logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Typy kart chipowych TP S.A. do automatów telefonicznych i ich napełnianie

y0yster 21 Paź 2007 12:35 2193 3
REKLAMA
  • #1 4399043
    y0yster
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Witam,

Widziałem na forum, że dużo razy był poruszany temat napełniania kart chipowych. Chciałbym się dowiedzieć jednej notującej mnie rzeczy, a mianowicie jakich kart używa TP S.A. do swoich cudownych automatów telefonicznych. Prosiłbym o podanie takiego typu karty, bo widziałem, już wiele różnych wersji.

Chciałbym również zapytać, czy jest możliwość "napełniania" już raz użytej karty bez ingerencji w pozostałe bajty karty. Czytałem, że któreś typy kart mają licznik, który się może tylko dekrementować, a w razie naruszenia tego stanu rzeczy zmieniane są jakieś bajty na karcie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4400531
    thorin00
    Poziom 14  
    z tego co pamietam (a interesowalem sie tym pare lat temu) to po wlozeniu karty do aparatu laczy sie z centrala i najpierw sprawdza czy karta nie jest na tzw. czarnej liscie. dokladniej czy karta posiada jeszcze jakies impulsy lub czy nie zostala skradziona. numeru karty napewno nie mozna zmienic poniewaz jest zapisany w prom-ie. co do impulsow masz racje licznik jest dekramentowany jednak nie wiem czy liczba impulsow nie jest rowniez porownywana z baza w centali (kiedys byly takie pogloski).
    aha jeszcze jedna sprawa wydaje sie ze karta to zwykly eeprom jednak (z tego co pamietam) jest tam jakis algoryt do obliczen
  • #4 4400614
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Nie da się programować tych kart, bez kodów odbiorcy, transportowych.

W dalszej części wątku proszę nie kontynuować ew, rozważań o łamaniu zabezpieczeń.
REKLAMA