ciepła mniej:) bo mosfety sie mniej grzeją niż cały scalak. jedo w czym to rozwiazanie jest gorsze to fakt ze trzeba więcej lutowac( u mnie SMD)
  • #7 4278475
    Koleszek1
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    To nie jest śmieszne. Jeśli układ ma robić coś więcej, niż tylko mierzyć napięcie, to OK. Jeżeli natomiast ma tylko mierzyć napięcie, to są przecież układy specjalizowane. Mam bratanka, który w przyszłym roku kończy technikum elektroniczne. Zauważyłem, że nawet najprostsze rzeczy robi na uP, a ma kłopoty z podstawowymi układami pracy tranzystorów. Czy to jest jeszcze elektronika, czy już informatyka?
  • #8 4278509
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3623
    Ale co się dziwicie? Procesor umożliwia dopasowanie funkcji układu do konkretnych potrzeb. Oczywiście wiele rzeczy można zrobić "na piechotę" ale zastosowanie procesora upraszcza konstrukcję i obniża jej koszta.
    A z najzabawniejszych zastosowań procesora, to lampkę sufitową w pegeocie 206 przygasza, rozświetla, gasi i zapala także osobny procesor (jeśli mnie pamięć nie myli).
  • #9 4278604
    ---Ryba---
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A gdzie to ma być w samochodzie zamontowane? Trochę duża ta płytka.
  • #10 4278678
    majster256
    Poziom 21  
    Koleszek1 napisał:
    To nie jest śmieszne. Jeśli układ ma robić coś więcej, niż tylko mierzyć napięcie, to OK. Jeżeli natomiast ma tylko mierzyć napięcie, to są przecież układy specjalizowane. Mam bratanka, który w przyszłym roku kończy technikum elektroniczne. Zauważyłem, że nawet najprostsze rzeczy robi na uP, a ma kłopoty z podstawowymi układami pracy tranzystorów. Czy to jest jeszcze elektronika, czy już informatyka?

no tranzystory wypadało by opanować :D bez tego ani rusz:)
    a technika teraz trudno obronic zdawalem w czerwcu:) mi sie udało ale z klasy tylko 4 osoby :cry: zaniżamy średnia :cry: bo krajowa to cos ponad 20% zdało

a co do mierzenia napięcia procek kupisz za 5zl a ICL[jakis tam] 10zl chodź znalazłem kiedyś gdzieś za 8zl. ICL potrzebuje paru elementów zewnętrznych a procek do mierzenia napięcia nawet kwarcu nie potrzebuje. poza tym umożliwia proste rozbudowanie okładu( temperatura itp)
  • #11 4278810
    Lewho
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    To prawda, że bardzo często mikrokontrolery są dużo tańsze niż specjalistyczne dedykowane układy. Prawie się przewróciłem, jak otworzyłem obudowę sterownika elektrycznych szyb w moim Fiacie i zobaczyłem procesor Motorolli z zewnętrznym RAMem :D
  • #12 4278906
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4278969
    Lewho
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    No przecież korzysta z wbudowanego ADC...
    Niepotrzebny to jest "dzielnik częstotliwości" :D Ale Koledze chodziło raczej o dzielnik napięcia :) robiłem kiedyś podobny woltomierz na atmega8 z LEDowymi wyświetlaczami i zrezygnowałem z tranzystorów. Wywietlacze były malutkie (około 8mm) i świeciły elegancko.
  • #14 4279485
    elektronik999
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    ale to nie jest płytka do tego czytajcie opis
  • #15 4279504
    Madman07
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Jak byście zauważyli, to było by wiadomo, że jest to Zestaw uruchomieniowy, a autor napisał jedynie soft.

Co do ICL'a to może źle pokazywać przy pomiarze prądu i jednoczesnego zasilania, nie wiadomo jak Atmega się zachowa...
  • #16 4279750
    majster256
    Poziom 21  
    atmega mierzy dobrze a ICL wariuje:) no to jest fakt:) trzeba go zasilać osobnym źródłem co często jest sporym problemem
  • #17 4279771
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Nie mam wątpliwości uP są lepsze do takich prostych rzeczy ponieważ nie ma co przepłacać... ja mam dwa pytania natomiast czy taki układ można wykorzystać jako woltomierz ?? (od 0 - 15V) i druga sprawa mógłby mi ktoś dać screena z pony proga jak ustawić fuse bity ?? "skasowałem" już kilka atmeg źle ustawionymi fusami bo dopiero zaczynam z uP i nie chciałbym zepsuć :P
  • #18 4279800
    majster256
    Poziom 21  
    michal.rogaczewski napisał:
    Nie mam wątpliwości uP są lepsze do takich prostych rzeczy ponieważ nie ma co przepłacać... ja mam dwa pytania natomiast czy taki układ można wykorzystać jako woltomierz ?? (od 0 - 15V) i druga sprawa mógłby mi ktoś dać screena z pony proga jak ustawić fuse bity ?? "skasowałem" już kilka atmeg źle ustawionymi fusami bo dopiero zaczynam z uP i nie chciałbym zepsuć :P

jeśli korzystać będziesz z wewnętrznego napięcia odniesienia(ok 2.5V nie pamiętam dokładnie) to dajesz dzielnik napięcia przez 6 i po problemie

fuse bity polecam programator z bascom AVR tam w ustawieniach fosow sa one opisane tzn nie zaznaczasz każdego bitu z osobna czy ma być programowany czy nie tylko masz 'paczke' bitów i oznaczają np zewnętrzny zegar. ja programuje w C, programuje w ISPprog ale fusy robie w BascomAVR. ściągasz demko i programujesz do woli bo demo to ograniczenie kodu dla kompilatora a reszta jest bez ograniczen:)
  • #19 4279851
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    niestety w bascomie to ja tylko program mogę napisać i skompilować bo programator mam na coma :( więc tylko pony-prog wchodzi w grę
  • #20 4279885
    majster256
    Poziom 21  
    niestety w bascomie to ja tylko program mogę napisać i skompilować bo programator mam na coma :( więc tylko pony-prog wchodzi w grę

http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html
    to se zrob;p jeśli tyle procków popsuleś to sie opłaci:) to kosztuje grosze:)
    jeden scalak do ochrony portu LPT i 2 złączki, no i kawałek płytki uniwersalnej:)
  • #21 4279903
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    witam

Układ działa bez problemu w aucie był sprawdzany. Płytka to oczywiście układ uruchomieniowy. Co do układów specjalizowanych, to doskonale wiem że uP jest do tego za mądry,ale patrząc na koszt elementów i ilość ich potrzebnych do zbudowania uP ma większą przewage. Układ powstał do auta,ale może być bez problemu stosowany jako wskaźnik do innych urządzeń.
  • #22 4279913
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    pominąłem jeden szczegół... osobiście spaliłem lpt podobnym programatorem (teraz mam z zewnętrznym zasilaniem)
  • #23 4279931
    majster256
    Poziom 21  
    jak mogłes spalić LPT?? to chyba tam tego scalaka nie było albo mu przywaliłeś jakimś innym napięciem:)
  • #24 4279945
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    scalak był felerny ... podróbka :( miał połączone zasilanie z wejściami :( )
  • #25 4279957
    majster256
    Poziom 21  

to scalaki za 1 zl sie podrabia???? eee nie sądzę :D a każdy TTL ma wejścia w stanie wysokim jeśli nic nie jest podpięte, natomiast CMOSy latają sobie jak im sie chce:)
  • #26 4279977
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    może uszkodzony był... nie ważne. Jak by było z tymi fusami ??
  • #27 4280020
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Co do tego że mógłby być LCD. To nie jest żaden problem, a koszty są takie same jak i nie mniejsze. Poza tym gdybym robił juz na LCD to był by pomiar napięcia w kilku miejscach (np aku, światła) i bawiłbym się już w pomiar prądu w instalacji.
  • #30 4280317
    mixer666
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    majster256 napisał:

to scalaki za 1 zl sie podrabia???? eee nie sądzę :D a każdy TTL ma wejścia w stanie wysokim jeśli nic nie jest podpięte, natomiast CMOSy latają sobie jak im sie chce:)

To zadaj pytanie czego sie teraz nie podrabia ;) Co za różnica co... chińczyk zmienia tylko napis byle ilość nużek była ok :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu woltomierza samochodowego opartego na mikrokontrolerze ATmega8, wykorzystującego trzy wyświetlacze siedmiosegmentowe ze wspólną anodą do pomiaru napięcia w zakresie 0-25 V z dokładnością 0,1 V. Układ korzysta z wbudowanego przetwornika analogowo-cyfrowego (ADC) ATmegi8 oraz prostego dzielnika napięcia i potencjometru do kalibracji. Wyświetlacze są podłączone bezpośrednio przez rezystory 100 Ω, z możliwością regulacji jasności przez zmianę ich wartości. Projekt nie zawiera gotowej płytki drukowanej, lecz program i schematy są udostępnione, a autor oferuje wsparcie i możliwość zakupu zaprogramowanych układów. W dyskusji poruszono kwestie stabilności pomiaru w różnych temperaturach, zasilania układu z tego samego źródła co mierzony obwód, oraz porównano rozwiązanie z dedykowanymi układami ICL7107, wskazując na wyższe koszty i większy pobór prądu tych ostatnich. Omówiono także ustawienia fuse bitów dla ATmegi8, zalecając wewnętrzny oscylator RC 1 MHz, włączenie Power On Reset (POR) oraz Brown-Out Detection (BOD) na 4 V. Wskazano na możliwość rozbudowy układu o dodatkowe funkcje, takie jak pomiar temperatury (np. czujniki DS18B20) czy zegar, choć ograniczenia fizyczne i wielkość płytki mogą to utrudniać. Autor podkreślił, że projekt jest tani, prosty i praktyczny, a jego zaletą jest łatwość kalibracji i możliwość zastosowania w różnych urządzeniach. Wątek obejmuje także porady dotyczące programowania mikrokontrolera, podłączenia wyświetlaczy, oraz dyskusję o zaletach i wadach stosowania mikrokontrolerów w prostych miernikach samochodowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA